Denis Huseinbegović: Bez obzira na sve Vettel je broj 1

- Advertisement -

U predstojećoj nedjelji pred fanovima najbržeg cirkusa na svijetu je predposljednja utrka F1 ovogodišnjeg šampionata. U 14:00 h na TV1 Mreži starta utrka koja, na stazi prepunoj krivina, čak 21, obećava mnogo uzbuđenja.Naime, nakon Bahreina, staza u Abu Dhabiu je druga staza na Bliskom Istoku koja je ugostila karavan F1. Cjelokupan projetak je povjeren njemačkom arhitekti Hermanu Tilkeu i njegovoj moći da stvori stazu koja će zapanjiti i vozače F1, Bernia Ecclestona ali i najzahtjevnije kritičare. Pozdano se može reći da je staza u Abu Dhabiu odgovor Bliskog Istoka na najglamurozniju stazu u Evropi – Monte Carlo.

S obzirom na to da se približava  finale ovogodišnjeg Šampionata Formule1, uradili smo i kratak razgovor sa komentatorom, Denisom Huseinbegovićem, urednikom Sportske redakcije TV1.

Bliži se kraj ovogodišnje sezone Formule 1. Kakvim ocjenjuješ ovogodišnji Šampionat?

Izuzetno uspješnim. Formula 1 je i ove godine ponudila nekoliko spektakularnih utrka, mnoštvo dobrih poteza, taktičkog nadmudrivanja, ali i potpunu dominaciju Sebastiana Vettela koji je pokazao svu raskoš svog talenta. Ipak ni ostali ne zaostaju puno. Da su neki od timova i vozača samo imali malo više sreće u određenim trenucima, možda bi sve bilo drugačije. No, bez obzira na sve Vettel je broj 1.

PROČITAJTE JOŠ:  Budi i ti vjetar u leđa -100 hiljada do Saalbacha

Mladi Sebastian Vettel je briljirao. Osim njega, po tvojoj procjeni ko je ostvario napredak u ovoj sezoni, a ko je najveće razočarenje sezone?

Red Bull je doslovno preletio ovu sezonu F1. Iako je Webber zaostajao za timskim kolegom, ovaj tim je pokazao najviše. Bilo je vozača koji bljesnu jednu utrku pa ih drugu nema nigdje, ali najviše su razočarani u Ferariju jer Alonso i Massa nisu na željenom nivou. Pogotovo se ovo odnosi na Massu koji je možda i razočarenje sezone. Sa druge strane, osim Vettela, dobar je bio i Schumaher koji je, po broju preticanja u prvom krugu, najbolji vozač ove sezone i sigurno da on svojim nastupima doprinosi Formuli 1.

Treutak u prenosu koji ćeš pamtiti?

Ove sezone to je sigurno utrka za VN Kanade, koja je oborila rekorde po mnogo čemu, od trajanja pa do sve ga ostalog. Kiša je pokvarila utrku ali je na neki način i stvorila spektakl koji je trajao skoro pet sati, a mi smo sve vrijeme bili direktno na stazi. To je nešto što ću dugo pamtiti.

PROČITAJTE JOŠ:  Počinje pretprodaja ulaznica za moguće finale baraža

Komentarišeš i susrete Španske Primera lige. Gdje je uloga sportskog komentatora teža?

Fudbal i Formula su dva različita svijeta i meni koji zaljubljeniku u fudbal je puno lakše raditi utakmice Primera lige. Ali mislim da sam uspio dobar posao napraviti i sa Formulom 1. Pokazatelj toga su i pozitivni komentari onih koji su veliki ljubitelji Formule 1, koju i ja sada volim puno više nego prije, i sa nestpljenjem iščekujem svaku narednu utrku. I mislim da je Formula teža za prenos iz više razloga. Timovi, vozači, perfomanse, pravila, svaki put druga staza, nova iznenadjenja, novi termini i još mnogo razloga. Ali zbog toga je Formula 1 i tako posebna. Iskreno se nadam da ovo nije prva i jedina sezona F1 koju ću prenositi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...