Bajević: Razgovarao sam s Vranješom, sam će odlučiti da li će se vratiti u reprezentaciju

- Advertisement -

Dušan Bajević danas je u Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH i službeno predstavljen kao selektor seniorske fudbalske reprezentacije. Tom prilikom je naglasio da će svaki kvalitetan igrač biti u konkurenciji za sastav u utakmicama baraža protiv Sjeverne Irske, a kasnije eventualno i protiv Republike Irske ili Slovačke, pa čak i Ognjen Vranješ, prenosi Anadolu Agency (AA).

Bajević je kazao da u početku bije ozbiljno razmišljao o tome da li da prihvati funkciju selektora bh. tima, ali da je kako su dani prolazili shvatao da treba pristati na ponudu N/FS BiH, jer smatra da je to čast i vrhunac karijere i da BiH kroz baraž može do plasmana na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

“Ponosan sam i to je jedno veliko zadovoljstvo da pokušamo reprezentaciju da odvedemo na Evropsko prvenstvo. Prihvatio sam tada i rekao da ću odmah početi da radim, da vidimo šta je pred nama i šta trebamo da radimo“, kazao je Bajević, a potom pojasnio situaciju sa Vranješom:

“On je dugo dio reprezentacije. Vranješ je dao mnogo reprezentaciji, sigurno da niko nema primjedbi na njegovo zalaganje i dobre igre, ali sigurno da mora da vodi računa na svoje ponašanje van terena kakvo je i za to treba da snosi posljedice. To što se desilo dovelo je do nekog odstupanja, odlaganja njegova poziva da dođe ponovo u reprezentaciju, ali mislim da najviše zavisi opet od njega samoga. Nećemo tražiti opet da nam se Vranješ javi. Ja jesam razgovarao s njim i razgovaraću još jednom, da ne krijem, da budem siguran, da vidimo kakva je situacija, ali najviše od njega zavisti.“

PROČITAJTE JOŠ:  Elvedina Muzaferija je ponos, iduća sezona će biti još bolja

Prema Bajevićevim riječima svaki igrač koji je spreman igrati za reprezentaciju biće u konkurenciji, a čak i oni fudbaleri, koji su važni, a nemaju pretjerano veliku minutažu.

“Svako ko je spreman na svakoga računamo. Ne mogu sada reći koji su to igrači, imamo još vremena, trebamo da se neke stvari osiguramo, da budemo sigurni šta nam je raditi. Eto pustili smo neka dva-tri imena. Reprezentacija je reprezentacija. Treba da se radi onako kako zahtjeva jedna ozbiljna reprezentacija i to moraju da shvate svi igrači. Moraju se promijeniti i moraju da gledaju samo na uspjeh reprezentacije“, pojasnio je Bajević.

Dodao je da smatra da u savezu i reprezentaciji postoji ambijent neophodan za plasman na EURO 2020 kroz baraž. Istakao je da i ako ne bude postojao onoliko koliko je potrebno, sa saradnicima će ga stvoriti.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

“Naši igrači igraju u velikim klubovima izvan naše zemlje i to ponašanje moraju da prihvate i ovdje“, istakao je selektor BiH, te dodao da vjeruje da motiv kod igrača postoji i da su svi svjesni šta im donosi plasman na Evropsko prvenstvo.

Bajević je predložio saradnike u administraciji i stručnom štabu reprezentacije, a Izvršni odbor N/FS BiH je nedavno odobrio njihovo imenovanje. Tako će sa Bajevićem u baražu za EURO 2020 sarađivati: Zvjezdan Misimović, vršilac dužnosti tehničkog direktora i koordinator reprezentacije, Darko Ljubojević, time menadžer, dok će asistenti u stručnom štabu biti Rusmir Cviko, Slaven Musa i Adnan Čustović. Trener golmana još uvijek nije imenovan.

Bh. fudbalere 26. marta u Zenici očekuje polufinalna utakmica baraža za EURO 2020 protiv Sjeverne Irske. U slučaju trijumfa “zmajevi“ će 31. marta, također na Bilinom polju ugostiti pobjednika duela Slovačka – Republika Irska.

Bajević je za selektora BiH imenovan 21. decembra prošle godine, nakon što je smijenjen Robert Prosinečki. U bogatoj trenerskoj karijeri 71-godišnji stručnjak vodio je mostarski Velež, u kojem je proveo i veći dio igračke karijere, zatim AEK, Olympiacos, PAOK, Crvenu zvezdu, Aris, Omoniju i Atromitos.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...