Bratstvo i jedinstvo na fudbalski način – Jugoslovenska kolonija u Videotonu

- Advertisement -

Ko kaže da Srbi, Bosanci, Makedonci i Hrvati ne mogu zajedno? Jugoslovenska kolonija u Videotonu predvođena srpskim trenerom Markom Nikolićem, posle osvojene titule u mađarskom prvenstvu, nastavila je sa podvizima i u kvalifikacijama za UEFA Ligu šampiona.

“To je bratstvo i jedinstvo na fudbalski način”, kaže mladi stručnjak Nikolić na početku intervjua za Anadolu Agency (AA) i dodaje:

“Sve su to dobri momci. Lazović, braća Šćepović, Hadžić i Nikolov. Prošle sezone je tu bio i Hrvat Marić. Druže se i van terena, nema podela i funkcionišu zaista fenomenalno”.

Anel Hadžić je fudbalsku azbuku naučio u Austriji braneći boje Rida i Šturma, a posle avanture u turskom Eskišehiru, stigao je u Videoton i odmah se izborio za status nezamenljivog prvotimca.

“Radi se o veoma zahvalnom igraču. Jedan je od onih koje treneri obožavaju jer obavlja rudarski posao na sredini terena. Ja sam mu po dolasku u MOL Vidi (novo ime kluba, op.a.) promenio poziciju i stavio ga na klasičnog zadnjeg veznog ispred odbrambene linije. Ranije je bio ‘osmica’, odnosno ‘box to box’ igrač i imao je mnogo ofanzivniju ulogu. Veoma je inteligentan i može tokom utakmice da se transformiše u zavisnosti od rezultata i sistema igre. Ne plašim se da mu poverim ulogu ‘desetke’, ‘šestice’, da ga gurnem na krilo po levoj strani… Bukvalno može da mi odigra bilo koje mesto u timu i znam da me nikada neće izneveriti. Kao klinac je nastupao za mlađe selekcije Austrije, a kasnije se opredelio za zemlju svojih roditelja i u jednom periodu bio standardni reprezentativac Bosne i Hercegovine”.

– Planira proširiti ”jugoslovensko društvo” –

Ni Makedonac Boban Nikolov nije imao priliku da fudbalski stasava u svojoj zemlji. Afirmisao se u Akademiji slavnog rumunskog fudbalera Georgija Hadžija, zatim nosio dres Vitorula iz Konstance, da bi u redove Videotona stigao posle veoma uspešne sezone u skopskom Vardaru.

“Bio je jedan od najzaslužnijih za istorijski ulazak Vardara u grupnu fazu Lige Evrope. Isticao mu je ugovor i vešto smo iskoristili priliku da ga angažujemo za malo novca, preduhitrivši konkurenciju klubova iz regiona. Odlično se snašao, saigrači su ga prihvatili kao da je ceo život u Videotonu. Veliki je borac, puno trči, ume da se pojavi u završnici i izvanredno se uklopio u moje taktičke zamisli. On je mlad igrač, standardni je reprezentativac Makedonije i tek će pokazati svoje prave vrednosti”, istakao je Nikolić.

Iskusni Danko Lazović, strelac gola nade u prvom meču protiv atinskog AEK-a, igra kao da mu je 20-ak godina, dok braća Šćepović tresu mreže u stilu oca Slađana koji je ‘osamdesetih’ godina bio jedan od najubojitijih napadača na prostorima cele Jugoslavije.

“Danko je specifična sportska ličnost i ne čudi me što u ovim godinama i dalje pravi razliku na terenu. Ovo je treći klub u kome sarađujemo. Upoznali smo se u Partizanu tokom mog prvog mandata, posle mi se pridružio u Olimpiji, ali zbog administrativnih problema nikada nije zaigrao za ljubljanski tim i sada su nam se putevi ponovo ukrstili u Videotonu. Poseduje izuzetnu harizmu, pravi je lider na terenu i u svlačionici, uživa fenomenalan status u Mađarskoj i pravo je zadovoljstvo imati takvog profesionalca u ekipi. Puca od zdravlja u fizičkom smislu, podseća me genetikom na Sašu Ilića i siguran sam da će i ove sezone biti jedan od naših ključnih igrača. Od Marka uvek tražim više, jer znam da on to može. Trenutno ne igra na nivou svojih potencijala, stalno pričamo na tu temu i često ga podsećam na činjenicu da ima karakteristike igrača vrhunske klase. Stefan se već višestruko isplatio Videotonu jer je u finišu prošle sezone postigao šest golova u mečevima kada se lomio šampionat”, kazao je Nikolić.

