Džoni Hugerland: Jedva čekam dolazak na Svjetsko prvenstvo

- Advertisement -

Na pomen imena Džonija Hugerlanda u svijetu biciklizma oni koji prate ovaj sport odmah u glavi imaju ujednu sliku – deveta etapa Tur d’Fransa 2011. godine i veliki incident u kome je najdeblji kraj izvukao upravo Holanđanin. Fotografija kako sa poderanom nogom i suzama u očima, ali ne zbog bola, već sna koji mu je uništen, stoji kraj bodljikave žice u koju je njega i Huana Antonija Fleča „gurnuo“ automobil televizije jedna je od najupečatljivijih u istoriji biciklizma.

Neustrašivi „Bik iz Bevelanda“ kako mu je nadimak završio je pomenutu etapu sa 33 kopče na nozi, završio je i Tur do kraja, ali je bijela majica za najboljeg brdskog vozača koju je nosio do trenutka nesreće otišla na ramena drugog vozača…

– Lagao bih kada nih rekao da se ne sjetim tog trenutka vrlo često. Nažalost, ostaće sa mnom do kraja životas i neću moći da ga promijenim. Niko od nas ne voli situacije u kojima ne može da ovlada situacijom, a to je bila jedna takva. Jednostavno desilo se nešto na šta nisam mogao da utičem i šansa za fenomelanal rezultat otišla je u nepovrat. Ipak, nastavio sam da se borim i poslije toga, te do kraja karijere ostvario neke od najboljih rezultata, vjerovatno i zbog snage koju mi je ulila ta nesrećna sitaucija – prisjetio se Hugerland koji već godinama vozi granfondo trke širom svijeta i mahom bilježi pobjede.

PROČITAJTE JOŠ:  Dvojica srbijanskih planinara poginula na Triglavu

Sa direktorom vjetskog prvenstva u amaterskom biciklizzmu Vladimirom Kuvaljom upoznao se na kvalifikacionoj trci u Ljubljani i odmah pružio ruku obećavši da će doći u Istočno Sarajevo da vozi kvalifikacije iako je u džepu već imao normu za završnicu.

– Biciklizam je moj život, pa iako više nisam tako mlad (39 godina) i one profesionalne trke su iza mene, bicikl je i dalje moj najbolji prijatelj. Poslije godina presije i jurnjave za rezultatima, sada uživam u životu istovremeno vozeći trke i sjajno se zabavljajući. Obožavam da vidim nešto novo, a malo je reći da sam se oduševio u Istočnom Sarajevu i na Jahorini. Olimpijska ljepotica je prelijepa, pa iako živim u Austriji gdje imam hotel, planina je nešto što me svaki put iznova fascinira – rekao je jedan od najatraktivnijih biciklista svijeta u novijoj istoriji.

Pa iako je priznao da mu pobjede više nisu toliko važne, dvije je zabilježio u Istočnom Sarajevu. Prvo je na Palama fenomenalno odvezao hronometar i oduvao konkurenciju, a potom je i na jahorinu u granfondo trci stigao kao prvi.

– Uh, nije bilo lako. Na brdu sam imao neke od svojih najsvjetlijih trenutaka karijere, ali posljednjih desetak kilometara pred cilj na Jahorini osjetio sam velike probleme. Počeli su da me hvataju grčevi, staza je prilično teška, ali ja volim izazove baš kao i svi koji se bave ovim sportom, pa ne sumnjam da će Svjetsko prvenstvo biti vrlo zanimljivo – naglasio je šampion Holandije iz 2013. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Kao neko čija se riječ u najvišim biciklističkim krugovima izuzetno cijeni, pohvalio je organizaciju kvalifikacione trke i podvukao da jedva čeka dolazak na Svjetsko prvenstvo.

– Sve je bilo na najvišem nivou. Krenuću od hotela, transporta, do hrane i naravno staze. Vidi se da organizator poznaje materiju i da zna šta je potrebno bicijklistima. Zato se naporno spremam za oktobar i jedva čekam da se ponovo vidimo – zaključio je Hugerland.

Da podsjetimo, Svjetko prvenstvo u biciklizmu za amatere na programu je od 5. do 10. oktobra, a biće vožene ukupno četiri discipline, hronometar, timski hronometar, maeiofondo trka i posljednjeg dana 10. oktobra, veliko finale – granfondo trka. Za sada je prijavljeno više od 450 biciklista, a iz gotovo 50 zemalja svijeta a u posljednje dvije sedmive pred start šampionata očekuje se još dosta prijavljenih biciklista.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...