Emir Sulejmanović: Pozivom u reprezentaciju ostvaruju se moji košarkaški snovi

- Advertisement -

Iako je došao na pripreme u Tuzlu, Sulejmanović je zbog nedavne bolesti pod strogim nadzorom ljekara i još uvijek se ne može u potpunosti posvetiti treninzima

Piše – Alma Arnautović

Nakon četverogodišnje administrativne prepreke, snovi mladog košarkaša ˝Barcelone˝, Emira Sulejmanovića, počeli su se ostvarivati kada mu je selektor Damir Mulaomerović uputio poziv za dolazak na pripreme bh. košarkaške reprezentacije.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA), Sulejmanović, koji je stigao na pripreme reprezentacije u Tuzlu, ali koji se zbog nedavne bolesti treninzima nije mogao posvetiti onako kako bi htio, kaže da se nada da će se što prije u potpunosti oporaviti.

 “Imao sam teži oblik angine grla i primao sam penciline, a bolest je ostavila posljedice na cjelokupnom organizmu. Ipak, iz dana u dan moje se stanje poboljšava i dat ću sve od sebe da što je prije moguće budem na raspolaganju selektoru i saigračima. Trenutno radim samo ono što mi ljekarski tim dozvoli. Zdravlje je najpreče i to je nešto na šta ne možemo utjecati, a sve ostalo, ono što je u mojim rukama, potrudit ću se da uradim uz maksimalna zalaganja”, rekao je Sulejmanović, dodajući da je atmosfera u reprezentaciji odlična i da su ga saigrači odlično prihvatili.

Nakon četverogodišnje administrativne prepreke, snovi mladog košarkaša ˝Barcelone˝, Emira Sulejmanovića, počeli su se ostvarivati kada mu je selektor Damir Mulaomerović uputio poziv za dolazak na pripreme bh. košarkaške reprezentacije. ( Alma Arnautovic - Anadolu Agency )
Nakon četverogodišnje administrativne prepreke, snovi mladog košarkaša ˝Barcelone˝, Emira Sulejmanovića, počeli su se ostvarivati kada mu je selektor Damir Mulaomerović uputio poziv za dolazak na pripreme bh. košarkaške reprezentacije. ( Alma Arnautovic – Anadolu Agency )

Inače, životni put porodice Sulejmanović vrlo je trnovit. Emir je rođen dva dana nakon pada Srebrenice, 13. jula 1995. godine. Dok je trajao genocid nad Bošnjacima i u vrijeme kada je smrt na svakom koraku vrebala hiljade ljudi, novi život se rodio. Majka Vahdeta rodila je sina Emira u nehumanim uslovima tokom zbjega, a otac Nedžad bio je zarobljen i odveden u logor u Srbiji. Nakon devet mjeseci patnje, Nedžada je spasio Crveni krst i prebacili su ga u Finsku, gdje su kasnije stigli Vahdeta, te stariji sin Semir i mlađi Emir. Sreću što su svi uspjeli preživjeti, pomutili su teški izbjeglički dani u stranoj zemlji, a 2000. godine desila se još jedna porodična tragedija, kada je u 30. godini života umrla Vahdeta. Tada je otac preuzeo brigu o sinovima, koji su se posvetili sportu.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

“Igrao sam fudbal, a kada sam bio četvrti razred, u školi su pokrenuli sekciju košarke i ja sam počeo trenirati. Nisam bio visok i visinom se nisam razlikovao od svojih vršnjaka, ali od tada, od kako sam uzeo loptu u ruke, više je nisam ispuštao”, priča Sulejmanović.

Preko školske sekcije i finskih klubova, došao je u “Union Olimpiju” iz Ljubljane, gdje je nastupajući za juniore proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP) euroligaškog turnira. Trenutno je igrač španske “Barcelone”, giganta evropske košarke.

Ovaj 21-godišnji košarkaš ističe da mu je neizmjerna želja zaigrati u dresu Bosne i Hercegovine.

“Finska mi nije htjela dati papire i dozvolu da igram za BiH, pa sam morao čekati četiri godine, a onda sam dobio dozvolu po FIBA-inim pravilima. Nije bilo lako čekati, ali vrijeme je brzo prošlo. Od početka sam znao da ne želim igrati za Finsku, jer je Bosna i Hercegovina moja jedina domovina. Dan kada su istekle četiri godine zabrane, za mene je poseban dan. Tada mi je pao ogroman teret sa srca, a još kada sam dobio poziv od selektora Mulaomerovića, mojoj sreći nije bilo kraja”, naglašava mladi košarkaš, kojem je uzor Mirza Teletović.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesvakidašnji prizor: Zmija prekinula meč u Srbiji, ujela sudiju, ali je postao heroj

Gledao je, kaže sagovornik AA, sve Teletovićeve utakmice. Pomno je analizirao i kopirao njegove poteze.

“Uvijek sam maštao o tome da ću nekad igrati s njim ili protiv njega. Dolaskom u reprezentaciju, imat ću veliku čast biti u Teletovićevoj blizini i trenirati s njim, tako da mogu slobodno kazati da se ostvaruju moji košarkaški snovi”, navodi Sulejmanović.

Pričajući o tome koliku ima želju zaigrati u bh. dresu u tuzlanskom “Mejdanu”, Sulejmanović ističe da ga uvijek oduševi žar kojim navijači navijaju u ovoj dvorani.

 “Znam kakva atmosfera vlada u ‘Mejdanu’ i mislim da je želja svakog košarkaša da, dok je na parketu, doživi nešto tako. Ako se to desi, mislim da će to biti najbolji trenutak u mojoj dosadašnjoj karijeri”, zaključuje Sulejmanović.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...