Dalić: Nismo iskoristili uspjeh u Rusiji

- Advertisement -

Sve što uložimo u sport višestruko će nam se vratiti kroz bolje zdravlje građana i veću produktivnost na poslu, rečeno je na prvoj konferenciji pod nazivom “Sva lica sporta” koja je u utorak održana u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

-Uspjesi koje naši sportaši postižu na velikim natjecanjima u nesrazmjeru su s veličinom i brojem stanovnika naše zemlje i da imamo toliko talentiranih gospodarstvenika kao sportaša gdje bi nam bio kraj – rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović pozdravljajući sudionike konferencije “Sva lica sporta”.

Konferenciji je, uz brojne uglednike iz gospodarskog i sportskog života Hrvatske, nazočio i izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić koji je naglasio da smo slabo iskoristili veliki uspjeh nogometaša na SP-u u Rusiji.

-Nakon velikih riječi i euforije poslije osvajanja drugog mjesta na svijetu mi gotovo ništa nismo ostvarili nakon toga, jer ne samo što nismo ni blizu izgradnje nacionalnog stadiona nego danas brojni turisti na zagrebačkom Adventu nigdje ne mogu kupiti prepoznatljivi kockati dres – kazao je Dalić i zaključio da su najveće dobiti uspjeha sa SP-a jedinstvo naroda i što se veliki broj mladih počeo baviti nogometom.

PROČITAJTE JOŠ:  Budi i ti vjetar u leđa -100 hiljada do Saalbacha

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša kazao je kako Hrvatska ne treba nacionalni stadion nego normalan nogometni stadion.

-Nacionalne stadione imamo u Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, Varaždinu, Zagrebu i svim drugim gradovima u kojima igra nogometna reprezentacija i mi moramo koristiti sredstva iz europskih fondova za izgradnju sportske infrastrukture kao što je to napravila Slovenija – kazao je Mateša naglasivši da se dvorane koje su izgrađene za SP u rukometu 2009. najmanje koriste za potrebe sporta, a otplaćuju se iz sredstava koja su namijenjena sportu.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara rekao je da se Split diči titulom “najsportskijeg grada na svitu i okolici”, a za sport izdvaja 93 milijuna kuna ili devet posto proračuna, dok grad Zagreb izdvaja 11 puta više.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stoić Deban kazala je da se ta tvrtka brine za 160 sportskih objekata.

-Maksimirski stadion je još daleko od izgradnje i prije ćemo u Zagrebu dobiti nove bazene u Španskom, Dubravi i Šalati nego što će početi izgradnja stadiona u Maksimiru, jer svi bazeni imaju sređenu dokumentaciju i u završnoj su fazi ugovori o izvođačima radova – rekla je Stoić Deban.

PROČITAJTE JOŠ:  Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore i jedna od organizatorica konferencije Mirjana Čagalj naglasila je da sport na europskoj razini generira više od dva posto BDP-a te da je Hrvatska još daleko od tog prosjeka.

-Za nas je ključno ulagati u sportsku infrastrukturu ali i osigurati dovoljni broj stručnih ljudi za razvoj sporta kao gospodarske grane – rekla je Čagalj.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da koliko god država investira u sport to nikada neće biti adekvatno svim onim benefitima koje dobivamo od sporta.

-Ova Vlada je udvostručila davanja za sport, koja će u olimpijskoj godini nadići 400 milijuna kuna. Svjestan sam da smo po postotku izdvajanja među najslabijima u Europi, ali da se mi, unatoč tome, imamo puno više razloga veseliti uspjesima naših sportaša nego građani zemalja koje puno više izdvajaju za sport – zaključio je ministar Marić, prenosi Hina.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...