Četiri stvari na koje Sarajevo mora obratiti pažnju protiv Celtica: Mudro, hrabro, strpljivo…

- Advertisement -

Uzvratna utakmica 1. pretkola Lige prvaka između Celtica i Sarajeva igra se u srijedu naveče u 20:45 sati na Celtic Parku.

Dakako, domaći su apsolutni favoriti za plasman unarednu fazu elitnog evropskog klupskog takmičenja.

Piše: Edin Isanović

Prije osam dana na Koševu su slavili 3:1 i tako su stekli prednost pred okršaj u Škotskoj. Jasno je kako je u nogometu sve moguće, ali ipak treba biti realan i reći da su šanse Bordo tima minimalne.

No, uz mudru, hrabu i strpljivu igru Musmićeve trupe mogu odigrati dobar meč i sa mnogo samopouzdanja nastaviti takmičenje u Evropskoj ligi (ako ispadnu iz Lige prvaka).

U nastavku donosimo četiri faktora koji mogu biti presudni i na koje igrači tima sa Koševa trebaju obratiti posebnu pažnju.

Ambijent i pritisak s tribina

Bh. šampiona dočekat će oko 60 hiljada vatrenih navijača Kelta. Dakako, to može dodatno utjecati na samopouzdanje, pogotovo mladih igrača. Stručni štab i psiholog kluba, koji je sa timom otputovao u Glasgow, trebaju igrače pripremiti za iskušenja koja ih očekuju u narednih 90 minuta.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Bez dvojbe, većina nogometaša Bordo tima nikada ranije nije igrala pred tolikim brojem gledatelja i svakako ih to može impresionirati, ali i negativno utjecati na igru. Stoga je važno ekipu pripremi – mentalno.

Ne smije se rano primiti pogodak

Samo otvaranje utakmice je izuzteno važno. Naravno, bitno je izdržati očekivani početni nalet domaćih  i ne primiti rani pogodak. Ako to uspiju izabranici Husrefa Musemića, steći će dodatno samopouzdanje i nastavak meča će igrati puno lakše.

Ako prime gol na samom otvaranju utakmice to može ovaj dvoboj odvesti u potpuno pogrešan smijer, a ono čega se navijači najviše plaše jeste potpuni debakl koji bi ispraznio ekipu pred naredna iskušenja.

Na Koševu je bilo uočljivo – ekipa je nedovoljno fizički spremna

Prvo poluvrijeme prvog meča na najvećem bh. stadionu bilo je odlično za Sarajevo. Nogometaši su igrali do krajnjih granica svojih mogućnosti i nagrađeni su pogotkom. Osim gola Oremuša, koševski tim je imao još dvije izgledne prilike.

Na odmor se otišlo kod rezultata 1:1. No, u nastavku su potpuno podbacili i bilo je uočljivo da je ekipa nedovoljno fizički spremna da parira Celiticu. Jasno je kako se  zaksanilo sa produženjem ugovora sa Musemićem, a kasnije i sa pripremama. To je ostavilo traga na ekipu koja nije na vrijeme počela sa radom i nespremna je dočekala dvoboj na Koševu. Teško se puno toga moglo promijeniti za osam dana i to donekle može biti zabrinjavajuće.

PROČITAJTE JOŠ:  Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Vezni igrači trebaju maksimalno pomagati odbrani

Vezni red je srce svake ekipe. Večeras će srednji red FK Sarajevo imati ključni zadatak. U defanzivi trebaju maksimalno pomagati odbrani, a kada gosti budu gradili napad i tada će sve polaziti od njih.

Sigurno je da će u pojedinim trenucima Bordo tim biti u teškom defanzivnom grču, a po osvajanju lopte Velkoski, Rahmanović, Oremuš i Milanović težit će da kreiraju kontranapade u ugroze gol domaćih. Stoga će vezni red Bordo tima biti u fokusu. Ako budu na visini zadatka, dobar rezultat neće izostati. Ako podbace, Sarajevo se nema čemu nadati.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...