Dvije petice Engleske, klasik u Amsterdamu i jedna “vrata“ u Zenici

- Advertisement -

U nedostatku kvalitetnog ligaškog fudbala ovih dana, prisiljeni smo pratiti onaj, duši i srcu miliji, nacionalni fudbal.

Liga nacija je iza nas. Trenutno su na meniju kvalifikacije, ovaj put zvanične, s obzirom na to da je i Liga nacija jedan vid kvalifikacija za predstojeći Euro.

Piše: Cantona

Ispred nas je deset grupa, nejednakog brojčanog sadržaja, a ono što je iza nas je prva etapa (dva odigrana kola), te ćemo se prisjetiti najzanimljivijih utakmica do sad odigranih.

GRUPA “A“ – Apsolutni vladar grupe je reprezentacija Engleske. Iz prva dva kola ima omjer 10:1 (5:0 protiv Češke i 1:5 u Podgorici) tako da, prema do sada viđenom Češka i Crna Gora će voditi borbu za poziciju broj dva i direktan plasman na završnicu.

Treba biti iskren pa reći da proslava četvrtog gola u mreži domaćina kojeg je postigao Sterling, više govori o uvredama koje je on i njegovi tamnoputi suigrači pretrpio tokom utakmice nego je to bila provokacija od strane Sterlinga.

GRUPA “B“ – U jednom trenutku je Luksemburg bio vodeći u grupi sa Portugalom, Srbijom i Ukrajinom, ali na kraju drugog kola je ostao na poziciji dva iza Ukrajine.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Da ponovim, Lukremburg je drugoplasirana reprezentacija u grupi sa braniocem naslova Portugalom (koji ima isti broj odigranih utakmica) zatim sa mnogo jakom Srbijom (koja je tek odigrala jednu utakmicu).

Spavaš li mirno Andoro, Lihtenštajne i sl.??? A svjedočili smo odličnoj utakmici u Lisabonu između Portugala i Srbije (1:1).

Meč koji su gosti sjajno otvorili istrčavši, već u 7. minuti, kontru koja je na kraju rezultirala penalom kojeg nepogrešivo realizuje Tadić. U 42. minuti Danilo pogađa za, na kraju će se ispostaviti, konačnih 1:1, gol kojeg vrijedi nekoliko puta pogledati.

https://www.youtube.com/watch?v=ywiHIx0nWyE

GRUPA “C“ – Grupa koja nam nudi najveći derbi ovih cjelokupnih kvalifikacija, a jedan od njih je odigran u nedelju na Johan Cruijff Areni u Amsterdamu.

Ovaj put gosti su bili bolji, bolje reći “sretniji“, te su golom u 90. minuti odnijeli neočekivana tri boda (Holandija – Njemačka 2:3). Odlična utakmica, te se unaprijed radujemo da postoji još jedna takva za odigrati u Njemačkoj.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

https://www.youtube.com/watch?v=RHnzTL8ewo0

GRUPA “D“,“E“, “F“, “G“,“H“ i “I“ – Sve one imaju svog favorita i krenuvši od prvonabrojane ka posljednjoj to su, Švicarska (grupa D), Hrvatska (grupa E), Španija (grupa F), Poljska (grupa G), Francuska (grupa H), Belgija (grupa I).

Ovdje vrijedi istaći uz standardno odlična otvaranja Belgije, Francuske, Švicarske pa i Španije, očajan start susjeda Hrvata koji su upisali poraz u Mađarskoj te tako ostvorili vrata za nadu i ostalim reprezentacijama u grupi.

Favorita grupe “J“ nije potrebno posebno predstavljati. On će večeras u 20:45 na Bilinom Polju u Zenici odigrati utakmicu koja pobjedniku donosi “devet“ bodova.

Večeras nam treba repriza te februarske noći iz 2013. godine kada su nam zmajevi golovima Džeke i Ibiševića donijeli pobjedu od 3:1 i time “utabali“ put za Brazil.

Nadamo se da će kada sudija odsvira kraj večerašnje utakmice na prepunom Bilinom Polju, vrata iza kojih se krije Euro 2020., svima nama biti širom otvorena.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...