FK Sarajevo dobilo novog većinskog vlasnika: Nam će unaprijediti rad u budućnosti

- Advertisement -

Fudbalski klub Sarajevo danas je zvanično saopštio da je promijenio vlasničku strukturu. Vincent Tan, dosadašnji većinski vlasnik upravljačkih prava kluba odlučio je prodati većinski dio prava Nguyenu Hoaiju Namu i PVF-u (Vietnam football development nad investment fund).

Realizacijom kupoprodaje Tan je zadržao 30 posto upravljačkih prava, dok 60 posto pripada novim investitorima, a sa preostalih deset posto raspolažu domaći investitori, javlja Anadolu Agency (AA).

“U sportskom segmentu neće doći do promjena ovo je samo investicija, koja će donijeti prosperitet našeg kluba. Novi investitor ima odlične konekcije sa velikim zvijezdama, kao i sa drugim klubovima u regionu i Evropi. Trebamo iskoristi taj momenat u budućoj fazi našeg razvoja. Njegova grupacija se bavi sportom u Vijetnamu uglavnom sa mladim kategorijama. Naši igrači će imati mogućnost razmjene sa njihovom akademijom. Biće novih ulaganja, ali do kraja sezone ostaje sve isto, a o detaljima ćemo razgovarati u budućem periodu“, kazao je Senad Jahić, član Upravnog odbora FK Sarajevo. 

Sabrina Buljubašić, generalna direktorica kluba objasnila je da su u svim segmentima poslovanja neće ništa mijenjati, jer je Nam prijatelj i poslovni partner prethodnog vlasnika većine upravljačkih prava Tana.

“Nam je od prošle godine uključen u Nadzorni odbor, tako da prati rad kluba. Ova promjena u sušiti ne mijenja puno, jer smo odluke donosili kolektivno zajedno sa Nadzornim odborom i Upravnim odborom. Neće biti promjena značajnih u menadžmentu. Ostaje ista struktura, smatraju da zadnjih godinu dana da se klub promijenio i to na pozitivno. To se vidi i na terenu i izvan njega. Vrijednost transakcije nismo u mogućnosti da objavimo, jer je to poslovna tajna. Zvanično se desila ove sedmice, krenulo se u proceduru i sve je papirološki završeno. Zadnjih mjeseci smo pričali na ovu temu. Tan je partner s njima i Namov prijatelj za kojeg smatra da će unaprijediti rad kluba“, kazala je Buljubašić. 

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Dodala je da transakcija obavljena između dvojice investitora, a ne između kluba i investitora, tako da porez neće biti plaćen u BiH.

 

“Imamo trogodišnju strategiju koju smo im prezentirali i to im je prihvatljivo. Smatram da je jedna od ključnih stvari u budućnosti infrastruktura, Bolji uslovi što se tiče trening centra i utakmica. U budućnosti to možemo dodatno razviti. Tan je dosta doprinio i pomogao klubu kada je ušao prije šest godina. Ovaj trenutak kada ekipa dobro djeluje izvan i na terenu je pravi za ovakvu investiciju. U zadnjoj godini strategije je planirano da nađemo rješenje za stadion, jer trenutno rješenje nije dobro ni za nas, ni za naše navijače. Koševo je takvo kakvo jeste i pokušavamo ga unaprijediti, ali teško ide. Jako je velik stadion. U trećoj godini ćemo vidjeti šta ćemo uraditi novi stadion ili uređenje Koševa. Poslije 72 godine moramo imati stadion“, naglasila je direktorica “bordo“ kluba.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Iz kluba su naglasili da se u sportskom dijelu poslovanja Tan nije previše miješao, osim što je bio pravovremeno informisan o transferima igrača, te da će se takva praksa nastaviti i sa novim investitorima. Eventualni dolasci igrača iz Vijetnama zavisiće isključivo od toga da li će Emir Hadžić, koordinator sportskog segmenta i stručni štab procijeniti da li je dovoljno kvalitetan za Sarajevo.

Jahić je najavio da će uskoro biti održana Skupština na koju će biti pozvani svi vlasnici upravljačkih prava u FK Sarajevo, te da će biti informisani o planovima za budućnost.

Također je istaknuto da se neće mijenjati Statut kluba, koji je nedavno pretrpio određene izmjene zbog, kako je rekla Buljubašić, unapređenja poslovanja i da će se nastaviti kolektivno donositi odluke.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...