“Evo ga, evo ga, evo ga. Vedo, Vedatore, Vedatore…”

- Advertisement -

Prije tačno pet godina nogometna reprezentacija BiH izborila je svoj prvi plasman na jedno veliko takmičenje, tada Mundijal u Brazilu 2014. godine.Pogodak odluke postigao je Vedad Ibišević 22 minuta prije kraja meča. Džeko je probio po lijevoj strani i ubacio u šesnaesterac gdje je pogodio Ibišević.

”Sada kada Džeko dobije loptu, sljedeći put bit će gol. Evo ga, evo ga, evo ga. Vedo, Vedo, Vedo. Vedatore, Vedatore, Vedatore. Ljubavi, oko plavo, 1:0 za BiH. Dvadeseti gol za reprezentaciju”, tako je pogodak u Kaunasu proslavi komentator Marjan Mijajlović.

PROČITAJTE JOŠ:  Muzaferija: Danas sam se osjećala grozno, ali sutra želim jako dobar rezultat

Šef državnog tima Safet Sušić počeo je tada utakmicu u sljedećem sastavu: Asmir Begović, Avdija Vršajević, Ermin Bičakčić, Emir Spahić, Senad Lulić, Sejad Salihović, Haris Medunjanin, Miralem Pjanić, Zvjezdan Misimović, Vedad Ibišević i Edin Džeko. Kasnije su još igrali  Adnan Zahirović i Senijad Ibričić, dok su na klupi ostali Jasmin Fejzić, Asmir Avdukić, Boris Pandža, Elvir Rahimić, Miroslav Stevanović, Edin Višća, Izet Hajrović, Zoran Kvržić i Toni Šunjić.

Gol u Kaunasu donio je veliko slavlje širom BiH, a kasnije je bh. tim bio nastup u Brazilu gdje smo igrali protiv Argentine, Nigerije i Irana. Na planetarnom izlogu nogometa Zmajevi su zauzeli treće mjesto u grupi iza Argentine (poraženi 2:1) i Nigerije (poraženi 1:0) koje su nas savladale te ispred Irana koji je savladan rezultatom 3:1.

PROČITAJTE JOŠ:  Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Zmajevi su do Brazila stigli u grupi G ispred Grčke, Slovačke, Litvanije, Latvije i Lihtenštajna. Izabranici Safeta Sušića sovojili su 25 od mogućih 30 bodova, a isti broj bodova osvojila je i Grčka od koje smo imali bolji međusobni omjer, ali i gol razliku.

Foto: Arhiv

Piše: E.Isanović

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...