FIFPRO pozdravio odluku UEFA-e o dopuštanju pet izmjena

- Advertisement -

Međunarodni sindikat profesionalnih nogometaša FIFPRO i članovi FIFPRO-ovog globalnog vijeća igrača prošle su sedmice pisali UEFA-i naglašavajući važnost davanja prioriteta zdravlju igrača tijekom ovog vanrednog stanja.

Predstavnici igrača pozdravili su odluku UEFA-e da klubovima i reprezentacijama dozvoli korištenje do pet zamjena tijekom europskih natjecanja ove sezone, saopćio je je  Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH – SPFBiH. |

Dopuštanje pet zamjena pomoći će boljem upravljanju neviđenim radnim opterećenjem s kojim će se igrači suočiti u sljedećim mjesecima zbog poremećaja u kalendaru uzrokovanih pandemijom Covid-19. Čak i prije pandemije, FIFPRO-ov izvještaj “At The Limit” naglasilo je kako se opterećenje elitnih igrača naglo povećavalo, smanjujući vrijeme odmora i oporavka i povećavajući time rizik od ozljeda.

PROČITAJTE JOŠ:  Muzaferija: Danas sam se osjećala grozno, ali sutra želim jako dobar rezultat

Član FIFPRO-ovog globalnog vijeća igrača Asmir Begović, reprezentativac Bosne i Hercegovine, također je pozdravio UEFA-inu odluku.

– Sjajno je što je UEFA dobro prihvatila naše pismo i što se primjena pravila pet izmjena nastavlja. Znamo koliko je važno upravljati radnim opterećenjem i smatramo da će to pomoći timovima i velikim i malim da to učine i bolje zaštititi zdravlje igrača – rekao je Begović.

PROČITAJTE JOŠ:  Samira Hurem više nije selektorka ženske nogometne reprezentacije BiH

Generalni sekretar FIFPRO-a Jonas Baer-Hoffmann rekao je da je to “ispravna odluka i dobar prvi korak za ublažavanje pritiska na igrače na elitnoj razini”.

– I dalje ćemo se zalagati za daljnje inovativne načine kako smanjiti njihovo sve veće radno opterećenje i zaštititi njihovo zdravlje i performanse – rekao je Baer-Hoffmann, navodi se u saopćenju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...