Blaž Slišković – Lov na trofeje prvog kapitena bh. reprezentacije

- Advertisement -

Bio je 23. mart 2017.  godine kada je Blaž Slišković po treći put sjeo na klupu Zrinjskog s namjerom da konačno osvoji trofej.

Nekadašnji selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i proslavljeni igrač Veleža, Hajduka, Lensa, Marseillea, Pescare… stigao je pred početak debitanske Lige za prvaka u Premijer ligi  BiH.

U tim trenucima imali su jedan bod više od Željezničara, a dva od Sarajeva. S obzirom na to da u prethodna dva mandata nije imao uspjeha na klupi Mostaraca najvatrenije pristalice Plemića nisu baš s velikim oduševljenjem primili vijest o povratku legendarnog Bake na mjesto prvog šefa struke gdje je naslijedio Ivicu Barbarića.

No, Uprava kluba bila je jasna, željeli su da ekipu u posljednjih deset kola preuzme neko ko poznaje tim.

”Balkanski Maradona”, kako su svojevremeno zvali Baku, dobio je u ruke ekipu koja je zapala u dugi mračni tunel, a želio je da pronađe izlaz.

Slišković: Želim ekipu vratiti u željeni ritam

”Počašćen sam što sam opet dobio priliku voditi HŠK Zrinjski. Ekipa je u evidentnoj krizi igre, ali svi znamo da igrači koje Zrinjski ima u svlačionici posjeduju neospornu kvalitetu, jer se radi o vodećoj ekipi prvenstva i igračima koji su prošle sezone osvojili naslov prvaka.

Blaž Slišković
Blaž Slišković

Bilo bi neozbiljno od mene sada komentirati zašto igra i rezultati nisu na željenoj razini. Moj zadatak je vratiti ekipu u željeni ritam, budući da je to preduvjet da Zrinjski ostvari zacrtani cilj i obrani naslov prvaka.

Naravno da vjerujem da sam za to sposoban, jer da nisam, sigurno ne bih prihvatio ponudu da opet preuzemem Zrinjski”, rekao je tada Blaž Slišković, a HŠK Zrinjski prenio na svojoj facebook stranici.

Poznavanje mogućnosti kadar i ”glave” svakog pojedinačnog igrača bili su Bakin najveći adut. Jer kako drugačije protumačiti činjenicu da je ekipa njegovim preuzimanjem pokazala sjajnu reakciju.

Ista ekipa koju je imao Barbarić. Počele su se nizati pobjede i poneki remi. Respekt koji su igrači imali prema Sliškoviću bio je jasno vidljiv.

Premda nije lako preko noći promijeniti puno stvari, ali je bilo vidljivo da Zrinjski igra mnogo bolje.

Može se reći da je Baka povukao očekivane poteze, a insistirao je na agresivnom pristupu gdje je njegov tim igrao za gol više.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Vratio je stabilnost i samopouzdanje ekipi koja je izgubila veliku bodovnu prednost pred početak play-offa.

Zauzvrat je dobio ono za što svaki trener živi – pobjede. No, nekoliko kola prije kraja prvenstva odbrana titule bila je pod velikim znakom pitanja jer je Željezničar trijumfom na Grbavici preuzeo lidersku poziciju.

Međutim, kiksevi Plavih u Krupi na Vrbasi i Koševu omogućili su Zrinjskom da na koncu sezone 2016/2017 ponovo dotakne vrh. Nakon što je u posljednjem kolu pala Sloboda pod Bijelim Brijegom Slišković je podvukao.

Možda vas i ovo zanima:

Deset stvari koje možda niste znali o Edinu Džeki

Omiljen kod navijača: Ove zanimljivosti možda niste znali o Marku Topiću

”U doigravanju, gdje smo vodili borbu  s Željezničarom i Sarajevom, bili smo najkonstantniji. Imali smo uspona i padova, ali smo na meč loptu koja nam se ukazala, kvalitetno odgovorili. Mislim da smo zasluženo osvojili naslov prvaka”, istakao je nakon prvog trofeja Slišković.

