Sport

Devedeset godina ponosa i slave, jedan je, boljeg Želje nema

0
Devedeset godina ponosa i slave, jedan je, boljeg Želje nema, Life.ba

Devedeset godina ponosa i slave, jedan je, boljeg Želje nema, Life.ba

Vjerovatno nisu niti slutili radnici željezničke radionice da će, prije tačno 90 godina, udariti temelje jednog pokreta, pokreta kojeg danas zovemo FK Željezničar!

Taj pokret nije rezultat postignutih rezultata ili koketiranja sa vladajućim sistemima, nego privrženosti simbolu sposobnosti i mogućnosti običnog čovjeka koji je uz ljubav, vjeru i entuzijazam spreman napraviti. Upravo je ljubav i entuzijazam vodila naš Klub kroz ovih 90 godina punih uspona i padova. Različiti vladajući sistemi, ratovi i drugi pritisci nisu uspjeli ugroziti postojanje Željezničara. Nakon svakog udarca dizali bi se još jači.

Pokušavali su nas ugasiti, palili su nam dom, ispadali bi u niže lige, ali nikada nismo izgubili identitet. Baš u tim najtežim trenucima bi pokazali koliko smo zapravo jaki. U momentima kada je čista egzistencija dovođena u pitanje, običan čovjek bi pokazao svoju veličinu i snagu i postao heroj. Željezničar je ono što iz tog običnog čovjeka izvlači najbolje, a svaki taj čovjek čini ono na što danas možemo biti ponosni.

U 90 godina postojanja smo napravili velike stvari. Nismo se takmičili bogatstvom, već srcem. Zbog toga smo bili omiljeni i van Sarajeva, širom Bosne i Hercegovine, pa i bivše Jugoslavije. Ti navijači su važniji trofej nego svaki osvojen na terenu. Doći na utakmicu i stati među ljude čija imena većinom ne znamo, ali koje već godinama pamtimo likom i nekako se nesvjesno vezujemo je neprocjenjivo. Učenike, studente, automehaničare, doktore, bankare…sve nas veže zajednička ljubav, ljubav prema Želji i ta dva sata smo svi isti i svi isto razmišljamo. Nije nas briga što ne gledamo „atomski fudbal“, što je na TV-u u isto vrijeme Milan ili Manchester United, ili što nam naša Grbavica ne nudi luksuz poput evropskih stadiona. Kakav je, takav je. Mi boljeg Želje nemamo.

LIFE:  Predsjednik FIGC-a Gravina: Liga se mora nastaviti, od fudbala u Italiji zavisi 100.000 radnih mjesta

Željezničar još uvijek piše historiju. Svi mi koji volimo plavu boju možemo biti sretni jer smo u prilici da aktivno učestvujemo u pisanju te beskrajne knjige. Na prethodnih 90 godina možemo biti ponosni, a na svima nama je da narednih 90 godina učinimo još uspješnijim i sretnijim.

Već u nedjelju je prilika da se okupimo u što većem broju, te da zajedno, onako kako samo mi to znamo, čestitamo rođendan voljenom klubu.

Izvor: www.fkzeljeznicar.com

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *