Davor Jozić za LIFE: Najvažniji je rad s mladim igračima, titula stiže na Koševo

- Advertisement -

Davor Jozić jedan je od najboljih igrača u dugoj historiji tima sa Koševa. Za devet godina, koliko je boravio na Koševu, ostavio je dubok trag.

Dakako, najvažnija je bila sezona 1984./85. kada je sa Sarajevom dotakao vrh u jugoslovenskoj ligi, a Davor je bio jedna od najvažnijih karika u lancu tadašnjeg trenera Boška Antića.

Poslije toga potpisao je za italijansku Cesenu, a igrao je još za Club Americu i Speziju. Trenutno radi u omladinskom pogonu Cesene, a živi u istoimenom gradu.

U razgovoru za Life.ba istakao je kako radi isključivo s mladim igračima u Ceseni i misli kako je to ključno za najvažniju sporednu stvar na svijetu.

”Bez dvojbe, to je mukotrpan i naporan rad. Sa djecom treba raditi pažljivo, moraju se pravilno usmjeriti, a sve to zahtijeva veliki posao. Ono što je najvažnije, meni to nije teško raditi”, kaže Jozić.

PROČITAJTE JOŠ:  Mesud Pezer osvojio bronzu na Evropskom bacačkom kupu u Portugalu

Jozića mnogi pamte po sjajnom nastupu za reprezentaciju Jugoslavije na Mundijalu u Italiji 1990. godine. Tada je postigao prekrasan pogodak Kolumbiji koji je trasirao put Plavih u narednu rundu takmičenja.

Zbog toga često zna naglasiti kako se njega ljudi sjete svake četiri godine kada je Svjetsko prvenstvo u nogometu. Davor kaže kako s pažnjom prati rad u omladinskom pogonu FK Sarajevo.

”Krucijalno je da jedna klub ima dobar omladinski pogon. Pratim rad Sarajeva onoliko koliko sam u mogućnosti. Ono što može biti ohrabrujuće jeste činjenica da trenutno u prvom timu ima nekoliko igrača koji su bili u akademiji kluba. To je jedini ispravan put. Znam da su dječaci u juniorskom i kadetskom uzrastu imali dobre rezultate prošle sezone. Ranije su rijetki imali priliku da igraju za prvi tim, ali se to promijenilo. Tu vidim veliki pomak i drago mi je što Musemić ima povjerenje u te mlade nogometaše”, podvlači Jozić.

PROČITAJTE JOŠ:  Budi i ti vjetar u leđa -100 hiljada do Saalbacha
Jozić u društvu navijača Sarajeva
Jozić u društvu navijača Sarajeva

Dodaje kako ponekad spoj mladosti i iskustva ne daje rezultat odmah na početku. Ipak, kaže, da Bordo tim korača stazama uspjeha.

”Tim sa Koševa je uradio to i na svu sreću imaju dobre rezultate. No, nekada to ne bude tako i u tim trenucima čelnici kluba, ali i terneri trebaju imati strpljenja. Vidim da Sarajevo u ovom trenutku ima pet bodova više od Zrinjskog. Osim toga, ostala je okosnica ekipe, nije bilo promijena i to je dobar znak. S druge strane, prvi pratilac je lišen usluga možda i dva najbolja igrača koji su otišli u inostranstvo. Sve to ide u prilog mom bivšem klubu. Stoga vjerujem i nadam se da titula stiže na Koševo. A možda i dupla kruna. Navijam za takav ishod”, zaključio je Jozić.

Piše: Edin Isanović

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...