Čeferin: UEFA ne želi regionalnu ligu, 2024. slijedi reforma nogometa [video]

- Advertisement -

Ne razmišljamo o regionalnoj ligi jer od 2024. godine želimo uraditi reformu evropskog nogometa na način da mnogo veći broj ekipa nastupa u Evropi – kazao je predsjednik Evropske nogometne federacije Aleksander Čeferin koji je u Sarajevu zajedno s predsjednikom Nogometnog saveza BiH Elvedinom Begićem otvorio novu zgradu krovne bh. nogometne kuće.

Čeferin je naglasio da bi tom reformom klubovi mnogo lakše došli do profita i zadržali kvalitetne igrače, a ujedno smatra da sigurnosna situacija na Balkanu još uvijek nije zrela za regionalno tekmičenje.

– UEFA želi da klubovi zemalja s područja Balkana igraju protiv protivnika iz svih zemalja Evrope a ne samo regije, zbog čega nema potrebe razmatrati formiranje balkanske lige – objasnio je čelnik UEFA-e.

Naveo je da sve manje zemlje koje imaju ekonomskih problema ujedno imaju i problem s infrastrukturom i kvalitetom lige, a tu se ubrajaju BiH i njegova Slovenija. Kazao je i da se UEFA ne slaže s FIFA-om o prodaji takmičenja nekom fondu, što je prema njegovom mišljenju veoma loše za nogomet.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Ističe da se nikada nije protivio VAR tehnologiji, ali da je uvijek smatrao da nije dovoljno jasna, te da UEFA radi na rješavanju tog problema.

– VAR mi nikada nije bio jasan, ali nisam ni bio protiv njega. Moramo definisati ko u pojedinim situacijama vodi glavnu riječ, onaj u kabini ili sudija na terenu. Vidjeli smo neke probleme na svjetskom prvenstvu, ali UEFA radi na preciziranju rada s tom tehnologijom – kazao je Čeferin.

Ističe da je novo takmičenje Liga nacija ispalo bolja od očekivanja, te da je broj gledalaca na stadionima, u odnosu na prijateljske utakmice, bio neuporedivo veći.

Osvruno se i na Superligu, odnosno takmičenje zatvorenog tipa koje navodno žele organizovati najbogatiji evropski klubovi, te podvukao da su svi evropski klubovi kategorično protiv toakvog takmičenja, u šta se mogao uvjeriti nakon konferencije u Briselu od prije par dana.

– Takva ideja je medijski spin. Na konferecniji s najvećim evropskim klubovima u Briselu sam se uvjerio da su svi klubovi kategorično protiv takvog takmičenja koje bi značilo smrt za nogomet – zaključio je Čeferin.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...