Druga lekcija koju fudbalski Balkan treba naučiti od Dinamovog transfera Danija Olma

- Advertisement -

Iz prve lekcije smo mogli naučiti da klubovi moraju da se probude i rade na ubrzanim prelascima na više nivou u fudbalskom biznisu. To je posao mendžmenta klubova.

Vezani sadržaj: 

[life priča] Prva lekcija koju fudbalski Balkan treba naučiti od Dinamovog transfera Danija Olma

Klub pored menadžmenta čine i igrači, pa će se na njih odnositi druga lekcija.

Zašto na fudbalere? Pa bez dobrog rada fudbalera neće biti ni uspjeha menadžmenta. Oni su veoma usko vezani za uspjeh prve lekcije.

Ali, šta je konkretno lekcija koju posebno mladi fudbaleri trebaju naučiti iz ovog velikog transfera? Odgovor nije kratak i lekcija je podijeljena na tri dijela.

Sabur, bi bio prvi dio druge lekcije. Strpljenje, da iako si bio peti najmlađi debitant ikada (kao Dani Olmo u Dinamu) još pet godina igraš za klub na Balkanu.

Nema potrebe da još kao teenager, ako napravi rezultat – mladi igrač odmah ganja “veliki” ili zvučni transfer sa Balkana u nekog velikana Liga petice.

Strpi se, ojačaj, dokaži se, stekni iskustva i budi pojačanje velikom, a ne prinova nekom osrednjem klubu druge lige u nekoj od osrednjih fudbalskih liga.

Dani Olmo u akciji

Drugi dio druge lekcije

Dobar fudbaler se postaje radom i trudom, a nikako marketingom i biznisom. To je drugi dio druge lekcije.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Veliki broj mladih fudbalera koji o sebi čitaju misle da su sada postali veliki igrači, jer mediji pišu hvalospjeve o njima.

Naravno, ti tekstovi su naručeni od strane njihovih managera koji njih prodaju kao što se prodaje i svaka druga roba.

Ako nema strpljenja, pada se na to i tako propadaju karijere transferima koji su samo brza zarada menadžeru, a kraj za mlade talente koji se rijetko od takvih udarca oporave.

Ako je iko na Balkanu mogao biti menadžerski napuhan i prodan kao teenager za velike pare, onda je to Dani Olmo.

Pa ovaj fudbaler je kao dječak sa velikim talentom došao iz velike Barcelone u “tamo neki” Dinamo.

On ima najjači managemnet iza sebe i nije se oslonio na marketing, nego na trening i igru na terenu. A veliki rezultat je došao nakon nekoliko godina kada je stasao u zrelog, još uvijek mladog vrhunskog fudbalera.

Švabe najbolje bruse dijamante

“Nogomet je igra u kojoj 22 odrasla muškarca trče za loptom i na kraju uvijek pobijede Nijemci.” Slavna izreka još slavnijeg gospodina Garyja Winstona Linekera bi bila treći i poslijednji dio ove druge lekcije.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Mladi i talentovani reprezentativac Španije nakon što je fudbalski sazrio na Balkanu svoju karijeru ne nastavlja u Španiji gdje je pored marketinga i znanja jezika i običaja mogao napraviti dobar transfer – ne, on ide u Njemačku.

Balkansku školu najbolje bruse i na naredni profi nivo najbolje na svijetu znaju dovesti Švabe. On znaju kako brusiti talentovani dijamant koji dolazi sa Balkana. Oni znaju kako talente disciplinirati i trenirati da iz njih izvuku maksimum. Naravno sve to ako dijamant želi da radi i prepusti Švabi svoj talent na brušenje.

Dani Olmo, ne samo da je toga svjestan, nego je u Njemačkoj odabrao Leipzig, klub koji se oslanja na nove mlade igrače i koji je trenutno lider Bundeslige.

Dani Olmo će ako nastavi marljivo da radi i svoj talent prepusti na daljnju nadogradnju Nijemcima, za dvije do tri godine da bude svjetska klasa i napravi veliki transfer u Barcelonu iz čije škole je i došao na Balkan.

Pa zašto ga ne bi slijedili i naši mladi talenti? Slijedili, ne samo u strpljenju, predanom radu, nego slijedili i u Njemačku. Ako ne u Leipzig, onda u neki klubu iz Zweite, pa za godinu dvije u neki od Bundesligaša?

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...