FIFA će dozvoliti da se u nastavku sezone koristi pet izmjena

- Advertisement -

Zbog činjenice da će se fudbal u slučaju nastavka sezone suočiti za zgusnutim rasporedom odigravanja utakmica iz Svjetske fudbalske federacije (FIFA) odlučili su da dozvole timovima da koriste pet izmjena, prenosi Anadolu Agency (AA).

FIFA je u ponedjeljak detaljno objavila privremeni plan kojim se nastoji spriječiti veliki broj povreda zbog “potencijalnog preopterećenja igrača“, jer će fudbalska takmičenja sustizati zaostatke, nakon prekida zbog globalne pandemije koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Prijedlog organizatorima takmičenja pruža mogućnost da ekipama dozvole da koriste pet zamjena umjesto tri tokom 90 minuta i šestu u eventualnim produžecima nokaut faze.

“Jedna od briga u vezi s nastavkom sezone je da će veća učestalost utakmica iznad uobičajenog nivoa može povećati rizik od potencijalnih povreda uslijed preopterećenja igrača“, navodi se u saopštenju FIFA-e.

Prijedlog mora biti odobren od Međunarodnog odbora fudbalskih saveza (IFAB), tijela koje je nadležno za pravila fudbalske igre. Odobrenje IFAB-a bi trebalo biti formalnost, jer se u tom tijelu nalaze četiri zvaničnika FIFA-e i i po jedan četiri fudbalska saveza iz Velike Britanije.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

FIFA je predložila da se i sljedeće sezone zadrži pravilo pet izmjena, jer će sezona početo kasnije i trajaće kraće nego li je to uobičajeno. Pravilo bi se primjenjivalo i na sve utakmice reprezentacija do decembra 2021. godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...