Enver Lugušić za LIFE: Sarajevo ima sve uslove da bude šampion, Halilhodžić je preporodio Nantes

- Advertisement -

Enver Lugušić, jedan od najboljih trenera golman u regionu, karijeru je u junu 2018. godine nastavio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u klubu FC Al Fujairah u kojem je prije nekoliko godina radio s Džemalom Hadžiabdićem.

Prvi šef struke u Fujairahu je Ivan Hašek (svojevremeno s klupe vodio Češku Republiku), a on je Lugušiću jubilarni deseti strateg koji je prethodno bio šef državnog tima.

Nekadašnji golman FK Sarajevo prethodno je radio s devet selektora. I to: Mišom Smajlovićem (bio selektor BiH), Žarkom Olarevićem (bio selektor Jugoslavije), Brankom Ivankovićem (vodio Iran), Miroslavom Ćirom Blaževićem (bio selektor Hrvatske i BiH), Jia Xiuqanom (vodi s klupe reprezentaciju Kinu), Mustafom Denizlijem (bio selektor Turske), Džemalom Hadžiabdićem (vodio Katar), Mehmedom Baždarevićem (vodio BiH), Vahidom Halilhodžićem (s klupe vodio Alžir i Japan).

Piše: Edin Isanović

U razgovoru za Life.ba Lugušić je govorio o iskustvima iz Japana gdje je radio sa Halilhodžićem, FC Al Fujairahi, Bordo timu, reprezentaciji BiH gdje je radio kao trener golmana, bivšim trenerima sa kojima je sarađivao i mogućnostima da neko od bh. trenera radio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Na početku je istakao kako ostaje žal što nije učestvovao na Mundijalu u Rusiji.

”Iako smo se kvalifikovali sa Japanom na Svjetsko prvenstvo, igrali odlično i bili prvi u grupi, Vahid Halilhodžić i ja nismo otišli na Mundijal. Nažalost, najveću smotru fudbala sam pratio u Sarajevu na TV-u. Htio sam da uzmem pauzu, da se malo odmorim od Japana, šoka koji smo doživjeli kada je Vahid iz nepoznatih razloga smjenjen sa mjesta selektora. Želio sam da budem sa porodicom koja mi je nedostajala. Onda mi je iznenada stigao mail od šeika Maktooma koji je napisao da samo meni želi povjeriti golmane njegovog kluba FC Al Fujairah. U tom klubu sam radio 2014. godine sa velikim trenerom Džemalom Hadžiabdićem koji je tri puta bio trener tog kluba i koji uživa ogroman ugled u arapskom svijetu. Stoga me je šeik znao, jer je često dolazio na treninge i pratio moj rad. Ponudio mi je fantastične uslove koje nisam mogao odbiti i prihvatio sam ponudu. Klub je ušao u prvu ligu i tu želi ostati”, istakao je Lugušić.

PROČITAJTE JOŠ:  Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Dodaje kako je prošlu sezonu Fujairahu vodio proslavljeni Argentinac – Diego Maradona.

” Ove godine je šef stručnog štaba proslavljeni česki trener – Ivan Hašek. On ekipu vodi izuzetno dobro. Njegov staff čine njegova dva česka trenera, Tunižanin, Francuz, Brazilac, kondicioni treneri i ja kao trener golmana. Imamo izvrsnu saradnju i nadamo se opstanku u društvu najboljih. Slobodnog vremena imam napretek, jer su treninzi naveče zbog visokih temeratura. Uglavnom vrijeme provodim u apartmanu u hotelu, na bazenu i u ribolovu. Kada mi porodica dođe sve se mjenja i tada često posjećujem Dubai i Abu Dhabi. Moram naglasiti da je Fujairah poznata po prelijepim plažama, planinama i izuzetnim mogućnostima za ribolov. Baš zbog toga mnogi turisti dolaze iz čitavog svijeta”, kazao je naš sagovornik.

Enver je svojevremeno sjajno branio za tim sa Koševa. Napominje kako prati sve utakmice FK Sarajevo.

