Boca Juniorsi na sudu u Madridu traže naslov prvaka Južne Amerike

- Advertisement -

U Madridu u utorak počinje suđenje na kojem argentinski nogometni klub Boca Juniors traži naslov južnoameričkog prvaka premda je prije šest mjeseci izgubio u finalu od najvećeg rivala River Plate.

Ta dva argentinska kluba odigrala su 2-2 u prvoj utakmici finala Cope Libertadores na stadionu Boce. No, uoči uzvrata kod Rivera navijači domaćeg kluba napali su autobus s igračima Boce te je utakmica iz sigurnosnih razloga bila suspendirana pa premještena na madridski stadion Santiago Bernabéu gdje je 9. prosinca River Plate pobijedio s 3-1.

Boca je još 24. studenog, odmah nakon napada na igrače, uložila žalbu južnoameričkom nogometnom savezu CONMEBOL-u koji je odredio da se uzvratna utakmica odigra u Europi. Taj klub se zatim žalio Sportskom arbitražnom sudu (CAS) sa sjedištem u švicarskom gradu Lausanni, zaduženom za sporove u svijetu sporta, podsjeća Hina.

Ročište je zakazano u Madridu za utorak i srijedu te će biti održano u sjedištu La Lige, organizatora španjolskog nogometnog prvenstva. Ondje bi se trebali pojaviti brojni svjedoci obiju strana u sporu te odvjetnici i predsjednici dvaju klubova iz Buenos Airesa.

PROČITAJTE JOŠ:  Budi i ti vjetar u leđa -100 hiljada do Saalbacha

Boca Juniorsi tvrde da im pripada naslov pobjednika Copa Americe jer je, napominju, uzvratna utakmica trebala automatski biti registrirana njihovom pobjedom zbog brutalnog napada na igrače. Zahtijevaju i novčanu naknadu, i to ne samo zbog izravne štete nego i zbog propuštene zarade gubitkom naslova južnoameričkog prvaka.

Da su pobijedili igrali bi i na Svjetskom klupskom prvenstvu te južnoameričkom kupu kupova. Traženi novčani iznos mogao bi premašiti 10 milijuna američkih dolara, procjena je argentinskih novina Clarín.

River Plate, pak, tvrdi da nije bio odgovoran za sigurnost oko svog stadiona, već da je to bio zadatak policije, odnosno ministarstva unutarnjih poslova. Napominje i kako je već kažnjen time što uzvrat nije igrao pred svojom publikom nego u Madridu. Dodaju i kako je organizator natjecanja CONMEBOL, odnosno njegov disciplinski i žalbeni sud već presudio u korist Rivera, pa da se o pobjedniku odlučivalo na travnjaku Santiago Bernabéa.

PROČITAJTE JOŠ:  Održan prvi trening spusta u Saalbachu, važna provjera za Elvedinu Muzaferiju i bh. tim

Boca se istovremeno poziva na sličan slučaj od prije četiri godine.

CONMEBOL, sa sjedištem u Paragvaju, izbacio je naime 2015. godine Boca Juniorse iz osmine finala Cope Libertadores nakon napada njenih navijača na igrače Rivera. Napad se tada dogodio u tunelu Bocinog stadiona uoči drugog poluvremena pri rezultatu 0-0. Tada je utakmica bila suspendirana.

Boca je uz to bila kažnjena s četiri međunarodne utakmice pred praznim tribinama svoje “La Bombonere” te novčanim iznosom od 200.000 dolara. River, koji je bio slavio u prvom susretu s 1-0, plasirao se tada u četvrtfinale, a dva mjeseca poslije osvojio je natjecanje.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...