Begić: Rame je malo bolje i u nastavku ću moći više igrati

- Advertisement -

Odbojkašice Bosne i Hercegovine okončale su prvi turnir CEV Srebrene lige s dva trijumfa i jednim porazom te se sa sedam bodova, pred večerašnji nastavak takmičenja i novi duel protiv Latvije u Gradskoj arena “Husejin Smajlović” u Zenici (20.00 sati), nalaze na liderskoj poziciji u grupi B.

U tri meča prvog turnira, bh. odbojkašice savladale su Latviju i Portugal sa maksimalnih 3:0, dok su jedini poraz doživjele od Estonije s 2:3 pa imaju realne izglede da se, nakon četvrtka i završetka drugog turnira, plasiraju među prve dvije ekipe u grupi B te izbore plasman i na Final four CEV Srebrene lige, koji će se od 11. do 13. juna ove godine igrati u Mariboru (Slovenija).

U nastavku takmičenja selektor BiH, Srbijanac Stevan Ljubičić, moći će nešto više računati i na usluge kapitenice i najbolje igračice Edine Begić, koja ima problema s bolovima u ramenu. Begić je propustila meč protiv Latvije, protiv Estonije je pokušala pomoći da se izbjegne poraz, ali je igrala samo nekoliko minuta te, praktično samo za prijem protivničkog servisa.

-Već protiv Portugala, rame je bilo malo bolje. Međutim, moram ga još sačuvati, jer se radi o povredi koja me je i ranije udaljavala s terena. Nadam se da ću igrati više, jer povreda je malo sanirana. Naravno da treba tu još uvijek malo vremena, jer s ramenom imam problema već tri godine. To me uvijek malo vraća nazad, jer moram provoditi i terapije. Nadam se da ću biti spremnija, da ću moći više da udaram i da koristim svoje rame – objašnjava Begić, koja je uvjerena da će moći nastupiti u preostale tri utakmice.

PROČITAJTE JOŠ:  Zeničanin Kenan Penjić novom pobjedom u Njemačkoj osvojio titulu evropskog prvaka

Što se tiče prvog turnira, ističe kako je mali pad u igri bio protiv Estonije te su, mada su bile blizu preokreta, izgubile taj meč. Nakon lako dobijenog prvog seta protiv Estonije (25:12), činilo se da će to biti lagan posao. Ali nije bio.

– Tako je počelo i protiv Portugala. Uvijek prve setove počnemo stvarno jako pa se, onda malo opustimo, što nam je možda jedan problem u igri. U drugom smo setu protiv Portugala gubili s 7:14, ali sam jako zadovoljna kako smo se uspjele vratiti. To znači da napredujemo i znači da se u narednim utakmicama, iako budemo gubile, možemo vratiti – podvlači Begić.

Kvalitet tima postoji i za bolje igre i rezultate, ali je neophodno postići stabilnost igre. Sve to je, bez obzira i na uspjeh u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2021. godine i historijski plasman na veliko takmičenje, sasvim normalno za novi i bh. tim u stvaranju. Zajedno su odigrale samo 10-ak utakmica pa se još uvijek igračice privikavavaju na novog selektora, a i on na njih.

-Nama Srebrena liga znači puno zbog priprema za nastup na EP-u. Treba nam dosta utakmica da se uigramo. Tako da su ove utakmice važne, ne samo za bolje naše mjesto na ranking listi, nego nam i generalno znače puno. Još treba da se uigravamo, što se vidi i na ovim utakmicama, u kojima imamo neke padove iz kojih moramo dosta brže da izađemo. Da naučimo da dosta brže izlazimo iz kriznih momenata – kaže Begić.

PROČITAJTE JOŠ:  Novinar RTRS-a Branimir Đuričić pronađen u besvjesnom stanju na radnom mjestu

Liderska pozicija u grupi osigurava im dodatni autoritet kod suparničkih timova pa se nameće pitanje mogu li izdržati pritisak koji nosi prvo mjesto.

-Mi se maksimalno trudimo da osvjetlamo obraz, boje i grb naše države, koje nosimo na dresu. Ono što moram priznati, jeste da, bez obzira ko nam je protivnik, mi uvijek moramo da se trudimo i stvarno to pokazujemo. Ove naredne tri utakmice bit će nam teške. Neće biti lagane, pogotovo što se u sedam dana igra šest utakmica. To je fizički jako teško izdržati. Evo, ni ja u Italiji nikada nisam igrala zaredom utakmice – ističe Begić.

Zbog toga će, napominje, biti važna fizička i psihička sprema ekipe da održi nivo igre. Nada se da je dan odmora bio dovoljan te da će spremne ući u preostale tri utakmice, od kojih prvu igraju večeras protiv Latvije.

Svi rezultati prvog turnira: BiH – Latvija 3:0, Portugal – Estonija 3:2, Portugal – Latvija 3:0, BiH – Estonija 2:3, Estonija – Latvija 3:0 i Portugal – BiH 0:3. Tabela grupe B: BiH 7 (8:3), Estonija 6 (8:5), Portugal 5 (6:5), i Latvija 0 bodova (0:9).

Raspored preostalih, utakmica 2. turnira u Zenici: večeras: Estonija – Portugal (17.00) i BiH – Latvija (20.00); sutra: Latvija – Portugal (17.00) i Portugal – BiH (20.00) te u četvrtak, 3. juna: Estonija – Latvija (17.00) i BiH – Portugal (20.00).

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...