Cijeli svijet trči za isti cilj: I u BiH možete trčati za one koji ne mogu

- Advertisement -

Deveto izdanje Wings for Life World Run utrke na rasporedu je 8. maja, a Bosna i Hercegovina će i ove godine biti dio jedinstvenog globalnog humanitarnog događaja u kojem cijeli svijet trči samo za jedan cilj – pomoć u pronalasku lijeka za povrede kičmene moždine.

Utrka je prvi put održana 2014. godine. Pod motom „trčimo za one koji ne mogu“, više od 700.000 učesnika iz 195 zemalja svijeta do sada je prevalilo sedam miliona kilometara. Kroz startnine i donacije prikupljeno je skoro 30 miliona eura za fondaciju Wings for Life, čiji je cilj pronalazak lijeka za povrede kičmene moždine.

I ovog 8. maja, s početkom od 13 sati, svi koji to žele moći će postati dio jedne od najljepših priča koju odlikuju ljubav, zajedništvo i podrška.

Utrka počinje u isto vrijeme u cijelom svijetu, a format je takav da ne postoji ciljna linija. Presretačko vozilo u potjeru za učesnicima kreće 30 minuta nakon zvaničnog starta u 13 sati. Dok su ispred presretačkog vozila trkači ostaju u utrci, ali kada ih sustigne utrka je za njih završena.

PROČITAJTE JOŠ:  Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Nama najbliža utrka i ove godine je u Zadru. Međutim, oni koji nisu u prilici biti fizički prisutni u ovom gradu, pomoću aplikacije će moći trčati u našoj zemlji.

Nakon preuzimanja Wings for Life World Run aplikacije i prijave za utrku, trkači kreću istovremeno s ostatkom svijeta, a lovi ih virtuelno presretačko vozilo. Aplikacija im javlja koliko su kilometara prešli i kada će ih presretačko vozilo vjerovatno uloviti. Za njih utrka tada završava, a svoje rezultate mogu vidjeti na globalnoj tabeli.

S aplikacijom se može učestvovati samostalno ili na nekoj od utrka uz aplikaciju organiziranih u BiH. Aplikacija je sada ažurirana i nudi dodatne mogućnosti poput treninga, audio iskustva te playliste.

Kompletan iznos startnina i donacija usmjeren je na istraživanja za pronalazak lijeka za povrede kičmene moždine, a ovom plemenitom cilju mogu doprinijeti i oni koji ne mogu trčati – tako što će jednostavno donirati određeni iznos.

Fondaciju Wings for Life osnovali su Heinz Kinigadner i Dietrich Mateschitz te su postavili jasne ciljeve. Otkrića doktora Sama Davida iz 1981. godine i doktora Martina Schwaba s početka devedesetih pokazala su da nervne ćelije u kičmenoj moždini imaju sposobnost regeneracije, pod uslovom da dobiju pomoć specifičnim tretmanima, na čemu je utemeljena Wings for Life fondacija.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

„Nije pitanje da li će se naći lijek za povrede kičmene moždine, već kada će se to dogoditi“, kaže Anita Gerhardter, predsjednica fondacije Wings for Life.

Danas je u svijetu oko tri miliona ljudi u invalidskim kolicima. Godišnje se događa oko 130.000 novih povreda, a Fondacija finansira čak 259 različitih projekata zahvaljujući učesnicima utrke čiji je broj svake godine sve veći. Samo prošle godine na utrci je učestvovalo 184.236 trkača i učesnika u kolicima iz 195 različitih zemalja, čime je Wings for Life World Run postala najveća utrka na svijetu.

Za utrku se moguće prijaviti na službenim stranicama Wings for Life World Run.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...