Days of Revenge: I David Knight na Bjelašnici!

- Advertisement -

NVO Horizont će na Bjelašnici u subotu i nedjelju 1. i 2. jula ove godine organizirati četvrtu “Hard enduro” moto trku “Days of Revenge” na kojoj učestvuje više od stotinu vozača iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije, Njemačke i BiH.

Zvijezda utrke je jedan od najboljih vozača na svijetu, višestruki svjetski enduro prvak David Knight koji će svoje iskustvo s vozačima podijeliti kroz trodnevnu školu, gdje će učesnici imati priliku da nauče razne tehnike i tako unaprijediti svoje znanje.

Trka se vozi u tri kategorije, “Expert”, “Hobby” i “Veteran”.

Days of Revenge – Program

Subota: Vozi se “Prolog”, odnosno specijalni test za vozače (krug s prirodnim i vještačkim preprekama) i vozi se dva puta, ako neko želi da popravi svoje vrijeme.

Nedjelja: Finalno takmičenje i trka koja počinje u 10 sati. Vozi se izuzetno teška staza, koja se proteže na području olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana dužine 50 kilometara, koju takmičari moraju završiti za pet sati.

Centralna dešavanja su ispred hotela Bjelašnica, Babin Do, gdje će posjetioci moći uživati u ovom sportu ali i u dobroj zabavi, uz lokalne dj-eve.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Organizator poziva sve ljubitelje adrenalina i prirode da pogledaju najtežu hard enduro trku i svojim dolaskom uveličaju ovaj događaj.

Za vas koji ne znate, Enduro je relativno mlada moto disciplina. Na trkama ovog tipa, vozači uglavnom trebaju etapu prijeći u što kraćem vremenu i sakupiti sve tačke.

Utrka može biti osmišljena i tako da treba u zadanom roku prijeći što više od etape ili doći do samog cilja. Jedino je pravilo na ovim utrkama: “što teže, to bolje” pa tako u etapama ima sekcija koje su skoro nemoguće za odvoziti, te vozač mora doslovno tegliti da bi izvukao motor.

Ovaj sport postaje sve popularniji u BiH, zahvaljujući nekolicini entuzijasta, koji svake godine organizuju trke, koje se održavaju u Visokom, Bjelašnici, Cazinu, Tomislavgradu…

U jedne od najpoznatijih evropskih trka ovakvog tipa spadaju “King of the Hill” i Red Bull Romaniacs u Rumuniji. Romaniacs je najteži extreme enduro rally jer traje četiri dana i dug je otprilike 600 km pa treba izdržati torture koje se nalaze na etapi.

Tu je svakako i legendarni Erzberg Rodeo najzahtjevnija svjetska enduro trka. Da je jedna od najtežih enduro utrka u svijetu, pokazuje činjenica da do finiša Erzberg Rodea dođe samo dva posto prijavljenih takmičara. U četiri sata takmičari moraju proći kroz 20 tačaka na etapi dugoj 30-ak kilometara. Za Hell’s Gate trku treba biti jako brz u kvalifikacijama jer samo prvih 30 ulazi u finalno takmičenje.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Ko je David Knight?

David Knight je trostruki svjetski enduro prvak. Dolazi iz Engleske. Takmičio se na svim značajnim trkama, između ostalih Hell’s Man, Erzberg Rodeo, Red Bull Last Man Standing, u Teksasu…

O kakvom vozaču je riječ govori i podatak da je u Teksasu, na jednoj od najzahtjevnijih utrka, odvozio četiri utrke, dvije po danu i dvije po noći, odnosno četiri kruga po 40 milja, dakle ukupno 160 milja. Na trci starta 200 vozača s pozivnicama u prvom krugu, a zatim, po sistemu eliminacije, preostaje 100 vozača za drugu rundu, 50 vozača za treći start i 25 vozača u završnom krugu. Na koncu je pobjednik samo jedan – Last Man Standing- David Knight!

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...