Sport

Fazlagić: Živim san da održimo EYOF na visokom nivou (VIDEO)

0

Inicijativa Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OKBiH) za domaćinstvo i organizaciju zimskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) u Sarajevu i Istočnom Sarajevu donesena je prije deset godina.

Kako je u intervjuu za Fenu kazao generalni sekretar OKBiH Said Fazlagić, procesi vezani za organizaciju EYOF-a započeti su 2008. godine, a ideju i inicijativu donijelo je tročlano predsjedništvo Olimpijskog komiteta BiH u sastavu Siniša Kisić, Izet Rađo i Marjan Kvesić.

Razgovarao: Vanja Tolj

– Tročlano predsjedništvo OKBiH te godine je došlo na ideju da bi za Bosnu i Hercegovinu, gradove Sarajevo i Istočno Sarajevo, trebalo napraviti nešto što će zbližiti ljude i mlade, te postaviti sport na mjesto koje zaslužuje. U tom periodu imali smo porođajne muke, jer smo morali ubijediti sve nivoe vlasti o važnosti ovog projekta, a srećom uspjeli smo u tome. U međuvremenu smo ispratili tri garniture gradonačelnika i svima se ovim putem zahvaljujem – započeo je Fazlagić.

Istaknuo je da se olimpijski duh osjetno kroz godine vraćao u Sarajevo i Istočno Sarajevo, ali napominje da sve to ne bi bilo moguće bez prijatelja iz regionalnih olimpijskih komiteta, te medija koji su promocijom ovog događaja postali “11 igrač” EYOF-a.

– Govorim tu prije svega o Zlatku Mateši iz Olimpijskog komiteta Hrvatske, Vladi Divcu iz OK Srbije i Janeza Kocijančića iz OK Slovenije, ali i predstavnicima komiteta drugih zemalja regiona i šire koji su nam uvijek davali podršku. Neki domaće kompanije su nam zajedno s Evropskim olimpijskim komitetom omogućili da uspijemo u ovom projektu kada je on bio u nezavidnoj situaciji, ni lijevo ni desno – objašnjava generalni sekretar OKBiH.

Poznato je da će EYOF 2019. u Sarajevu i Istočnom Sarajevu biti najmasovniji u historiji ovog takmičenja. Dolazak u BiH najavilo je oko 2.000 sportista i članova delegacija.

Da organizacija i samo takmičenje prođu u najboljem redu pobrinuli su se prijatelji EYOF-a koji su omogućili dolazak desetorice stručnjaka uključenih u organizaciju olimpijada širom svijeta. Njihova iskustva poslužit će domaćim stučnjacima da unaprijede znanja za neke nove, buduće projekte.

– Svjetski stručnjaci koji rade na olimpijskim igrama sada su involvirani u organizaciju EYOF-a. Na taj način ćemo steći nova znanja i edukovati mlade, te steći uslove za organizaciju još većih takmičenja od EYOF-a, a znamo da se zimi od EYOF-a ne dešava ništa veće u Evropi, bez obzira na to što se radi o sportistima do 18 godina – istaknuo je Fazlagić.

LIFE:  Kako je Sarajevo razbilo ''Veliku četvorku'': Prije 34 godine slavili na Koševu drugu titulu prvaka Jugoslavije

Naglašava da sada “živi san” jer je evidentno da će EYOF biti održan na visokom nivou. U pitanju je manifestacija koja će poslati lijepu sliku o Bosni i Hercegovini, zimskom turizmu i olimpijskim planinama koje okružuju Sarajevo.

Generalni sekretar OKBiH dodaje da će nakon EYOF-a gradovima organizatorima ostati infrastruktura, ali što je važnije nematerijalno naslijeđe koje će koristiti budući naraštaji Bosanaca i Hercegovaca.

– Gledajte samo šta se u posljednje dvije godine dešava u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, koliko toga je obnovljeno u dvoranama i stadionima, dobili smo nova borilišta i ledene plohe koje će ostati na korištenje našim sportistima, ali tu je i nematerijalno naslijeđe koje je najvažnije u svemu tome, kroz koje ćemo edukovati mlade ljude kako da rade i stvoriti bazu za nove projekte i profite. Olimpijski komitet na taj način pokušava mlade zadržati u BiH – zaključio je Fazlagić.

Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) 2019. će biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu od 9. do 16. februara, a učešće je potvrdilo 46 zemalja s 1.086 sportista i oko 750 članova delegacija. Radi se o najvećem sportskom olimpijskom festivalu za mlade sportiste između 14 i 18 godina.

Takmičenja će biti održana u osam sportskih disciplina raspoređenih na sedam borilišta. Alpski sportovi i discipline iz alpskog programa biti održani na olimpijskim planinama Jahorini i Bjelašnici, biatlon takmičenje će biti održano na Dvorištima, cross country na Igmanu, snowboarding na Bjelašnici.

U Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” – Zetra će biti održan turnir u hokeju, u Skenderiji takmičenje u umjetničkom klizanju i brzom klizanju, a na Palama, u dvorani “Peki” bit će održano takmičenje u karlingu.

Facebook komentari

Hrnčić: Ne razmišljamo o porazu protiv Bosne Royal

Prethodni članak

Sarajevo prošle godine posjetilo 573.227 turista iz 167 država

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Sport