EURO 2020: Turska po peti put na završnom turniru, glavni adut iskusni Yilmaz

- Advertisement -

Fudbalska reprezentacija Turske će se takmičiti u grupi “A“ na predstojećem Evropskom prvenstvu, koje će biti održano od 11. juna do 11. jula. EURO 2020 održava se sa godinom dana odgode zbog pandemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Mečevi grupe “A“ igraće se na olimpijskim stadionima u Rimu i Bakuu.

Prva utakmica u grupi ujedno će i otvoriti Evropsko prvenstvo, a reč je o duelu između Turske i Italije u Rimu 11. juna sa početkom u 21 sat.

Turski nacionalni fudbalski tim učestvovaće na završnom turniru peti put u istoriji. Turska se prvi put na Evropsko prvenstvo plasirala 1996. godine. Na EURO 2000 stigla je do četvrtfinala, a najveći uspeh do sada ostvarila je na EURO 2008, gde je nastupila u polufinalu. Na posljednjem Evropskom prvenstvu 2016. godine Turska je nastup okončala u grupnoj fazi.

PROČITAJTE JOŠ:  Otvoren je Internacionalni sajam knjiga u Sarajevu

Kvalifikacije Turci su završili na drugom mestu iza Francuske u grupi “H“ sa sedam pobeda, dva remija i jednim porazom.

Uprkos tome što Turska ima jednu od najmlađih reprezentacija na turniru prosečne starosti 24,58 godina, najveći adut nacionalnog tima je iskusni 35-godišnji napadač Burak Yilmaz, koji je u Lilleu imao glavnu ulogu u sezacionalnom osvajanu naslova šampiona Francuske.

Turska u sastavu ima i druge sjajne fudbalske talente kao što su Hakan Calhanoglu iz Milana, Caglar Soyuncu iz Leicester Cityja i Merih Demiral iz Juventusa.

PROČITAJTE JOŠ:  Nezapamćena krađa u Hrvatskoj: Lopovi ukrali fudbalski gol

Sastav Turske za EURO 2020: golmani: Mert Gunok (Medipol Basaksehir), Ugurcan Cakir (Trabzonspor), Altay Bayindir (Fenerbahce); odbrana: Zeki Celik (Lille), Mert Muldur, Kaan Ayhan (Sassuolo), Merih Demiral (Juventus), Ozan Kabak (Liverpool), Caglar Soyuncu (Leicester City), Umut Meras (Le Havre), Ridvan Yilmaz (Besiktas); vezni red: Okay Yokuslu (West Bromwich Albion), Taylan Antalyali (Galatasaray), Dorukhan Tokoz (Besiktas), Ozan Tufan (Fenerbahce), Orkun Kokcu (Feyenoord), Yusuf Yazici (Lille), Irfan Can Kahveci (Fenerbahce), Hakan Calhanoglu (Milan), Cengiz Under (Leicester City), Abdulkadir Omur (Trabzonspor), Kerem Akturkoglu (Galatasaray); napad: Burak Yilmaz (Lille), Enes Unal (Getafe), Kenan Karaman (Fortuna Dusseldorf), Halil Dervisoglu (Galatasaray).

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...