Ferguson u autobiografiji: Igračima treba govoriti istinu, trebate ih suočiti sa bolnom činjenicom

- Advertisement -

Sir Alex Ferguson, škotski fudbalski stručnjak, proveo je na klupi Manchester Uniteda 27 godina.

Ipak, prije šest godina odstupio je sa trenerske pozicije. Smatra se jednim od najuspješnijih menadžera u historiji nogometa. U Manchester Unitedu bio je menadžer na 1.410 utakmica, osvojio je 38 trofeja, uključujući 13 naslova prvaka Premijer lige Engleske i dva UEFA Liga prvaka.

U autobiografiji je istakao kako mu je posao uvijek bio na prvom mjestu. Dodao je kako je bio sretan u radu s igračima. Također, govorio je o psihologiji prije i poslije utakmice.

”Prvo morate igračima govoriti istinu. Nema ničega lošega u suočavanju igrača koji je izgubio formu s bolnom činjenicom. A onome kome bi samopouzdanje bilo poljuljano rekao bih da smo mi Manchester United  i da jednostavno nismo mogli sebi dozvoliti da se spustimo na nivo drugih timova. Neprestane pohvale zvuče neiskreno. Najbitni odnos menadžer – igrač jeste da ih učinite odgovornim za njihove postupke, za njihove greške, za njihov učinak, i na kraju rezultat. Pobjednički duh može se održati samo ako bih igraču rekao šta mislim o njegovom učinku uz potpuno iskrenost”, istakao je Ferguson.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Naglasio je kako fudbal nije kalup, nije mašina, fudbal je skup ljudskih bića. Mentalna priprema je za njega izuzetno važna.

”Moje lupkanje po satu bila je još jedna psihološka zamka. Nisam obraćao pažnju na vrijeme tokom utakmice. To je bio utjecaj koji je imao pritisak na drugi tim, ne na nas. To je bio cilj. Kada bi me vidjeli da lupkam u sta i gestikuliram, protivnici bi se uplašili. Odmah bi pomislili da će utakmica biti produžena za još 10 minuta. Svi su znali da United ima običaj da postiže golove u samoj završnici. Tada su suparnici imali osjećaj da moraju braniti od nas još čitavu vječnost”, kazao je, između ostalog, škotski trener.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...