Efikasno FK Sarajevo i Musemićev pečat

- Advertisement -

FK Sarajevo trenutno igra izvanredno. Prvi su na tabeli sa 30 osvojenih bodova, dva više od aktuelnog prvaka Zrinjskog. Osim toga, gol razlika tima sa Koševa je nevjerovatna 32:9. Statistika pokazuje da u dosadašnjih trinaest odigranih kola Bordo tima postiže 2,46 gola po utakmici. U posljednjem kolu izabranici Husrefa Musemića savladali su u Doboju pored Kaknja ekipu Mladosti sa ubjedljivih 6:0. 

Piše:Edin Isanović

Ni stariji navijači koševskog premijerligaša na pamte da je u jednoj prvenstvenoj gostujućoj utakmici Sarajevo slavilo ovim rezultatom. Jasno je kako je tvorac ove ekipe prvi šef struke – Husref Musemić.

Trener sa bordo pečatom pruža posebnu emociju u radu. Bez dvojbe, pomenuti stručnjak je poznat po burnim reakcijama koji usađuje u igrače, a oni mu uzvraćaju velikom borbenošču na terenu.

Kako igra Sarajevo?

Tim sa Koševa igra ofanzivno. Uostalom, to pokazuje statistika i postignuti pogoci. U fazi napada igrači u bordo majicama ulaze u prazan prostor, kombinatorikom lome suparnika i stvaraju igrača više.

Također, često se gradi napad sa dubinskim loptama koje su u nekoliko navrata bile precizne i dovele napadača ili veznjake Sarajeva u gol priliku.

Cijela ekipa igra dobro, kompaktno, zajedno u bloku. Mediji govore kako je tim sa Koševa do sada najviše pokazao u Premijer ligi. Ipak, do kraja prvenstva ima još mnogo važnih utakmica.

”Još je tu sve otvoreno, ima jako puno utakmica. Brzo se sve mijenja, jedan kiks i sve se može promijeniti. Mi ćemo se potruditi da ostanemo, ako ne na boljem, onda barem na ovom nivou”, smirivao je euforiju Musemić nakon briljantne utakmice u Doboju.

Dakako, njemu nisu ostali dužni navijači koji su ga isparatili ovacijama sa tribina.

“On voli Saraj’vo, pravi je Hordaš, Husref Musemić jedan je od nas”, nagradile su Horde zla omiljenog trenera kojem beskrano vjeruju. Sve sugerira da je član šampionske generacije Sarajeva iz ’85 složio vrlo opasnu ekipu. Suparnike lome ritmom, akcijama, šansama i golovima.

Dali su igrači Sarajeva Zrinjskom četiri komada, Zvijezdi 09 i Krupi isto toliko. No, trijumf protiv Mladosti ulazi u anale. Ipak, sve to nogometaši i stručni štab trebaju ostaviti iza sebe i okrenuti se narednim utakmicama. Rezultat se gleda na kraju, a Musemić naglašava kako treba ići korak po korak. Nogometaši sada vide da je to ”to” i navijači vjeruju kako neće popustiti do kraja prvenstva.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Ima neka tajna veza Adukor – Rahmanović

Ako se detaljno pogledaju utakmice koševskog tima jasno je kako najveći dio posla odradi srednji red, srce svakje ekipe. Posebno dobro funkcioniše tandem Adukor – Rahmanović.

No, nije samo nogometno znanje jedini adut Sarajeva. Fizički izgledaju vrlo moćno, te imaju dobar omjer snage i brzine. Međutim, i odbrana na čelu sa mladim golmanom Kovačevićem djeluje vrlo sigurno.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Musemić traži da se igra gradi na kratkim pasovima, a sve počinje od čuvara mreže. Nema više nabijanja lopti kao nekada. Posebno je izražen napadački pristup nogometu gdje prvi špic Mersudin Ahmetović, a šansu s klupe dobiva izvanredni Haris Handžić koji često pogađa. Tako je u dvoboju sa Radnikom na Koševu lucidnim potezom zatresao mrežu gostiju i donio pobjedu Bordo timu.

Širok igrački kadar uvijek izbaci nekog raspoloženog pojedinca Sarajeva.Posebno u ”oko upada” tehnička nadmoć ekipe. Sarajevo igra sa ofanzivnim krilima i jednim pravim napadačem.

Ostaje da vidimo hoće li ekipa imati pobjednički mentalitet u ključnim dvobojima sa Željezničarom i Zrinjskim, odnosno da li će na tom psihološkom momentu Musemić morati još raditi. Za sada sve izgleda kao iz bajke.

Musemić je već osvojio naslov prvaka sa FK Sarajevo 2007. godine, a dvije godine ranije dotakao je vrh u Kupu BiH.

Foto: FK Sarajevo

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...