Fifagate: Višemilijunski mito u procesu odabira domaćina SP-a 2018. i 2022.

- Advertisement -

Dužnosnici FIFA-e primili su više milijuna mita za glasove koji su presudili u dodjeljivanju domaćinstava za svjetska nogometna prvenstva 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru, otkriva dokument javnog tužitelja u Brooklynu.

Prema optužnici objavljenoj u ponedjeljak, koja tereti trojicu dužnosnika FIFA-e i jednu tvrtku, Jack Warner, bivši predsjednik CONCACAF-a, nogometnog saveza Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba, primio je pet milijuna dolara da glasa u korist Rusije.

Osim Jacka Warnera, koji je tada bio potpredsjednik FIFA-e, dokument spominje i Rafaela Salguera, bivšeg predsjednika Nogometnog saveza Gvatemale i bivšeg člana izvršnog odbora FIFA-e. Njega optužnica tereti da je primio milijun dolara za glas za Rusiju, prenose agencije.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Kod dodjeljivanja domaćinstva SP-a 2022. optužnica navodi da je više dužnosnika FIFA-e primilo omotnice u zamjenu za glas. Tu se spominju imena predsjednika Brazilskog nogometnog saveza (CBF) Ricarda Teixeire i bivšeg predsjednika Južnoameričke nogometne federacije (CONMEBOL) Nicolasa Leoza, koji je preminuo u kolovozu 2019.

Istrage vezane za korupciju u procesu dodjeljivanja domaćinstava svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. otvorene su u više zemalja.

Američko pravosuđe je do danas optužilo 45 osoba u sklopu afere Fifagate koja je otkrila širok sustav korupcije koji je obuhvaćao uglavnom nogometne federacije na američkom kontinentu. Do danas je 26 osoba osuđeno.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Jack Warner (77), kojeg traži američko pravosuđe, trenutačno boravi na Trinidadu i Tobagu. On je već bio optužen i da je dao svoj glas za dodjeljivanje domaćinstva SP-a 2010. Južnoafričkoj Republici. Osuđen je u odsutnosti 2019. i morao je isplatiti 79 milijuna dolara odštete i kamata CONCACAF-u.

I Rafael Salguero je osuđen u prosincu 2018. na kaznu kućnog pritvora od tri godine. Njegova je kazna smanjena zbog suradnje s američkim pravosuđem.

Što se tiče Ricarda Teixeire on se još uvijek nalazi u Brazilu i uspješno bježi red američkim vlastima, prenosi Fena.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...