Detalj koji je prelomio karijeru Vladanu Kovačeviću: Adi Adilović srušio je tezu o Premijer ligi

- Advertisement -

Bio je 2. august 2018. godine kada je na Koševo stigla Atalanta. Rezultat 2:2 iz prvog okršaja u Italiji probudio je kod navijača Sarajeva tinjajuću nadu da se može srušiti veliki rival.

No, samo otvaranje meča nagovijestilo je kako će koševska publika iz euforije pasti u tešku depresiju. Semafor je na kraju pokazivao nevjerovatnih 0:8. Svi oni kojima je bordo boja bliska srcu, teško su proživljavali tu noć.

Piše: Edin Isanović

Tragičan poraz u amaterski odigranoj utakmici ,bez presedana, donio je katastrofalan poraz.

Obilježio ga je još jedan detalj. Kada je tadašnji golman Bordo tima Bojan Pavlović primio peti gol u prvom poluvremenu, tuga se mogla rezati na koševskim tribinama. A onda je neko sa istoka dobacio ”Hoćeš li šta odbraniti”?

Vladan Kovačević, foto: FK Sarajevo

Rekacija čovjeka koji je tada stajao među stativama gola Sarajeva bila je neočekivana.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Podigao je srednji prst prema navijačima tima sa Koševa vjerovatno ne sluteći da će s tim potezom okončati koševsku epizodu. Nema sumnje da taj detalj i danas proganja aktuelnog golmana Čelika.

Nakon šokantnog poraza prvi šef struke Sarajeva Husref Musemić nije želio da se zamjeri sa navijačima i Pavlović je odstranjen iz prve ekipe.

A onda su nastali novi problemi, većina čuvara mreža bilo je zauzeto i trener golmana koševskog tima Adi Adilović je predložio da se prilika da Vladanu Kovačeviću iz Akademije FK Sarajevo. Mnogi su s nevjericom pitali: ”Je li ovo pravi čas”?

”A koji je pravi? Nema pravih trenutaka, svi su jednako teški. Rizik je, ali Vladan ima veliki potencijal”, zrelo je odgovorio Adilović.

Pred Adilovićem su bili teški izazovi, ali se uhvatio u koštac s savim problemima.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Hrabro je otvorio prostor Kovačeviću i strpljivo je radio mjesecima na otklanjanju nedostataka. Riskirao je, ali su se svi njegovi rizici potpuno isplatili. Vratilo se s kamatama. Kovačević je fantastično branio i odveo je Sarajevo do duple krune, prve u historiji kluba. Briljirao je u pojedinim utakmicama gdje je fantastičnim intervencijama sačuvao svoju mrežu.

Na manifestaciji ”Jedanaest kristalnih” Kovačević je proglašen najboljim golmanom Premijer lige BiH. Osim toga, za usluge mladog čuvara mreže već se zanimaju klubovi iz Evrope, ali i regiona.

Velike su šanse da već ovog ljeta napusti Koševo. Dakako, Adilović je srušio tezu o Premijer ligi kao minornom takmičenju u kojem je nemoguće stvoriti vrijednost.

A i danas navijači postavljaju pitanje – Šta bi bilo da Pavlović nije podigao srednji prst protiv Atalante?

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...