Bokserska legenda Muhammad Ali preminuo u 74. godini

- Advertisement -

Informaciju o smrti Alija potvrdio je njegov glasnogovornik Bob Gunnel, koji je u izjavi za NBC News rekao da je Ali preminuo u bolnici u Phoenixu, u koju je hospitalizovan prije dva dana

Legenda boksa i jedan od sportista koji je obilježio 20. vijek Muhammad Ali perminuo je u 74. godini, prenosi Anadolu Agency (AA). Ali je bolovao od Parkinsonove bolesti nakon što se prestao baviti boksom. Prije dva dana je hospitaliziran zbog respiratornih problema.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva
Foto: MI2/Agencija
Foto: MI2/Agencija

Informaciju o smrti Alija potvrdio je njegov glasnogovornik Bob Gunnel, koji je u izjavi za NBC News rekao kako je bokserska legenda Ali preminuo u bolnici u Phoenixu, u koju je hospitalizovan prije dva dana.

Ali je od samih početaka karijere pokazivao izniman talent za boks. Već od ranih dana je praktikovao netipičan način borbe, sa spuštenim gardom i brzim kretanjem po ringu. Ta je taktika često opisivana kao ‘letim oko protivnika kao leptir, a bodem kao osa’.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

U amaterskom boksu je karijeru završio osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rimu 1960 u lako-teškoj kategoriji. Prvu borbu za naslov prvaka u profesionalnom boksu je imao već 1962. kada je u kontroverznom meču pobijedio Sonny Listona.

Bokser je u 61. meču zabilježio 56 pobjeda, od toga 37 knock-outom. Američki bokser Cassius Marcellus Clay Jr je 1964. prešao na islam i uzeo ime Muhammad Ali.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...