Brojevi ne lažu: Safet Sušić je najuspješniji selektor Zmajeva

- Advertisement -

Ovih dana u fokusu interesovanja sportske javnosti bio je selektor bh. nogometnog tima Robert Prosinečki.

Nakon blamaže u Armeniji i poraza od 4:2 hrvatski stručnjak je podnio ostavku na mjesto šefa državnog tima. Isto je ponovio nakon povrataka u glavni grad BiH.

Piše: Edin Isanović

No, na vanrednoj sjednici Izvršnog odbora NSBiH koja je održana u utorak, nekadašnji nogometaš Crvene zvezde dobio je punu podršku čelnika krovne kuće bh. nogometa.

”Žuti’ se nakon ovakvog scenarija predomislio i pristao je voditi bh. reprezentaciji u narednim avanturama. Zmajevi trenutno u grupi ”J” zauzimaju četvrto mjesto sa 7 osvojenih bodova, pet manje od  drugoplasirane Finske i dva boda manje od trećeplasirane Armenije. Do kraja kvalifikacionog puta Zmajevi će u oktobru ugostiti Finsku i gostovati Grčkoj, dok će u novembru biti domaćini Italiji, a na noge će ići Lihtenštajnu.

Uz dobar rezultat i kiks Finaca, postoji šansa da se dobaci i to drugo mjesto koje garantira odlazak na kontinentalnu smotru nogometa. Osim toga, kroz Ligu nacija naš državni tim je osigurao dodatne kvalifikacije.

Muzurović u dva mandata vodio bh. tim

Istražili smo ko je sve do sada od osamostaljenja BiH bio selektor najpopularnije bh. reprezentacije. Tako statistika pokazuje da je Fuad Muzurović (ukupno 27 dvoboja) u dva mandata vodio Zmajeve, dok su po jednom kao vršioci dužnosti na klupi bh. tima sjedili Avdo Kalajdžić i Denijal Pirić.

Po sedam puta su utakmicu vodili Džemaludin Mušović i Faruk Hadžibegić. Meho Kodro je samo dva meča proveo kao šef državnog tima, dok je Mišo Smajlović u 14 okršaja bio selektor reprezentacije BiH. Miroslav Ćiro Blažević je 17 utakmica predvodio Zmajeve sa klupe, a Mehmed Baždarević 25. Nešto više upisao je Blaž Slišković – 37. Apsolutni rekorder je Safet Sušić koji je tačno u 50 utakmica bio na klupi Zmajeva. Aktuelni selektor Robert Prosinečki do sada je 18 puta vodio nacionalni tim (taj broj će se povećati), a upisao je 7 pobjeda 6 remija i 5 poraza, što ga čini jednim od najneuspješnijih selektora. Međutim, imat će priliku da popravi svoju statistiku.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Pape je jedini uspio

Osim što drži rekord kao čovjek koji ima najviše utakmica provedenih na klupi bh. tima, Safet Sušić je do sada jedini odveo reprezentaciju BiH na jedno veliko takmičenje. Bilo je to na Mundijalu u Brazilu 2014. godine. U grupi je naš državni tim zauzeo prvo mjesto ispred Grčke i trasirao je put na planetarni izlog nogometa. Na taj način Sušić je, koji je prethodno proglašen najboljim bh. igračem, dokazao kako je najveći svih vremena. Oktobarske noći 2013. godine popularni Pape je osigurao sportsku besmrtnost.

Baraž i ostanak u čekaonici

Do sada je bh. tim tri puta igrao u baražu. U doigravanju za odlazak na Mundijal u Južnoafričkoj Republici tadašnje izabranike Ćire Blaževića zaustavio je Portugal. Dvije godine poslije isti rival ostavio je Zmajeve u čekaonici kada su se sastali u doigravanju za odlazak na Evropsko prvenstvo koje se 2012. godine igralo u Poljskoj i Ukrajini. U tim dvobojima Spahića i saigrače sa klupe je predvodio Safet Sušić. Ni treći pokušaj u baražu nije bio sretan. U novembru 2015. godine trupe Mehmeda Baždarevića zaustavljene su u dvomeču od Republike Irske i Euro ,koji je 2016. godine održan u Francuskoj, ostao je samo san.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Najviše bivših selektora igralo za FK Sarajevo

Osim aktuelnog selektora Roberta Prosinečkog, svi njegovi prethodnici igrali su za samo tri bh. kluba – Sarajevo, Velež i Željezničar. Najviše šefova dao je tim s Koševa. Ovdje mislimo na ljude koji su bili selektori, a nosili su bordo dres. To su: Fuad Muzurović (dva mandata), Džemaludin Mušović, Faruk Hadžibegić, Denijal Pirić (samo jednu utakmicu bio šef državnog tima), Miroslav Ćiro Blažević (koji je nastupao za Bordo tim) i Safet Sušić. Velež je dao tri selektora: Blaža Sliškovića, Mehu Kodru i Avdu Kalajdžića (samo jednu utakmicu bio šef državnog tima), a Željezničar dva – Mišu Smajlovića i Mehmeda Baždarevića. 

Selektori koji su do sada bili na klupi bh. nogometne reprezentacije i njihova statistika:

Fuad Muzurović 18 7 2 9 21:25
Džemaludin Mušović 7 1 2 4 7:16
Faruk Hadžibegić 7 2 2 3 10:10
Avdo Kalajdžić v.d. 1 0 1 0 0:0
Mišo Smajlović 14 5 4 5 20:17
Blaž Slišković 37 11 11 15 44:56
Fuad Muzurović 9 3 0 6 11:16
Meho Kodro 2 0 1 1 2:5
Denijal Pirić v.d. 1 1 0 0 1:0
Miroslav Ćiro Blažević 17 8 2 7 34:24
Safet Sušić 50 23 9 18 83:60
Mehmed Baždarević 25 15 4 6 53:30

Robert Prosinečki  18 7 6 5  21:15

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...