Nova sezona, novi pohod na titulu

Zrinjski je prošlo ljeto igrao i pretkolo Lige  prvaka gdje su nesretno eliminisani od Maribora. U novu sezonu Premijer lige Zrinjski je ušao  s istim ambicijama – odbrana naslova, a ostanak legendarnog Bake na klupi bio je apsolutno logičan potez.

Pobjedom u 1. kolu protiv Sarajeva na Koševu istakli su odmah ozbiljnu kandidaturu za vrh. Iz kola u kolo lomili su svoje suparnike i zauzeli su lidersku poziciju. Na terenu je Zrinjski igrao prepoznatljivu kombinatoriku i pri tome je dobio jaču dozu agresivnosti. Igra je imala ”glavu i rep” i odisala je kvalitetrom.

Bilo je u toj igri kreacije, odlučnosti i borbenosti. Jasno je bilo da je Slišković pogodio stil igre. Najvažniju ulogu imali su brzanci iz drugog plana. Filipović, Bilbija, Todorović, Pezer, Stojkić… bili su ključni igrači mostarskog tima i ovoj sezoni.

Iako je ekipa sredinom jesenjeg dijela prvenstva zapala u malu krizu i Željezničar je ”puhao za vratom”, vizija i stil su ostali isti. Samopouzdanje je bilo na zavidnom nivou, a u prilog je Zrinjskom išao podatak da nakon dvije vezane titule mogu igrati rasterećenije od Plavih s Grbavice.

Opterećenje rezultatom može  biti teže od bilo kojeg protivnika na terenu. U posljednjih 10 utakmica Lige za prvaka Zrinjski i Željezničar su ušli poravnati s po 50 bodova. Nakon što je u prvom meču aktuelni prvak odigrao neriješeno, Željezničar je pobijedio i stekao dva boda prednosti pred dolazak na megdan Zrinjskom u Mostar.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Mostarski preokret za titulu

Izabranici Admira Adžema u 87. minuti imali su prednost od 3:0 i pet bodova više od Zrinjskog. No, kako kaže jedan poslovica – ”Pobjednici uvijek vuku najbolje poteze”. Tako je i Baka u ovom dvoboju s izmjenama razbudio svoju ekipu koja u nekoliko minuta postiže tri gola za konačnih 3:3. Taj preokret , kako će se kasnije pokazati, prelomio je bitku za titulu.

U nastavku prvenstva Zrinjski je držao priključak za Željom, a u finišu su imali okršaj na Grbavici koji je bio ključan da se ne izgubi kako bi Slišković stigao do još jednog trofeja na klupi Mostaraca.

Iako je Željo dva puta vodio Baka je iznenađujućim potezima pomalo iznenadio Adžema i golom rezerviste Handžića u 88. minuti stigao do 2:2 i praktično osigurao naslov prvaka, jer su ostali na plus tri.

On je potvrđen u narednom kolu kada je Zrinjski pobijedio Široki Brijeg, dok je Željezničar kikaso u Bijeljini. Nakon tog meča u svlačionici Plemića opet se pjevalo: ”Hej Zrinjski ko nam brani, da bude sve k’o lani”. Plemići su osvojili treći, a ukupno šesti naslov prvaka. Do vrha ih je ponovo vodio Blaž Slišković, čovjek koji je u najtrežim trenucima 1993. godina igrao za reprezentaciju BiH u humanitarnim utakmicama.

Nosio je i kapitensku traku, to mnogi i ne znaju. Baka je svojevremeno bio bio je sjajan nogometaš, virtuoz, umjetnik s loptom. Kao takvom, divio mu se, sada legendarni – Zinedin Zidan.

”Današnjim omladincima uzori su Messi i Ronaldo, a meni su bili uzori igrači poput Enza Francescolija, Jean Pierrea Papina i Blaža Sliškovića. Uživao sam gledati utakmice na stadionu Velodrome u Marseilleu“ – prije nekoliko godina za francuski L’ Equipe je rekao Zinedin Zidan.

Divili su mu se i navijači Hajduka gdje je golove postizao iz kornera. Sada mu se dive i navijači Zrinjskog koji će u subotu i zvanično proslaviti osvojenu titulu prvaka BiH.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...