Sport

EURO 2020 u rukometu: Nikola Prce u top deset strijelaca

0
EURO 2020 u rukometu: Nikola Prce u top deset strijelaca, Life.ba

Nikola Prce, rukometni reprezentativac BiH nakon prve runde takmičenja na Evropskom prvenstvu u Austriji, Švedskoj i Norveškoj nalazi se među top deset strijelaca, javlja Anadolu Agency (AA).

Prce je u tri utakmice prvog kruga takmičenja postigao 18 golova, koliko i Austrijanac Robert Weber s kojim dijeli deseto mjesto.

Na vrhu liste strijelaca prvog kruga EURO 2020 nalazi se još jedan Austrijana Mykola Bilyk koji je protivničke mreže zatresao čak 28 puta. Slijede ga sa po 27 golova Norvežanin Sander Sagosen i Švajcarac Andre Schmid. U top deset su još: Kiril Lazarov (S. Makedonija) i Kay Smits (Holandija) po 22 gola, Dainis Kristopnas (Latvija) 21, Janko Božović (Austrija), Mikkel Hansen (Danska) i Artsem Karalek (Bjelorusija) po 19.

Bilyk je definitivno jedan od glavnih kandidata za najboljeg igrača prvenstva, naravno u zavisnosti kako će igrati i on i Austrija u nastavku nadmetanja. No, za sada je prvi i na listi asistenata EURO 2020 sa 19 dodavanja saigračima za pogodak. Slično je i sa Sagosenom, koji također ima 19 asistencija, dok ih slijedi neuništivi 39-godišnji Lazarov sa 17.

BiH se može pohvaliti da ima jednog od tri najbolja golmana prvog kruga takmičenja na EURO. Na prvo mjestu je Šveđanin Andreas Palicka sa procentom uspješnosti 42 posto (71 udarac/30 odbrana), drugi Španac Rodrigo Corrales 41 posto (61/25) i treći bh. golman Nebojša Grahovac 40 posto (30/12).

LIFE:  Sjajan susret na Koševu - utakmica završena s konačnim rezultatom 4:2 u korist Bordo tima

Nakon prve faze takmičenja otpalo je 12 reprezentacija među kojima i dva velika favorita Danska i Francuska, zatim BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Ukrajina, Holandija, Latvija, Rusija, Švajcarska i Poljska.

Preostalih 12 reprezentacija kroz drugi krug takmičenja u kojem su formirane nove dvije grupe sa po šest timova u Beču i Malmoeu boriće se za plasman u polufinale.

Grupa “I“: Hrvatska 2 boda, Španija 2, Austrija 2, Češka 0, Njemačka 0, Bjelorusija 0.

Grupa “II“: Norveška 2, Mađarska 2, Slovenija 2, Švedska 0, Portugal 0, Island 0.

U prvom kolu sastaće se: 16. januar: Španija – Češka (16 sati), Hrvatska – Austrija (18.15), Bjelorusija – Njemačka (20.30); 17. januar: Slovenija – Island (16), Norveška – Mađarska (18.15), Portugal – Švedska (20.30).


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like