Bordo dres nosio i Konjić: Šta je nama italijanska Parma?

- Advertisement -

Parma se ove godine vratila u elitni razred italijanskog nogometa. Igraju dobro, a trenutno su na 12. mjestu Serije A. Prije nešto više od tri godine ovaj klub prolazio je najteže trenutke od svog postojanja. Bankrotirali su i takmičili su se u Serie D pod imenom Parma Calcio 1913, a onda se pojavila informacija kako je nekadašnji velikan italijanskog nogometa ponudio trofej na prodaju. Ipak, iz opstali su i iz sezone u sezonu su koračali prema Seriji A.

U svojoj bogatoj historiji Parma je osvajala pehare, imala nekoliko sjajnih generacija koje su igrale izvrsno i bilo je tužno gledati šta se sve događalo u ovom sportskom kolektivu 2015. godine. U maju ove godine uspjeli su da se vrate u najaču ligu u Italiji. Bez dvojbe, to je obradovalo sve ljubitelje nogometa u Bosni i Hercegovini.

PROČITAJTE JOŠ:  Elvedina Muzaferija brusi formu pred finale Svjetskog kupa

”Mljekari” pomogli bh. nogomet u najtežim trenucima

Neki znaju, ali neki ne da je Parma prije 24 godine odmjerila snage s FK Sarajevo. Prijateljski dvoboj odigran je 9. novembra 1994. godine na stadionu Ennio Tardini. Ova utakmica je odigrana u sklopu turneje Bordo tima, a popularni ”Mljekari” kako zovu nogometaše Parme, željeli su da pomognu bh. nogomet koji je prolazio kroz izuzetno teške trenutke.  Utakmicu su posmatrali i gledatelji iz BiH koji su igrače Sarajeva bodrili zastavama sa ljiljanima.

Ulaznica za utakmicu Parma – Sarajevo

Rezultat je bio u drugom planu, a treba napomenuti da je italijanski klub slavio rezultatom 2:1. Tim sa Koševa u vodstvo je sjajnim golom doveo Turković u 34. minuti. Zakucao je loptu u mrežu domaćih. Brolin je izjednačio u 75. minuti, a samo minut kasnije Minoti je postavio konačan rezultat.

PROČITAJTE JOŠ:  Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Bordo dres nosili Baljić, Varešanović, Repuh…

Organizator utakmice bila je organizacija ”Prijatelji bez granica”. Dakako, bila je velika čast i obaveza mlade ekipe Sarajeva da se predstavi u što boljem izdanju na ”Čizmi”. U tome su uspjeli.

Za Sarajevo su tada igrali:Perić, Dalipagić, Varešanović, Šašivarević, Smječanin, Konjić, Repuh, Valentić, Turković, Demirović i E.Baljić. Na klupi su bili Hasanović, Granov, Fazlagić, Gogalić, Avdić i Šimunović. Trener je bio Fuad Muzurović.

Možete primijetiti da je Bordo tim bio pojačan sa nekoliko igrača među kojima su bili Konjić, Demirović, Šašivarević i hrvatski golman Perić.
Ono što odmah ”upada u oko” jeste činjenica da su u to vrijeme za tim sa Koševa igrali nogometaši koji su kasnije činili okosnicu bh. nogometne reprezentacije.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...