Duško Bajević je beskompromisan i hrabar: Sa Zmajevima želi na Euro, a to bi bio pečat uspješne karijere

- Advertisement -

U subotu je Izvršni odbor NSBiH jednoglasno za selektora imenovao Dušana Bajevića.

Na taj način popularni ”Princ s Neretve” postao je 13. selektor bh. reprezentacije u historiji. Za cilj će imati odlazak na Euro, a u martu ga sa Zmajevima očekuju dvoboji baraža u Zenici.

Nacija vjeruje u Bajevića, vjeruju da ekipa može trasirati put na kontinentalnu smotru, gdje još bh. tim nikada nije učestvovao.

https://www.facebook.com/lifebih/videos/602239843864385/

Piše:Edin Isanović

Poznavajući rad Bajevića sa sigurnošću se može reći kako će Džeko i saigrači doći na Bilino polje naoružani optimizmom i vjerom da je došao taj trenutak. Stoga baraž čekamo ubijeđeni da ponovo dolazi naše vrijeme.

Dakako, Dušan Bajević je veliko nogometno ime naše zemlje. Učestvovao je u spašavanju bh. nogometa.

Tako je prije osam godina bio angažovan za normalizaciju stanja u Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine kojem je prijetila suspenzija. Zajedno sa Komitetom za normalizaciju, koji je predvodio Ivica Osim, Dušan Bajević i ostala dva ambasadora N/FS BiH, Faruk Hadžibegić i Sergej Barbarez, najzaslužniji su što je nogomet u našoj zemlji tada opstao.

Priznanja i nagrade

Duško je dobio brojna priznanja i nagrade u svojoj karijeri. U Sarajevu je u februaru 2019. godine održana svečana ceremonija na kojoj je članu Odbora za posredovanje i savjetovanje NS/FS BiH Dušanu Bajeviću uručena Državna nagrada za sport za 2018. godinu.

Bajeviću je nagradu predao ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine – Adil Osmanović. ”Princ sa Neretve” bio je raspoložen nakon dodjele.

”Počašćen sam i dirnut ovim priznanjem, a sredstva od nagrade donirat ću FK Velež i djeci bez roditeljskog staranja”, ispalio je skromni Bajević.

 Tako je 2008. godine dobio i specijalnu plaketu grada Mostara za ukupan razvoj nogometa. Također, 2017. godine u okviru manifestacije “Mostar ne zaboravlje svoje prijatelje“ na godišnjicu obnove Starog mosta, 23. jula Centar za mir uručio je tradicionalnu nagradu “Mimar mira“ legendi Mostara – Dušku Bajeviću. Nakon ovog priznanja bio je ponosan.

”Iskreno se želim zahvaliti svima onima koji su odlučivali o tome da i ja budem među ovim veoma značajnim ljudima, koji su takođe dobitnici ove nagrade. Kao i svaki čovjek po saznanju da sam počašćen ovom nagradom, pitao sam se čime sam to zaslužio. Nisam učinio ništa posebno što nije moja svakodnevnica i način mog života”, kazao je tada ugledni Mostarac.

PROČITAJTE JOŠ:  U Mostaru nestao Marko Tubek: Vozilo mu pronađeno kod benzinske pumpe

Često je bio na ramenima navijača, činio BMV trio

Dušan Bajević je rođen je u decembru 1948. godine u Mostaru. Dijete je Veleža i u dresu Rođenih počeo je pisati svoju uspješnu nogometnu karijeru. Vremenom je stekao rejting i dobio je nadimak –  ”Princ s Neretve”. Često je bio na ramenima navijača.

Duško Bajević je sredinom 60-tih godina zakoračio na nogometnu jugoslovensku scenu. Legendarni trener Rođenih – Sulejman Rebac pružio mu je priliku.

Prvi nastup za Velež imao je protiv GOŠK-a iz Dubrovnika  kada je kao mladi napadač bio strijelac pobjednosnog gola. Dok je bio junior, u dvoboju sa vršnjacima iz konjičkog Igmana, dao je 11 golova. Za kratko vrijeme Bajević je postao prvi topnik lige.

Sjajajn je bio u zračnim dvobojima. S Marićem i Vladićem činio je čuveni BMV – Veležov trio. Još u početku karijere ispoljavao je odlike vrsnog napadača. U jednoj sezoni Velež se borio za opstanak i trebala im je pobjeda protiv Olimpije.

Tada su sve oči bile uprte u Bajevića. Gosti su na poluvremenu vodili 1:0, ali je u nastavku ”Princ s Neretve” dao pet golova. Bila je to važna pobjeda Rođenih.

Velež nije bio prvak Jugoslavije, ali je osvajao Kup maršala Tita

Godinama su Mostarci bili u vrhu jugoslovenskog prvenstva, ali nisu osvojili naslov prvaka.

Mnogi će reći da su zaslužili titulu. Bajević je sedam godina  igrao za nacionalni tim, a u 35 nastupa postigao je nevjerovatnih 29 golova. Jedini je igrač državnog tima koji je uspio postići pet golova na jednoj utakmici. Bilo je to u meču s Venecuelom kada je krajnji rezultat glasio 10:0.

Iz Mostara je preselio u atinski AEK gdje je počeo da osvaja pehare. No, nakon četiri godine vratio se u Velež gdje je 1983. godine okončao igračku karijeru. Sa 164 gola ostao je upamćen kao drugi strijelac jugoslovenske lige.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Kao trener ima 18 trofeja i u Grčkoj je Kralj

Nakon okončanja igračke karijere upolovio u trenerske vode, a prvi izazov imao je upravo na klupi Rođenih. Dvije godine poslije došao je i trofej – Kup maršala Tita. Vodio je AEK, PAOK i Olympiakos i osvojio je ukupno 18 trofeja. U Grčkoj je odavno kralj. Osvajao je trofeje kao igrač, trener i sportski direktor.

Beskompromisan je i hrabar strateg. Izazov na klupi Zmajeva je veliki. S obzirom na godine ovaj trenerski angažman je prilika za pečat uspješne trenerske karijer. Bajević je na pres konferenciji djelovao kao čovjek i trener koji zna šat hoće i kako to ostvariti. Bez dvojbe, pored velikog trenerskog znanaj Bajevića za uspjeh će ekipa trebati pokazati punu zrelost i karakter. Duško je  poznat po burnom karakteru koji usađuje u igrače koji mu uzvraćaju borbom anterenu.

I Zvezdnim Delijama pokazao da ih se ne boji

Zanimljivo da je 2006. godine s klupe beogradske Crvene zvezde otišao u 70. minuti u utakmici s Vojvodinom kada je njegov tim gubio 3:0. Nakon prozivanja najpopularnijih navijača ”Delija” da odstupi,  napustio je klupu i nikada se više nije vratio.

”U Srbiju se više neću vraćati kao trener. To je za mene završena priča”, poručio je tada Bajević.

I nije se više vratio nikada. Trenersku karijeru okončao je 2013. godine u grčkom Atromitosu.

U AEK-u je bio i sportski direktor pet godina.  U augustu 2018. godine podnio je ostavku i sporazumno napustio klub. Kao obrazloženje je naveo privatne razloge.

U BiH je već spasitelj, u Grčkoj Kralj, a u Srbiji i danas prepričavaju njegov potez. No, bez obzira na sve Bajević je već legenda, a to se ne postaje lako.

Vezani sadržaj: 

Duško Bajević je 13. selektor bh. tima: Hoće li mu taj broj biti sretan?

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...