Sport

Dokumentarni film ”Posljednji Farukov penal” premijerno u Domu mladih

0

Dokumentarni film „Posljednji Farukov penal“ autora Edina Isanovića i Armina Čolakovića, koji je rađen u produkciji Al Jazeere SportDoc, bit će  premijerno prikazan u četvrtak 13. juna u 20:00 sati u sarajevskom Domu mladih.

Ovo je filmska priča o penalu koji je na Mundijalu u Italiji 1990. godine izveo bh. igrač Faruk Hadžibegić u petoj seriji četvrtfinalnog dvoboja protiv tadašnjeg aktuelnog prvaka svijeta – Argentine.

Njegov udarac zaustavio je golman Goycochea i na taj način odveo je Gaučose u polufinale.

Stariji ljubitelji nogometa i danas se sjećaju te ,zamrznuta u nekoliko sekundi, tužne slike kada se Hadžibegić uhvatio za glavu. Film govori o tome kako je penal možda mogao zaustaviti rat koji je kasnije zahvatio prostor bivše Jugoslavije i odnio brojne žrtve.

LIFE:  Slika Faruka Hadžibegića na zidu legendi Betisa

Nacionalni tim je zapeo u četvrtfinalu i ostao u čekaonici. No, to ostaje zapisano kao najbolji rezultat Jugoslavije na Mundijalu.

U filmu ,između ostalog osim Hadžibegića, govore: Dejan Savičević, Refik Šabanadžović, Zlatko Vujović, Zoran Vulić, Tomislav Ivković, Milorad Đurković, Predrag Pašić, Mirza Kapetanović, Mehmed Janjoš, Nijaz Ferhatović, Safija Hadžibegić, Luigi Riva.

Facebook komentari

Video: Ross-Dillon Player najbolji je jahač oluje

Previous article

Zrinjski kreće s pripremama, Damir Burić kandidat za šefa struke

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Sport