Defanzivac Rubina o kojem BiH vrlo malo zna…Begić: San svakog igrača je igrati za svoju zemlju, pa tako i moj

- Advertisement -

Ne tako davno Silvije Begić igrao je na mnogim seoskim travnjacima u Drugoj ligi Federacije BiH, a danas je prema ocjenama stručnjaka jedan od boljih defanzivaca u Premier ligi Rusije.

Ovaj 27-godišnji Posušak član je ruskog Rubina, a u trenutku kada je pristupio tom klubu na stolu je imao nekoliko unosnih ponuda još nekoliko ruskih velikana. Zanimljivo, njegov milijunski transfer prošle, kao i kompletna dosadašnja karijera promakla je većini sportskih novinaraa u Bosni i Hercegovini, pa i onima koji pozornost posvećuju igračima iz nižih rangova Češke i Slovačke, s bh. korijenima. Begiću, priča nam, to i ne smeta mnogo. Kaže da ima svoj put, ciljeve i snove koje polako ostvaruje.

Od Posušja do Rusije

Negova priča krenula je iz nižih bh. Liga odakle se polako stepenicu po stepenicu penjao do velikog kluba i milijunskog transfera. Put je započeo u rodnom Posušju, odakle je napravio kratki izlet u Hrvatsku, Imotski, a potom se opet vratio u Posušje. Tu je započeo i igrati seniorski nogomet, da bi uskoro preselio u 3. hrvatsku ligu, odakle je nakon dobro odrađene sezone otišao u drugu hrvatsku ligu obukavši dres Rudeša.

 Tu se zadržao dvije sezone, da bi potom potpisao ugovor s Interom iz Zaprešića. Korak po korak došao je do, kako danas voli reći, ‘ozbiljnog nogometa’. Nakon dvije dobre sezone u HNL-u stigla je i nagrada za uporan i kvalitetan rad u vidu transfera u ruski Orenburg, koji je u tom trenutku bio drugoligaš.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

– Dospio sam u Orenburg koji je u tom trenutku bio član drugog ruskoga ranga. Postali smo prvaci i plasirali se u Premier ligu. Igrao sam najbolji nogomet u dosadašnjem dijelu karijere i sve je na koncu završilo transferom u Rubin. Išao sam polako, ali i na pravi način gradio sebe kao osobu i nogometaša. To je danas itekako važno u svijetu sporta. Uvijek sam vjerovao u sebe, a da nije tako bilo sasvim sigurno ne bih ni bio tu gdje jesam, kazao je Begić.

Priznaje da je u karijeri bilo i trenutaka kada je mislio odustati od svega, ali da je nervozu i ljutnju savladao upornošću. U medijima u Hrvatskoj čak se špekuliralo o pozivu za reprezentaciju Hrvatske, ali baš u tom trenutku doživio je težu povredu od koje se oporavljao cijelu sezonu.

BiH bez interesa, ali…

U rodnoj Bosni i Hercegovini dosada nije bilo puno interesa za njegovim uslugama, iako je sasvim sigurno riječ o kvalitetnom defanzivcu, koji nosi dres vrlo jakog kluba u odličnoj ligi. Begić ističe da bi naravno želio zaigrati za rodnu državu, ali napominje…

PROČITAJTE JOŠ:  Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

– Moram da kažem da ni slučajno ne želim da netko pomisli da se na ovaj način nudim preko medija. Ako bi došao službeni poziv, naravno – bilo bi mi drago. San svakog igrača je igrati za svoju zemlju, pa tako i moj. Nema prepreka za to. Moja prva putovnica je bosanskohercegovačka, tu sam rođen, tu sam rastao, tu i danas živi moja obitelj. Pratio sam posljednje mečeve i žao mi je zbog ispadanja u doigravanju za plasman na EURO, kazao je Begić.

Nedavno je za reprezentaciju BiH debitirao Denis Hadžikadunić, koji također igra u Rusiji…

– Gledao sam ga više puta u Rostovu. O njemu kao nogometašu mogu reći sve najbolje. Stabilan je stoper iako je jedan od najmlađih u Rostovu. Pred njim je velika karijera, kazao je Begić.

Ugovor za Rubin veže ga još dvije i pol godine. Nakon oporavka od povrede vratio se u standardni sastav. Zadovoljan je napretkom i kao i dosada, ide stepenicu po stepenicu. Kaže da sa zanimanjem prati bh. prvenstvo u kojem igra dosta njegovih prijatelja, a nada se da će i njegovo Posušje, koje je trenutno hit u Prvoj ligi FBiH, iduće godine zaigrati u Premier ligi BiH.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...