Čeprkalo isplivao dvije B norme: Nadam se pozivnici na Olimpijadu u Riju

- Advertisement -

Mihajlo Čeprkalo, sedamnaestogodišnjak iz Banjaluke, član Plivačkog kluba 22. april, nada se pozivnici Olimpijskog komiteta za učešće na Olimpijskim igrama koje se u avgustu održavaju u brazilskom Rio De Janeiru.

Ovaj mladi plivač dao je sve od sebe da poziv stigne, isplivao je dvije B norme, na Svjetskom prvenstvu u Kazanju 1.500 metara preplivao je za 15 minuta i 26 sekundi, a drugu B normu ostvario je u Tbilisiju na Evropskom olimpijskom festivalu mladih gdje je 400 metara slobodnim stilom preplivao za tri minute i 55 sekundi.

Ekipa Anadolu Agency (AA) sa Mihajlom Čeprkalom razgovarala je između treninga i nastave na Gradskom olimpijskom bazenu u Banjaluci, na kojem često provodi i po šest sati dnevno.

“Iskreno, nadam se, šta će biti, to je drugo pitanje. To ne ovisi o meni, to je sada pitanje Olimpijskog međunarodnog komiteta gdje će biti više mjesta za pozivnicu, na mojoj disciplini ili nekoj drugoj. Šteta je što prvo imaju pozivnice da se popune mjesta pa tek onda B norme. Da se ide sa B normama vjerovatno bih nastupao, a sada… otom-potom, saznaćemo tek u julu”, rekao je Mihajlo.

Na pitanje da li bi volio da ode odgovorio je “Kako ne bih?. To mi je san, dječački san”.

Plivanjem se počeo baviti prije 11 godina. Majka ga je upisala kako bi naučio plivati imajući u vidu koliko je zdrav ovaj sport. Išao je sa drugom iz razreda, koji je u međuvremenu odustao. Istovremeno sa plivanjem, od šeste godine trenirao je i košarku, a kada je sa deset godina odlučivao s čim će se nastaviti baviti, izabrao je plivanje.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

“Evo ispostavilo se da je dobro ispalo”, kaže Mihajlo.

Pored slobodnog stila na 400 i 1.500 metara u kojem je ostvario najbolje rezultate, dobro mu ide i delfin na 200 metara, ali bez obzira na to najviše voli plivati 100 metara delfin.

Iako je osvojio više stotina medalja jedna mu je ipak draža od ostalih.

“Moja prva medalja, gdje sam otkrio da ću plivati te malo duže discipline”, rekao je on.

Ovu zlatnu medalju osvojio je u svojoj kategoriji plivajući 400 metara slobodno u Berlinu 2013. godine u konkurenciji od 1.500 plivača.

Mihajlo je vrlodobar učenik drugog razreda banjalučke Gimnazije. Iako mu treninzi oduzimaju mnogo vremena uspijeva da ispuni i školske obaveze. Obzirom da je ovo olimpijska godina, sa direktorom škole koju pohađa i razrednicom, dogovorio je odlaske na pripreme i takmičenja, ali uz uslov da sve ocjene dobije na vrijeme i da ima primjereno vladanje.

“Jako puno odricanja je potrebno, ako hoćeš da dostigneš ovako neki malo bolji rezultat, moraš da se odrekneš izlazaka, društva i tako toga jer provodimo dnevno, kada se spremamo,  šest do sedam sati na bazenu, pet sati plivanja plus sat, sat i po teretane”, priča ovaj plivač.

Njegov trener Goran Grahovac, predsjednik kluba 22. april za Mihajla kaže da je profesionalac koji prije svega sluša.

“Uglavnom problem trenera kada dobije tako jednog plivača je da ga nauči da radi. Mihajlo je takav plivač da voli da radi i uživanje je raditi sa njim”, rekao je Grahovac.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Objasnio je da je prema propozicijama Olimpijskog međunarodnog komiteta rok za pozivnice je 3. juli, kao i za ispunjavanje normi, a za kategoriju juniora, u kojoj je i Mihajlo, rok je do 10. jula. U tom periodu održava se i Evropsko juniorsko prvenstvo, a rezultati na tom prvenstvu ovu kategoriju takođe mogu odvesti na Olimpijadu.

Na pitanje da li je teško kadrovski, ali i finansijski ispratiti plivača kao što je Mihajlo, Grahovac je odgovorio da rade ono što mogu da naprave. Za sebe je rekao da je i trener, i vozač, i psiholog, i fizioterapeut.

“Naravno da imamo i ljude koji su oko njega, ali kako on postaje sve ozbiljniji tako da i nama trebaju ozbiljniji ljudi koji će da ga prate”, kaže Grahovac.

Kada su u pitanju finansije klub aplicira na konkursima od republičkog do gradskog nivoa.

“Dobijamo neka sredstsva, usmjeravaju se prema njemu, sve što klub može da napravi Mihajlo ima da ne bi osjetio tu težinu. U ovoj godini smo u januaru odradili pripreme u Turskoj, u martu u Španiji, što do sada nismo imali mogućnosti, ali Mihajlo je taj plivač kome se ta sredstva moraju obezbjediti i on i zaslužuje da ih ima”, rekao je Goran Grahovac.

Prema njegovim riječima 90 posto je sigurno da će Mihajlo Čeprkalo otići na Olimpijadu. Zbog toga će ponovo ići na pripreme u Tursku.

“Ona ima sličnu klimu kao Rio, a takvi nam uslovi trebaju. Deset dana pred Olimpijske igre ćemo ići tamo radi adaptacije na vremenske zone”, dodao je Grahovac.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...