Atletska sezona u Bosni i Hercegovini počinje 28. juna

- Advertisement -

Atletska sezona u Bosni i Hercegovini počet će 28. juna, kada je  planirano održavanje 5. međunaronog atletskog mitinga Novi Grad u Sarajevu, u organizaciji istoimenog atletskog kluba.

Generalni sekretar Atletskog saveza Bosne i Hercegovine Milan Pedalo u izjavi za Fenu kazao je da su domaća prvenstva odgođena do kraja juna, odnosno za početak jula.

– Prema planu, koji treba da bude potvrđen ovih dana, domaća takmičenja bi počela 11. i 12. jula s Prvenstvom BiH u višebojima u Sarajevu, a nastavila bi sljedeće nedjelje s Prvenstvom BiH na 10.000 m na stazi i hodanju. Najjače domaće takmičenje – Pojedinačno prvenstvo za seniore i seniorke održalo bi se od 8. i 9. augusta u Zenici. Taj termin predložila je Svjetska atletska federacija – IAAF svim nacionalnim savezima – kazao je Pedalo.

PROČITAJTE JOŠ:  Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Navodi da je većina bh. klubova već  počela s treninzima uz poštivanje preporučenih mjera zaštite sportista i svih ostalih.

– Posljednja odluka Kriznog štaba da se na otvorenom može okupljati do 300 ljudi je sasvim dovoljna da se održavaju normalni treninzi. Kad je u pitanju organizacija takmičenja, radi se na tome da se pripremi uputstvo kako se trebaju održavati takmičenja i pod kojim uslovima, a dobit će ga svi budući organizatori – naglasio je Pedalo.

Najvažnija međunarodna atletska takmičenja ove godina – Olimpijske igre u Tokiju i Evropsko prvenstvo u Parizu su odgođena ili otkazana. Također, otkazano je i niz drugih takmičenja među kojim i evropsko i svjetsko prvenstvo za juniore i mlađe juniore u Rijetiju (Italija) i Niarobiju (Kenija).

PROČITAJTE JOŠ:  Muzaferija: Danas sam se osjećala grozno, ali sutra želim jako dobar rezultat

– Najznačajnje međunarodne nastupe ove godine bh. atletičari imat će na balkanskim prvenstvima za mlađe juniore (5. septembra u Kraljevu), juniore (12. i 13. septembra u Istanbulu) i seniore (19. i 20 septembra u rumunskom Klužu) – kazao je Pedalo.

Jedno od ovogodišnjih balkanskih prvenstava bit će održano u Bosni i Hercegovini – 15. augusta u Brčkom u discplini 10.000 m, u okviru tradicionale “Vidovdanske trke”, koja je ujedno biti i prvenstvo BiH.

Ostala ovogodišnja prvenstva Balkana održat će se u polumaratonu –  22. augusta u Zagrebu, maratonu –  13. septembra u Ćustendilu (Bugarska), brdskom trčanju – 24. oktobra u Pojana Brašovu (Rumunija) i na kraju u krosu – 14. novembra u Vrnjačkoj banji (Srbija).

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...