”Pratim svoj klub i svaku utakmicu preživljavam kao da sam na golu. Moje Sarajevo bilježi sjajne rezultate u svim takmičarskim kategorijama. Imaju izvrstan trenig kamp,vrhunske trenere, najbolju akademiju i najbolje navijače u BiH. Sve što je potrebno da budemo šampioni BiH. Mislim da smo na dobrom putu da ove  godine i narednih godina ostvarimo i dobre rezultate u Evropi”.

Na pitanje do kada ostaje u pomenutom klubu, odgovara.

”Ne razmišljam o ostanku u klubu, već razmišljam da klub Al Fujairah ostane u društvu najboljih. Poslije toga ćemo vidjeti. Imam kontakate sa mnogim klubovima, menadžerima i trenerima i najvjerovatnije ću promjeniti sredinu. Ipak, ima još vremena do maja kada mi ističe ugovor”.

Enver je radio u bh. državnom fudbalskom timu. Kaže kako s fokusom prati dešavanja u najpopularnijoj nacionalnoj vrsti.

”U nekoliko ranijih intervjua rekao sam da selektor Robert Prosinečki radi vrhunski posao. Osvojio je prvo mjesto u u Ligi nacija u našoj grupi i odlično smo igrali. Od Robija se očekuje da to sve ponovi i da bude opet prvi u grupi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo ispred Italije. Siguran sam da će uspjeti i želim mu puno sreće”.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Popularni Luga radio je sa poznatim fudbalskim stručnjacima. Kaže kako sa svima i danas održava kontakte.

”Kada mi se završio prvi dio sezone krajem decembra od kluba sam dobio slobodnih 14 dana i došao sam u Sarajevo. Naredni dan sa suprugom sam otišao u Zagreb da posjetim mog dragog šefa Ćiru Blaževića. Mnogo se obradovao kada me je vidio i kada sam mu rekao da sam maksuz došao. Lijepo smo se družili nekoliko sati i bio sam presretan što dobro izgleda i što je jos uvijek u dobroj formi. Sljedećeg dana sam otišao u Varaždin da vidim svoje prijatelje i trenere Branka Ivankovića i Dražena Beseka sa kojima sam sarađivao u Kini i UAE-a. U Brankovoj sportskoj dvorani smo evocirali uspomene i nezaobilazna tema je bio fudbal. Isto tako sa Vahom se stalno čujem, pratim njegov rad u Nantesu i sreća je da je njegov bivši klub na vrijeme angažovao baš njega, jer bi u protivnom ispali iz lige. Sa trenerom Džemalom Hadžiabdićem sam u stalnom kontaktu i očekujem ga ubrzo u UAE jer ga mnogi šeici žele angažovati i vidjeti u svojim klubovima. A sa Mehmedom Baždarevićem i Stefanom Gillijem se čujem svakodnevno. Zahvaljujući njima jedan mali klub FC Paris ,koji se trebao boriti za opstanak, sada je u vrhu tabele u imaju velike izglede da uđu u Ligue1”, smatra Lugušić.

Bez dvojbe, Enver Lugušić je čovjek koji predano radi svoj posao i golmani ga redovno preporučuju poslodavcima. Pitali smo ga ko bi od bh. stručnjaka u budućnosti mogao doći u Ujedinjene Arapske Emirate.

”Sve činim da svojim znanjem i radom otvorim vrata kluba našim trenerima. Džemal Hadžiabdić je već domaći ovdje. Baždarević ima izuzetno jakog menadžera koji je organizivao Kirin kup u Japanu i on čini sve da Mešu transferira u UAE. Ja sam sam već za sljedeću sezonu u akademiju mog kluba predložio Zijada Švrakića, Kenana Dizdarevića, Adnana Spahića, trenere golmana Sinišu  Mrkobradu i Gorana Brašnića. Iako neko od ovih gore navedenih trenera dođe nostalgija bi bila manja, vjerovatno ne bih razmišljao o promjeni sredine”, zaključio je Lugušić.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...