Deset stvari koje možda niste znali o Seadu Kolašincu

- Advertisement -

Sead Kolašinac je u fokusu evropske i svjetske javnosti nakon hrabrog čina u Londonu kada se obračunao sa napadačima na vozilo saigrača iz Arsenala Mesuta Ozila.

Tada je bh. reprezentativac bez razmišljanja istrčao iz  automobila i rastejrao razbojnike koji su bili naoružani noževima. Bez dvojbe, hrabar čin Kolašinca koji puni medijske natpise, a mnogi ”dignu palac gore” kada se spomene njegovo ime.

Piše: Edin Isanović

U nastavku donosimo nekoliko zanimljivosti o Seadu Kolašincu koji je postao omiljeni lik na Starom kontinentu, a mnogi naglašavaju kako treba u budućnosti biti i kapiten Arsenala.

1. Kolašinac je rođen 20. juna 1993. godine u Karsluheru. Igrao je mlađe selekcije Njemačke. Tako je oblačio dres Elfa u kategorijama U-18, U-19 i U-20. Ipak, kasnije se odlučio da igra za Zmajeve.

2. Kada je izjavio da bi u budućnosti želio igrati za BiH čelnici Saveza krenuli su na posao. Predsjednik Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić i tadašnji kapiten reprezentacije Emir Spahić sastali su se krajem jula 2013.godine u Gelzenkirhenu s njim i njegovim roditeljima. Tada je naglašeno da postoji administrativni problem koji je kasnije riješen. Bila je ovo nova velika pobjeda čelnika NSBiH koji su nakon Izeta Hajrovića uspjeli ubijediti i Kolašinca da njemački zamijeni dresom bh. tima. Dakako, presudila je želja Kolašinca, a rasplet je bio po našoj mjeri.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

3. Igra na lijevom boku, a jednako dobro se snalazi i na stoperskoj poziciji. Često krene naprijed, a nerijetko zna biti i asistent za pogodak. Odlikuje ga velika borbenost, a na svakoj utakmici igra do krajnjih granica svojih mogućnosti.

4. Kolašinac je otkrio za njemačke medije da mu je omiljeni igrač Choupo – Moting. Bili su saigrači u Schalkeu, a ovaj kamerunski nogometaš trenutno nosi dres PSG-a.

5. Prije dvije godine Kolašinac je dao intervju za jedan njemački medij i pitali su ga za koga navija u BiH. Odgovorio je:” Za Sarajevo, to je najbolji tim u mojoj zemlji”. Od tada je ljubimac navijača tima sa Koševa.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

6. Sead najviše voli da jede tjesteninu sa maslinovim uljem, pizzu i pomfrit, a omiljena životinja mu je – pas.

7. Bh. reprezentativac ima nadimak ”Tenk” zbog agresivnog stila igre i snažnog tijela. Njegova nevjerovatna sposobnost na travnjaku opravdava ovaj nadimak. Poznato je da u duele ulazi bespoštedno i najčešće iz njih izlazi kao pobjednik. Uvijek je odlučan da startuje na svaku loptu, a pristalice ”Topnika” ga izuzetno cijene.

8. Karijeru je Sead počeo graditi u Karsluheru, a kasnije je igrao za Hoffenheim i Stuttgart. Ipak, potpunu afirmaciju doživio je u ekipi Schalke 04. Trenutno nosi dres londonskog Arsenala.

9. Prvi pogodak u dresu Topnika u Premijer ligi postigao je 28. oktobra 2017.godine u okršaju sa Swansea Cityja. U prvoj sezoni, tačnije u augustu i oktobru 2017.godine proglašen je od strane navijača Arsenala za igrača mjeseca.

10. Njegov otac Faik radi u fabrici Mercedes-Benz, a rođen je u Nikšiću u Crnoj Gori Porodica  se preselila u Čapljinu 1969. godine, gdje je Faik upoznao svoju ženu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...