Bikini fitness: Mostarka Lejla Delalić, prvakinja u bodybuildingu – Koliko daš tijelu, toliko će ti vratiti

- Advertisement -

Atraktivna Mostarka, Lejla Delalić, drugi put zaredom ponosna je vlasnica titule prvakinje BiH u bodybuildingu, u disciplini Bikini fitness, kategoriji + 167 cm. Državno zlato 2017. osvojila je na nedavno održanom nacionalnom takmičenju u Sanskom Mostu, dok je prvi put prvakinja BiH postala prošle godine na državnom natjecanju održanom u Sarajevu.

Za disciplinu Bikini fitness kaže da je najženstvenija u svijetu bodybuildinga i ohrabruje sve dame da oblikuju svoje tijelo, jer definisana mišićna masa donijet će im posebnu ženstvenost.

“U natjecanju se ocjenjuje tijelo koje treba da krasi mišćavost, ali ne sa prevelikim separacijama, predstavljanje na bini, a to je šetnja i pozing, i svakako ženstvenost”, otkriva Lejla za Muški Portal i dodaje:

“Moje tijelo svih 365 dana u godini ne izgleda ovako, kao na samom takmičenju, kada su mišići izraženiji. To je specijalna takmičarska forma za koju pripreme traju minimalno tri mjeseca, dok je mišićna masa znatno manje istaknuta kada ne treniram intenzivno za nastupe,” pojašnjava Lejla.

Kao profesorica sporta, instruktorica aerobika i licencirana trenerica zumbe i fitnesa, prije tri godine Lejla se počela profesionalno baviti bodybuildingom.

“Prvo sam bila rekreativac, ali sam u određenom trenutku osjetila da mogu postići takmičarsku formu. Unajmila sam privatnog trenera, Sašu Draškovića, i otisnula se u ovaj svijet. Postigla sam dobre rezultate zahvaljući formi za koju je zaslužan moj trener. Za državno natjecanje spremala sam se nešto duže ovaj put, dakle više od tri mjeseca. Sada intenzivno radim na pripremama za Balkansko prvenstvo u Crnoj Gori, koje će se održati 13. maja i za takmičenje Olympia Amateur koje se 12. juna održava u Španiji, gdje ću ponosno predstavljati BiH. Definitivno moj san je da jednog dana sudjelujem na Arnold Classicu, jednom od najprestižnijih sportskih festivala, što ću i uraditi”.

PROČITAJTE JOŠ:  Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

U našem razgovoru Lejla se osvrnula i na trenutnu situaciju u BiH gdje natjecanja u Bikini fitnessu nisu dovoljno zastupljena, dok je u Hrvatskoj i Srbiji situacija znatno bolja.

“Voljela bih da i kod nas bodybuilding zaživi. Još uvijek vlada puno predrasuda, iako je ovo jedan prekrasan, ističem, ženstven sport. Osobno volim vidjeti na tijelu blagu mišićavost i obline, čvrstu stražnjicu, noge i stomak. Radim kao privatni trener i zaista sve više žena se prijavljuje za privatne treninge u teretani, jer misli isto”, kaže Lejla.

Posebna dobna granica za ulazak u ovaj sport ne postoji, ali svakako bolje je kada se žena što mlađa opredjeli za treniranje.

PROČITAJTE JOŠ:  Samira Hurem više nije selektorka ženske nogometne reprezentacije BiH

Vremenom mišići postaju izgrađeniji i ljepši. Svakako, jako je bitno držati balans ishrane i treninga, gdje i jednom i drugom se mora biti 100% posvećen, mišljenja je Lejla.

Nema opravdanja za lošu ishranu. Proteini, ugljikohidrati, masti, vitamini, minerali, sve mora biti zastupljeno, a ja hranu nosim svugdje sa sobom.”

Za postizanje dobrih rezultata Lejla kaže kako su motivirajuće i reakcije okoline, podrška porodice i prijatelja, ali i brojnih žena koje joj se sve češće obraćaju sa zahtjevima da im bude trenerica kako bi tijelo “dovele u red”.

“Obično negativni komentari na moj izgled stižu od ljudi koji nikad nisu ni potrčali, a kamoli ušli u teretanu. No, moram priznati da je zaista puno više pozitivnih komentara i meni svaka podrška puno znači. Ovim putem ne pozivam žene da me nužno slijede u takmičenju, ali pozivam sve, i žene i muškarce da počnu trenirati i voditi računa o zdravom životu, jer koliko daš tijelu, toliko će ti i vratiti”, na kraju našeg razgovora ističe Lejla Delalić, državna prvakinja bodybuildinga u kategoriji Bikini fitness. Lejlu možete potražiti u teretani Fit 4 Life.

A. D.

Foto: privatni album

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...