Edin Džeko – Golgeter iz Sarajeva i najefikasniji stranac u historiji Rome

- Advertisement -

Edin Džeko, kapiten Rome i bh. reprezentacije, postigao je pobjednosni pogodak u srijedu naveče za Vučicu u okviru 33. kola italijanskog elitnog prvenstva u okršaju sa Veronom. Rimljani su slavili 2:1 čime su zadržali peto mjesto Serije A. Novim pogotkom Džeko je stigao do 18. gola ove sezone ujedno je to bio 15. prvenstveni koji je postigao glavom otkako je prije pet godina došao u Italiju. Novim pogotkom bh. nogometaš postao je najefikasniji stranac u historiji Rome. Zaslužuje ”palac gore”.

Edin Džeko

Piše:Edin Isanović

Stigao s reputacijom jednog od najboljih napadača Evrope

Svojim 105. golom preskočio je Pedra Manfredinija, argentinskog golgetera koji je od 1959. do 1965. davao golove za Romu. Osim njega, efikasniji je od više internacionalnih legendi Rome: Abela Balba, koji je postigao 87 golova, Rudija Vollera (68)…

Džeko je u Rim došao u ljeto 2015. godine. Na samom dolasku bilo je jasno da će ovaj transfer izazvati veliku pažnju italijanskih medija i navijača. Kapiten bh. reprezentacije u Romu je stigao s reputacijom jednog od najboljih napadača na Starom kontinentu. Odavno jedan strani igrač nije dočekan s toliko glamura u glavnom italijanskom gradu.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Koliko se Džeko doživljavao i pozicionirao kao lider ekipe koju je tada gradio Rudi Garcija govori podatak da su mu dali dres s brojem 9, uz riječi – “svi su velikani Rome nosili taj dres”.

Bosanska glava

Zaštitni znak za postizanje golova je – bosanska glava. No, osim što pogađa protivničke mreže Džeko probija, razvlači protivničke linije i asistira. Ako tome dodamo disciplinu u igri i nepredvidivost u napadu, jasno je da to stvara velike probleme protivniku. Iako su golovi vrhunac utakmice, mora se primijetiti da bh. reprezentativac odlično djeluje u svim segmentima igre.

Najefikasniji stranac u povijesti Rome, koji će to još dugo i ostati, ujedno je i peti najbolji igrač kluba općenito. Ispred njega su Rodolfo Volk (106), Amedeo Amadei (111), Roberto Pruzzo (138) i Francesco Totti s 307 golova. Do kraja sezone Džeko ima najmanje sedam utakmica prvenstva i Evropske lige da dostigne Volka i Amadeija. Ako Džeko u Romi ostane do kraja ugovora moguće je da na vječnoj listi najboljih strijelaca Rome efikasniji od njega ostane samo Totti.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Džeko je već sada nadmašio Tottija. Do 105 golova došao je u 218 utakmica, što znači da ima prosjek od 0,48 zgoditaka po utakmici. Totti je dao 307 golova u 785 nastupa za Vučicu.

Temeljem viđenog, Roma u posljednjim utakmicama igra zrelo i nadahnuto. Djeluju kao organizirana cjelina u kojoj odmah u ”oko upada” realizartorska sposobnost Edina Džeke.

Vezani sadržaj

Deset stvari koje možda niste znali o Edinu Džeki

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...