Ostavlja mogućnost da se do kraja prelaznog roka ”jugoslovensko društvo” u MOL Vidiju proširi za još nekog člana iz regiona:

PROČITAJTE JOŠ:  Mesud Pezer osvojio bronzu na Evropskom bacačkom kupu u Portugalu

“Razmišljamo o još tri, četiri pojačanja, među kojima je i fudbaler iz regiona. Ne smem da kažem o kome se radi, ali je svakako igrač koji može da nam donese kvalitet. Imam apsolutno poverenje u momke koji dolaze sa naših prostora, iako me ni ’stranci’ nikada nisu razočarali. Francuz Stopira igra u fantastičnoj formi, imamo igrača sa Zelenortskih ostrva i Brazilca Vinicijusa koga su Mađari naturalizovali i nagovorili da nastupa za njihovu reprezentaciju. Naravno, tu su i domaći igrači koje predvode Juhas i Hušti, prekaljeni interncionalci koji su ostavili dubok trag u Anderlehtu i Zenitu. Mladi Ištvan Kovač je najveći talenat mađarskog fudbala, što ste mogli da se uverite i u poslednjoj utakmici protiv AEK-a“, poručio je Nikolić.

U sjajnoj atmosferi na ’Grupama Areni’, mađarski šampion je rano ostao bez isključenog Huštija i smogao snage da sjajnim pogotkom Danka Lazovića ublaži poraz protiv tima iz Atine (1:2).

„Samim plasmanom u plej-of priredili smo prvorazrednu senzaciju. Niko nas pre početka sezone nije video ovako daleko. Pokazalo se da smo na startu kvalifikacija izbacili veoma nezgodnu ekipu, jer se Dudelanž kasnije preselio u Ligu Evrope i napravio dva velika iznenađenja (eliminisali Legiju i slavili sa 2:0 protiv Kluža u prvoj utakmici plej-ofa, op.a.). Izbacili smo Ludogorec koji je često znao da očita lekciju klubovima iz Srbije i Hrvatske i Malme koji je redovni učesnik grupne faze Lige šampiona ili Lige Evrope. To su rezultati koji zaslužuju respekt i u Atinu idemo rasterećeni imperativa pobede. AEK je veoma jaka ekipa, iako je na ishod prve utakmice uticao niz nesrećnih okolnosti. Da se malo našalim, od trenutka kad smo bili egal na terenu, mi smo pobedili sa 1:0. Oba gola smo primili sa igračem manje i zato mislim da imamo šanse da zapretimo u revanšu. Mi nismo Barsa, mi smo Atletiko Madrid i sa takvim borbenim mentalitetom sve je moguće. Još ako prvi postignemo gol…”, smatra Nikolić.

Uprkos diskutabilnoj odluci italijanskog arbitra Rokija da iskusnom Huštiju pokaže direktan crveni karton, Marka Nikolića ne raduje informacija iz engleskih medija da UEFA razmatra mogućnost uvođenja video tehnologije od četvrtfinala Lige šampiona i Lige Evrope.

“Nisam pobornik tehničkih inovacija jer fudbal sa tim pomagalima gubi draž i ono esencijalno u sebi. Jeste Italijan prestrogo isključio Huštija, ali je pogrešio i kod crvenog kartona za AEK u drugom poluvremenu. Na kraju sve to dođe na svoje i ne bi VAR drastično promenio ishod utakmice”, pričao je Nikolić.

– Euforija –

Nikolić je po dolasku u Mađarsku dobio zadatak da u roku od tri godine osvoji titulu i uvede ekipu u grupnu fazu jednog od dva evropska takmičenja. Cilj je premašen već posle godinu dana saradnje.

„Atmosfera je euforična, igrači su trčali pobednički krug posle poraza od AEK-a, a publika je skandirala nešto što se ranije čulo isključivo na utakmicama nacionalnog tima. Nešto poput ‘Svaka čast momci’, to je njihova tradicionalna pesma na sportskim manifestacijama. Mađarska liga je specifična, učestvuje 12 klubova i svi imaju fantastične stadione. To mora da se vidi uživo da bi se shvatilo koliko je mađarski fudbal otišao daleko. Niko od nas iz regiona ne može da im parira u pogledu infrastrukture. Konkurencija je žestoka, u poslednjih 15 godina smenjivali su se na šampionskom tronu Đer, Debrecin, Zalaegeršeg, Honved, Videoton i Ferencvaroš. Ujpešt je sa našim Vignjevićem prošle sezone osvojio Kup. Oni, recimo, imaju najlošiji stadion u ligi, a taj stadion je u rangu novosadskog Karađorđa. Time sam vam sve objasnio”, rekao je Nikolić.

