Evropski zimski olimpijski festival za mlade 2017. strateški projekt za cijelu BiH

- Advertisement -

Zajednička organizacija Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade 2017. godine koju su dobili Grad Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo predstavlja za BiH veoma značajan događaj na kojem se očekuje oko 3.000 učesnika iz svih evropskih zemalja.

Pred lokalnim vlastima, ali i entitetskim i državnim stoje brojne obaveze kako bi organizacija olimpijskog festivala za mlade bila uspješna.

-Evropski zimski olimpijski festival za mlade 2017. godine je strateški projekt ne samo za Grad Sarajevo, nego i za Grad Istočno Sarajevo, Kanton Sarajevo, pa i cijelu BiH – ocijenio je u izjavi za Agenciju Fena bivši zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović, koji je jedan od koordinatora ovog projekta.

Smatra kako će ovaj događaja doprinijeti buđenju olimpijskog duha Sarajeva, a u slučaju uspješne organizacije i samoupozdanju svih građana i građanki i Sarajeva i BiH, da smo zajednica koja je u stanju da uradi ovako složene organizacije.

-Ovdje će se po drugi put upaliti olimpijski plamen – ističe Živanović, navodeći da je to jedinstvena prilika da popravimo našu infrastrukturu, te da na međunarodnom nivou promoviramo Sarajevo kao jedinstven urban prostor okružen olimpijskim planinama.

OIimpijski festival za mlade, ističe Živanović, imat će isti broj učesnika i učesnica kao i Zimske olimpijske igre 1984. godine.

-Oni koji dođu imat će priliku da uživaju u zimskim sportovima, kao i u prostoru koji je bogat historijom, ali i porukama koje govore o zajedništvu i toleranciji – ističe Živanović.

PROČITAJTE JOŠ:  Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Prema njegovim riječima, organizacioni odbor bi trebao biti formiran do sredine ove godine, a od svih nivoa vlasti se očekuje da pomognu organizaciji.

Šef kabineta gradonačelnika Istočno Sarajevo Igor Golijanin, govoreći u izjavi Feni o značaju zajedničke organizacije ove sportske manifestacije, naglašava kako je to prvi put u historiji da su dva grada domaćini olimpijskih igara. Navodi da su podijeljene određene discipline i prateće aktivnosti po gradovima.

Tako će otvaranje Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade 2017. godine biti održano u sarajevskoj Zetri. Na Bjelašnici će biti održani snowboard takmičenje i paralel slalom, u Zetri i Skenderiji discipline vezane za hokej i umjetničko klizanje, a nordijske discipline će biti održane na Velikom polju na Igmanu.

Na Jahorini će biti održani slalom i veleslalom, na Dvorištima bijatlon, a na Palama u novoj dvorani će biti održano klizanje. U dvorani u Istočnom Sarajevu će biti organizirano zatvaranje festivala.

Olimpijsko naselje odnosno smještajni kapacitet za učesnike na Evropskom zimskom olimpijskom festivalu za mlade 2017. godine bit će izgrađeni u Lukavici, u općini Istočno Novo Sarajevo.

-Olimpijsko naselje bit će izgrađeno u okviru Studentskog centra u Lukavici. Smještajni kapaciteti će biti izgrađeni u narednih godinu – dvije. Kapacitet je od 900 do 1.100 osoba – podcrtao je Golijanin.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Općina Istočno Novo Sarajevo je dodijelila zemlju Studentskom centru, a očekuje se da će se u izgradnju olimpijskog naselja krenuti ove godine.

Golijanin je kazao kako je pored izgradnje olimpijskog naselja u Lukavici, potrebno renovirati i dvoranu Skenderiju i dvoranu u Istočnom Novom Sarajevu, gdje će biti održano zatvaranje olimpijskog festivala.

Također, na Bjelašnici treba izgraditi nove kapacitete, te staviti led u dvoranu na Palama, dok su na Jahorini, navodi Golijanin, uglavnom izgrađeni svi kapaciteti koji su neophodni da bi se održalo ovo takmičenje.

U sastavu organizacionog odbora trebalo bi da se nađu predstavnici državnih, entitetskih i kantonalnih ministarstva i ostalih službi. Odbor će tražiti sredstva od svih institucija i evropskih fondova koja će kasnije raspoređivati za projekte koji trebaju biti realizirani do početka olimpijskog festivala.

Značaj organizacije ove olimpijade podcrtao je u izjavi Feni i predsjednik Skupštine Općine Pale Miroslav Brčkalo, koji smatra da će to biti jedan od najbitnih događaja u narednom periodu.

Grad Istočno Sarajevo je već ove godine u budžetu planirao određena sredstava koja će biti namjenski utrošena za pripremu ove manifestacije i da će poseban akcenat biti stavljen na sportsku infrastrukturu.

Brčkalo naglašava kako će Općina Pale i Grad Istočno Sarajevo sav svoj trud uložiti u rješavanje pitanja sportske infrastrukture. 

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...