Eurobasket 2011: Četiri najbolje ekipe Evrope igraju za veliko finale

- Advertisement -

Polufinalni susreti Evropskog košarkaškog prvenstva u Litvaniji između Španije i Makedonije te Rusije i Francuske igraju se danas. Makedonija je u četvrtfinalu savladala Litvaniju – domaćina prvenstva koji se jučerašnjom pobjedom protiv Slovenije plasirao na olimpijadu u Londonu 2012. godine.

Španci su u četvrtfinalu ”pomeli” Slovence s 22 razlike, dok su Francuzi savladali Grke sa 64:56.  Rusi su jedina neporažena reprezentacija u dosadašnjem toku prvenstva. Jučerašnjom pobjedom protiv Srbije (77:67) dokazali su da to nije samo slučajnost ili posljedica lakše grupe na početku EP-a.

U španskom taboru na jučerašnjoj utakmici protiv Slovenije imali su razloga za strah nakon što je ponajbolji bek-šuter reprezentacije Juan Antonio Calderon iskrenuo skočni zglob. U početku je izgledalo da je povreda ozbiljna i da je Calderon izgubljen do kraja prvenstva, međutim, ispostavilo se da je povreda blaga, te da će Španac biti spreman za Makedoniju.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Španci su predvođeni braćom Gasol favoriti, ali makedonski košarkaši su svojim igrama i drugom najboljom odbranom takmičenja (u prosjeku primaju nešto više od 65 poena) pokazali da ih nije pametno potcijeniti.

Francuska je prije četiri godine u Madridu izgubila u polufinalu od Rusije. Trikolori su vodili sa četiri poena razlike u posljednjoj četvrtini, ali nakon promašaja s linije za slobodna bacanja uspjeli su prokockati prednosti te izgubiti utakmicu.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

S druge strane, mladi ruski košarkaši su stekli neophodno iskustvo i spremni su za velike stvari. U reprezentaciju su se vratili iskusni Andrei Kirilenko i Viktor Khryapa, koji uz Timofeya Mozgova čine zastrašujuću liniju visokih igrača Rusije.

Susret između Španije i Makedonije počinje danas u 16.30 sati, dok Francuzi i Rusi igraju u 20.00 sati. U 14.00 sati utakmicu za plasman od 5. do 8. pozicije igraju Srbija i Grčka.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...