EHF: Rukometaši BiH bez šanse da se plasiraju na Svjetsko prvenstvo

- Advertisement -

Izvršni odbor Evropske rukometne federacije (EHF) danas je zaključio da se u junu zbog pandemije koronavirusa ne mogu igrati utakmice, te donio odluku o otkazivanju pojedinih takmičenja pod njenim okriljem, među kojima su predbaraž i baraž za plasman na Svjetsko prvenstvo u Egiptu 2021. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema toj odluci rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja se u predbaražu trebala sastati sa Rumunijom, neće imati šansu da se plasira na Svjetsko prvenstvo. Naime, EHF je odlučio, s obzirom da se predbaraž i baraž otkazuju, da će se na Svjetsko prvenstvo na osnovu poretka na EURO 2020 plasirati: Slovenija, Njemačka, Portugal, Švedska, Austrija, Mađarska, Bjelorusija, Island, Češka i Francuska. Ranije su to pravo, kao tri najbolje selekcije sa posljednjeg Evropskog prvenstva, ostvarili: Španija, Hrvatska i Norveška, dok se Danska kvalifikovala kao branilac titule svjetskog šampiona.

Tako su osim bh. rukometaša iz regiona bez šanse da na terenu ostvare plasman na SP ostali još: Srbija, Sjevera Makedonija i Crna Gora.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Otkazana su i preostala četiri kola kvalifikacija za EURO 2020 za rukometašice, te su učesnici određeni na osnovu plasmana sa prethodnog takmičenja. Tako će na EURO 2020, koji bi se trebao održati u decembru, igrati: Francuska, Rusija, Holandija, Rumunija, Švedska, Mađarska, Crna Gora, Njemačka, Srbija, Španija, Slovenija, Poljska, Češka i Hrvatska te domaćini Norveška i Danska. Žrijeb grupa za EURO 2020 za rukometašice održaće se 18. juna u Beču.

“Odluke su donesene u svjetlu pandemije COVID-19 nakon intenzivnog praćenja trenutne situacije, uključujući analizu vladinih mjera poput ograničenja putovanja i zabrana održavanja velikih događaja. Nadalje, u protekle dvije sedmice razgovaralo se o postupcima i održavale su se konsultacije sa svima u EHF-u, poput Odbora nacija, Profesionalnim rukometnim odborom, Odborom za ženski rukomet, Odborom za muški i ženski klupski rukomet, kao i Svjetskom rukometnom federacijom“, naveli su iz EHF-a.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Otkazane su i preostale utakmice grupne faze Kupa EHF za rukometaše, a samim tim i završni turnir, koji se trebao održati u Berlinu 29. i 30. augusta.

Donesena je odluka da se Final four Lige šampiona za rukometaše, ipak, održi, a već su poznati i učesnici, a to su a osnovu plasmana u grupnoj fazi: Barcelona, Paris Saint-Germain, Kiel i Telekom Veszprem. Naime, zaključeno je da zbog zgusnutog kalendara ne bi bilo moguće odigrati preostale utakmice nokaut faze Lige šampiona. Final four će se održati 28. i 29. decembra u Kelnu.

Slična odluka je donesena i za Ligu šampiona rukometašica, s tim da se još ne zna tačan datum odigravanja završnog turnira. U igri su septembar ili oktobar u Budimpešti, a za pehar će se boriti: Metz, Esbjerg, Gyori i Brest Bretagne.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...