Deset godina nepravde: Godišnjica smrti Vedrana Puljića

- Advertisement -

Na današnji dan, 4. oktobra 2009. godine u Širokom Brijegu je iz vatrenog oružja ubijen Vedran Puljić – navijač FK Sarajevo.

Obdukcijom je kasnije utvrđeno da se radilo o ustrelnoj rani glave tada 24 – godišnjeg mladića.

Za ubistvo je osumničen Oliver Knezović (1974), rođeni Sarajlija sa prebivalištem u Širokom Brijegu. On se iste noći predao policiji priznao da je pucao prema navijačima.

No, pod čudnim okolnostima je pobjegao iz zatvora u Hrvatsku. Iako je prošlo deset  godina od tog zločina njegov se ubica još uvijek slobodno kreće.

Tuga je parala zrak na sahrani

Vedran je sahranjen 8. oktobra 2009. godine. Bol i tuga vladale su tada na gradskom groblju Bare, gdje je posljednji put ispraćen Vedran Puljić.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Osim navijača Sarajeva, sahrani su tada prisustvovali i članovi navijačkih grupa iz Mostara, Zenice, Tuzle, Travnika, Bugojna, Gornjeg i Donjeg Vakufa, Kaknja, navijači reprezentacije “BH Fanaticosi”, kojima se u ovom tužnom trenutku pridružio i veliki broj građana glavnog grada BiH koji su došli odati posljednju počast pokojnom Vedranu.

Velika povorka duga nekoliko kilometara krenula je tada  sa platoa ispred stadiona ”Asim Ferhatović Hase” u pravcu gradskog groblja. Hiljade mladih ljudi u majicama sa Vedranovim likom nosilo je parolu “Počivaj u miru Vedrane”.  Tuga je parala zrak tog osmog oktobarskog dana.

Protesti ispred ambasade

Grupa navijača FK Sarajevo prije tri godine ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu zatražila je istinu i pravdu  Po gradu su u to vrijeme bili polijepljeni plakati s Vedranovim likom i porukom “Istina za Vedrana”, kao i oni na kojim piše: “7 godina se krije, 7 godina se šuti, al’ sa sjevera tvoje ime vječno će se čuti

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Sjeverna tribina nosi naziv ”Vedran Puljić”

Prije nekoliko godina FK Sarajevo je sjevernu tribinu nazvao “Tribina SJEVER – VEDRAN PULJIĆ” u spomen na ubijenog navijača. Osim toga, na svakoj utakmici navijači Sarajeva u 24. minuti utakmice skandiraju njegovo ime, a upravo je Vedran imao 24 godine kada je ubijen. Također, delegacija Bordo kluba svake godine 4. oktobra posjeti grob ubijenog navijača.

Prošlo je jedno desetljeće nepravde, borba se nastavlja…

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...