Sport

Bordo dres nosio i Konjić: Šta je nama italijanska Parma?

0

Parma se ove godine vratila u elitni razred italijanskog nogometa. Igraju dobro, a trenutno su na 12. mjestu Serije A. Prije nešto više od tri godine ovaj klub prolazio je najteže trenutke od svog postojanja. Bankrotirali su i takmičili su se u Serie D pod imenom Parma Calcio 1913, a onda se pojavila informacija kako je nekadašnji velikan italijanskog nogometa ponudio trofej na prodaju. Ipak, iz opstali su i iz sezone u sezonu su koračali prema Seriji A.

U svojoj bogatoj historiji Parma je osvajala pehare, imala nekoliko sjajnih generacija koje su igrale izvrsno i bilo je tužno gledati šta se sve događalo u ovom sportskom kolektivu 2015. godine. U maju ove godine uspjeli su da se vrate u najaču ligu u Italiji. Bez dvojbe, to je obradovalo sve ljubitelje nogometa u Bosni i Hercegovini.

”Mljekari” pomogli bh. nogomet u najtežim trenucima

Neki znaju, ali neki ne da je Parma prije 24 godine odmjerila snage s FK Sarajevo. Prijateljski dvoboj odigran je 9. novembra 1994. godine na stadionu Ennio Tardini. Ova utakmica je odigrana u sklopu turneje Bordo tima, a popularni ”Mljekari” kako zovu nogometaše Parme, željeli su da pomognu bh. nogomet koji je prolazio kroz izuzetno teške trenutke.  Utakmicu su posmatrali i gledatelji iz BiH koji su igrače Sarajeva bodrili zastavama sa ljiljanima.

Bordo dres nosio i Konjić: Šta je nama italijanska Parma?, Life.ba

Ulaznica za utakmicu Parma – Sarajevo

Rezultat je bio u drugom planu, a treba napomenuti da je italijanski klub slavio rezultatom 2:1. Tim sa Koševa u vodstvo je sjajnim golom doveo Turković u 34. minuti. Zakucao je loptu u mrežu domaćih. Brolin je izjednačio u 75. minuti, a samo minut kasnije Minoti je postavio konačan rezultat.

LIFE:  Tužna vijest iz Hrvatske: Fudbaler Hajduka nakon potrage pronađen mrtav

Bordo dres nosili Baljić, Varešanović, Repuh…

Organizator utakmice bila je organizacija ”Prijatelji bez granica”. Dakako, bila je velika čast i obaveza mlade ekipe Sarajeva da se predstavi u što boljem izdanju na ”Čizmi”. U tome su uspjeli.

Za Sarajevo su tada igrali:Perić, Dalipagić, Varešanović, Šašivarević, Smječanin, Konjić, Repuh, Valentić, Turković, Demirović i E.Baljić. Na klupi su bili Hasanović, Granov, Fazlagić, Gogalić, Avdić i Šimunović. Trener je bio Fuad Muzurović.

Možete primijetiti da je Bordo tim bio pojačan sa nekoliko igrača među kojima su bili Konjić, Demirović, Šašivarević i hrvatski golman Perić.
Ono što odmah ”upada u oko” jeste činjenica da su u to vrijeme za tim sa Koševa igrali nogometaši koji su kasnije činili okosnicu bh. nogometne reprezentacije.

https://www.youtube.com/watch?v=jqu9WNvg2Vo&t=79s


Comments

Comments are closed.

You may also like