Bosnić: Baskonia nije pustila Penavu

- Advertisement -

Nakon što su se sinoć okupili u Zenici te u sklopu priprema za naredna dva meča kvalifikacija za Svjetsko košarkaško prvenstvo 2019. godine u Kini odradili i prvi trening u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“, u bh. taboru održali su i prvu pres-konferenciju.

Selektor Vedran Bosnić, predsjednik Košarkaškog saveza BiH Mirza Teletović i reprezentativac Miralem Halilović govorili su o stanju u ekipi te šansama u gostujućem duelu u petak protiv Bugarske i domaćem u ponedjeljak protiv Finske.

– Želim da zahvalim Gradu Zenici na druženju s našom reprezentacijim. Nadam se da ćemo tako i nastaviti. Mislim da su uradili sve da reprezentacija dođe u Zenicu – kazao je Teletović, koji je dodao kako mu je drago što su prepoznati novi trendovi u radu te da žele da sarađuju s KSBiH.

Grad Zenica se odlučio biti domaćin košarkaškoj reprezentaciji BiH, a Teletović je istakao kako su domaćini učinili i više nego su obećali.

– Nadamo se da će ovo biti i početak naše dobre saradnje – kazala je pomoćnica gradonačelnika Zenice za društvene djelatnosti Sumea Mujkanović, kojoj je predsjednik KSBiH Teletović uručio dres sa državnim grbom.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Novi selektor Bosnić izrazio je žaljenje što nije mogao doći u BiH na svoju promociju, ali da je kontaktirao s bh. medijima koliko je bio u mogućnosti.

-Ovo je novi ciklus, mada usred kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Odlučili smo da damo šansu mlađim i da damo sve od sebe u preostalim utakmicama, da možemo spremni dočekati kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo – kazao je Bosnić, kojem se nisu odazvali svi igrači.

Nisu stigli “Španci” Ajdin Penava (Baskonia) i Njegoš Sikiraš (Fuenlabrada), koje nisu pustili njihovi klubovi, dok su Amar Alibegović i Markus Lončar povrijeđeni. U dogovoru s trenerm Partizana, kazao je Bosnić, nije došao ni Amar Gegić, koji bi se trebao priključiti u februaru.

– Gegić igra više kako je dobio novog trenera i u budućnosti bismo od njega mogli imati više koristi. Večeras dolaze Haris Delalić i Emir Sulejmanović. Idemo se boriti i dati sve od sebe. Bugari su pobijedili Francuze, znamo koliko su kvalitetni Francuzi. Sve što su utakmica izgubili, bilo je to vrlo tijesno – kazao je Bosnić.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Što se tiče situacije oko Tarika Biberovića, koji je bio na spisku od 24 igrača, Bosnić je kazao kako nisu dobili povratnu informaciju te da mladi igrač Fenerbahcea nije s njima. Najavio je angažman novih igrača pa i stranca, ali za sada nije spominjao imena.

– Meni je vrlo važno ljeto, da provedem s igračima više vremena nego sada – kazao je Bosnić, koji je istakao kako je u sličnoj situaciji bio i kada je preuzeo nacionalni tim Švedske, s kojim se nedavno razišao.

Najavio je kako želi igrati timsku košarku, a za to su potrebni strpljenje i vrijeme.

Halilović je jedan od iskusnijih igrača koji su preostali, ali je kazao da, iako su velike promjene, bh. tim ima talenta i perspektivu.

– Dosta igrača koji su nosili ovu ekipu tu nema. Desila se neka smjena. Dosta je novih igrača i trebat će dosta strpljenja. Što se tiče očekivanja, mislim da iz svake utakmice trebamo izvući ono što će nam trebati u narednom periodu – kazao je Halilović.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...