Fazlagić: Džemal Hadžiabdić u ovom trenutku bi jedini mogao biti novi selektor

- Advertisement -

Nakadašnji bosanskohercegovački nogometaš i trener, reprezentativac bivše SFRJ, Mirsad Fazlagić smatra da “smjena Roberta Prosinečkog sa selektorske pozicije nije nikakvo čudo” te da je to “jedan normalan slijed stvari” s obzirom na rezultate.

Članovi Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u srijedu su na telefonskoj sjednici prihvatili su prijedlog o sporazumnom raskidu ugovora sa Prosinečkim te zaključili da je u razumnom roku potrebno izraditi sveobuhvatan plan priprema “A” selekcije za odigravanje utakmica baraža, koji uključuje i izbor novog selektora.

– Mogu da zamjerim Izvršnom odboru kao i komitetu da nisu imali sluha da prihvate ostavku onog momenta kada je on sam podnio, što ih je na određen način resteretilo odgovornosti. Jučerašnja smjena je došla u ‘nervijeme’. Sramotno je da IO donosi odluku na jednoj tzv. telefonskoj sjednici. To je bacanje luga u oči i oni će svi sami da kažu ‘nisam ja glasao protiv’. To pokazuje da je odnos ljudi u NSBiH prema našem nogometu amaterski – kazao je Fazlagić u izjavi za Fenu.

PROČITAJTE JOŠ:  Počinje pretprodaja ulaznica za moguće finale baraža

Smatra da nasljednik Prosinečkog neće imati vremena ni prostora da odigra neku prijateljsku utakmicu.

– Imat ćemo situaciju da se igrači 26. marta naredne godine, neposredno pred meč sa Sjevernim  Ircima, upoznaju sa selektorom i oni sami između sebe – kazao je Fazlagić.

Naglašava da je protiv izbora ‘stranca’ za novog selektora.

– U svakom slučaju sam i protiv bilo kojeg trenera iz našeg okruženja. Iz mog ličnog iskustva i onog što sam vidio svojim očima, jedini čovjek koji bi ovog trenutku mogao da bude novi selektor je Džemal Hadžiabdić. Smatram da bi on svojim znanjem i odnosom mogao da motiviše igrače za tako važne utakmice. To je čovjek koji već 25 godina radi u Aziji i Evropi. Reprezentaciju Katara je doveo na korak do plasmana na svjetsko prvenstvo – uvjeren je Fazlagić.

PROČITAJTE JOŠ:  Oglasio se MUP ZDK: Važne upute pred sutrašnji meč BiH-Ukrajina

Fazlagić je karijeru je počeo 1957. godine igrajući za Borac iz Čapljine, 1959. godine prelazi u FK Željezničar.

Godinu dana kasnije prelazi u redove gradskog rivala FK Sarajevo, za koje je odigrao 450 utakmica.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 19 utakmica. Debitovao je 1963. godine protiv reprezentacije Belgije u Briselu. Bio je kapiten jugoslavenske reprezentacije na Evropskom prevenstvu 1968. godine u Italiji, kada je osvojila srebro nakon poraza od domaćina Italije na stadionu Olimpico u Rimu.

Nogometaši BiH u polufinalu play-offa Lige nacija,  26. marta 2020. u Zenici dočekuju Sjevernu Irsku, a pobjedniik tog meča bit će domaćin i finalnog susreta 31. marta, kada će ugostiti boljeg iz meča Slovačka – Republika Irska.

Pobjednik play-offa Lige nacija izborit će plasman na Evropsko prvenstvo koje je na rasporedu od 12. juna do 12. jula 2020. u 12 evropskih gradova. Žrijebanje grupa EP-a bit će obavljeno 30. novembra u Bukureštu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...