Sa bivšim trenerom Partizana možete otvoreno da razgovarate o svemu i svačemu, samo jednu stvar ne smete nikako da mu pomenete. Poraz od Partizana prošle sezone u plej-ofu Lige Evrope.

PROČITAJTE JOŠ:  Počinje pretprodaja ulaznica za moguće finale baraža

“Ta utakmica je došla u jako nezgodnom trenutku. Pokušavam na sve načine da je zaboravim, ali stalno me vraćaju na nju. Samo mesec dana posle osvajanje Duple krune sa Partizanom desio mi se taj debakl protiv tog istog Partizana. Mnogi zaboravljaju da smo u Beogradu bili bliži pobedi, promašili smo zicer u 90. minutu, a onda i u revanšu imali veliku šansu da prvi dođemo u vođstvo. Zatim dolazi do sloma, oni preuzimaju dominaciju, postižu golove, a mi usput ostajemo i sa igračem manje. Svi koji prate fudbal znaju da se takva utakmica dogodi bar jednom u karijeri. Mi smo pre toga izbacili jedan Bordo sa Malkomom oko koga su se ovog leta otimali Roma i Barselona. Računajući ovu sezonu, obezbedili smo mađarskom fudbalu 22 utakmice na evropskoj sceni. To nije za potcenjivanje”, istakao je Nikolić.

Videoton je uz Crvenu zvezdu i zagrebački Dinamo jedini klub iz regiona koji će sigurno igrati bar Ligu Evrope ove sezone.

“Gledao sam Zvezdu protiv Salcburga i moram da priznam da sam očekivao više od Austrijanaca. Delovali su nekako pasivno i potcenjivački. Istini za volju, srpski šampion je odigrao jako dobru utakmicu, bili su organizovani i stabilni i uz malo više sreće mogli su i do pobede. Rezultat 0:0 ume da bude kapitalan na ovom nivou takmičenja. Zvezda u revanšu ne sme da se brani, ako da gol, retko kada prima dva i to bi značilo definitivan kraj za Salcburg. Došla je u poziciju da joj odgavaraju dva rezultata i mislim da je sasvim blizu plasmana u Ligu šampiona”, kazao je Nikolić.

Nikolić je već u nekoliko intervjua za beogradske medije apostrofirao značaj dolaska Zorana Mirkovića na klupu Partizana.

“Bio sam mu jedan od mentora kada je polagao za licencu u školi FSS i znam koliko je posvećen fudbalu. Zoćinim dolaskom na funkciju trenera, Partizan je dobio karakter i to se jasno vidi na terenu. Ne treba odmah očekivati čudo, iako je očigledno da je Bešiktaš nespreman dočekao evropska iskušenja. Žao mi je zbog povreda Jankovića i Kosovića, nadam se da će se brzo oporaviti. Mali Pantić je kod mene sa 17 godina odigrao obe utakmice protiv Bešiktaša, a sada je sazreo i vidim ga kao čoveka odluke u revanšu u Istanbulu. Ne treba tim momcima stavljati teret na leđa i insistirati na rezultatu po svaku cenu. Kod nas je tako, ako se uđe u Ligu Evrope biće euforija, ako se ispadne smak sveta. Ja nisam ni za jedno ni za drugo. Mirkoviću treba dati šansu na duže staze bez obzira na ishod revanša u Turskoj. U jedno sam siguran, Partizan se u Istanbulu neće uplašiti jer ima hrabrog i neustrašivog čoveka na funkciji šefa stručnog štaba”, mišljenja je Nikolić.

– Modrić bez premca, ali… –

Ukoliko prebrodi AEK, Marko Nikolić će 30. avgusta u Montekarlu uživati u duploj poslastici. Pored ceremonije žreba za grupnu fazu Lige šampiona, pratiće i trku Modrića, Ronalda i Salaha za najboljeg igrača sezone u Evropi u izboru UEFA.

“Ako gledamo Svetsko prvenstvo, onda je Modrić bez premca. Ako se računa samo sezona u Premijer ligi, onda je Salah favorit. Ali ja volim kontinuitet i u tom smislu ne postoji ni najmanja dilema. Kristijano Ronaldo je najbolji fudbaler sveta i tačka. Tačno je da ga prati glas fensi-momka koji voli da se modira, ali je isto tako profesionalac od glave do pete i to ga izdvaja u odnosu na neke druge virtuoze iz fudbalske prošlosti. Vodi računa o svakom detalju, gladan je pobeda i prosto zrači pozitivnom energijom. Ako se svemu tome doda da je prešao u moj omiljeni inostrani klub, onda je izlišno pitati me za koga bih glasao”, otkrio je Nikolić. 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...