FK Željezničar pred 124. vječiti derbi: Igramo protiv ozbiljnog protivnika, derbi je uvijek nepredvidiv

- Advertisement -

Fudbaleri Željezničara 124. prvenstveni vječiti gradski derbi protiv Sarajeva dočekuju nakon remija protiv Veleža, te su uoči 10. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine na tri boda manje od najvećeg rivala. Šef stručnog štaba Tomislav Ivković naglašava kako sutra igraju protiv ozbiljnog protivnika, koji ima jako dobre individualce, koji rješavaju utakmice baš na individualnom kvalitetu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Velika utakmica, ovo je serija većih utakmica koje smo imali do sada. Najveći derbi u Bosni i Hercegovini. Očekujem da nastavimo s borbenošću, sa velikim karakterom koji smo pokazali do danas, kao i u svakoj utakmici nastojat ćemo pobijediti. Igramo protiv ozbiljnog protivnika, koji ima jako dobre individualce, ne treba ih spominjati, koji rješavaju utakmice baš na individualnom kvalitetu. Veselimo se i sa nestrpljenjem očekujemo sutrašnju utakmicu”, poručio je Ivković.

Dodaje kako je Željezničar isti od prvog dana priprema, te kako su u klubu u kontekstu novih igrača nije ništa promijenilo, osim igrača iz Hrvatske, Zdunića i Crnčevića, koji su na posudbi.

“U Sarajevu otkad su počele pripreme mislim da je došlo najmanje desetak igrača. Oni imaju probleme što se tiče registracije, to je ekipa koja ima dvije kompletne momčadi, ako ne i više. Oni imaju problem kako ubaciti tu momčad ili kako se organizirati da naprave momčad sa najkvalitetnijim mogućim igračima. Mi imamo neku prednost, što imamo standardnost da imao kompaktnost, da igra manje više ista ekipa, i da se u svakoj utakmici sve bolje znaju”, poručio je Ivković, te dodao:

“Derbi kao derbi je nepredvidiv. U derbijima je pobjeđivala i ona momčad koja je bila lošije plasirana. Tako da stanje ne tablici ne govori ništa. Možda smo u ovom trenutku podjednaki, s tim da u ovakvim utakmicama se nikad ne zna.”

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac bacio ručnu bombu na njivu i ranio komšiju

Ivković je odgovarao i na kritike navijača zašto nije obukao odijelo na utakmici protiv Veleža, s obzirom na to da je bila svečana prilika povodom 100 godina kluba, a zbog čega je uputio izvinjenje.

“Ispričavam se što nisam obukao odijelo, ali otkad sam došao u Sarajevo nisam obukao ništa osim trenirke. Zbog toga jer jedino razmišljam o radu, radimo jako puno i moramo raditi i za vrijeme utakmice. Jer kad radim onda se bolje osjećam u trenirci, bez obzira što sam u Hrvatskoj uvijek nosio odijelo ili bio drugačije obučen nego tu. Prvi put nosim trenirku u životu zato što hoću odraditi i raditi zajedno s ekipom 90 ili onoliko minuta koliko nam sudac dozvoli da igramo na terenu”, poručio je Ivković.

Upitan je i da prokomentariše poruke iz FK Sarajevo u kojima se Željezničar potcjenjuje.

“Ja sam isto pročitao da se (FK Sarajevo) vesele utakmici i da je Željezničar najbolja moguća varijanta da potvrde da vrijede. Vrlo je nezahvalno. Možda je to bila neka nesretna, nespretna izjava. Ja ipak mislim da oni nas smatraju najozbiljnijim i najtežim protivnikom u ovom momentu kojeg su mogli dobiti”, pojasnio je Ivković.

Na pitanje da li su svi igrači spremni za sutrašnju utakmicu, Ivković je rekao kako imaju dva tri igrača koja imaju malo problema s mišićima, no kako će nakon večerašnjeg treninga biti poznato da li su svi spremni ili ne.

Prvotimac Željezničara Vedran Vrhovac zahvalio je navijačima što su, kako je rekao, priredili spektakl za 100. rođendan kluba.

“Čast i privilegija je igrati u klubu koji obilježava 100. rođendan”, kazao je Vrhovac, a u vezi sa sutrašnjim derbijem, poručio je:

“Sigurno nas očekuje teška utakmica. Oni imaju puno kvalitetnih individualaca. Mi ćemo maksimalno pokušati spremiti se, odmoriti se za ovu utakmicu i dati sve od sebe da ostvarimo rezultat. Na neki način, pokušat ćemo iskupiti se za izgubljena dva boda protiv Veleža.”

PROČITAJTE JOŠ:  Pet vagona iskočilo iz šina kod Mostara: Teret se rasuo oko pruge

Predsjednik FK Željezničara Nazif Hasanbegović zahvalio je svim navijačima koji su učestvovali u obilježavanju 100 godina postojanja kluba.

„Čestitam 100. rođendan nije nešto što se obilježava svaki dan. Želim prvo da se zahvalim svima onima koji su omogućili da se na najbolji način obilježi rođendan, a to su navijači. Oni su zaista dobro organizovano, sa puno srca i ljubavi obilježili naš praznik koji slavimo čitavu ovu godinu. U narednom periodu klub će nastaviti sa svojim aktivnostima“, kazao je predsjednik Hasanbegović.

Hasanbegović je naveo kako je FK Željezničar okrenut prema potencijalnim partnerima, investitorima, donatorima, koji žele ulagati u sportski segment, i to je ono što je njima najvažnije.

„Od onih investitora koji su se javili na međunarodni poziv o investiranju, dva su trenutno vrlo ozbiljna pred timom pregovarača. Ja se nadam da bi najkasnije od nove godine (2022.) trebali imati partnera koji će proći sve odluke svih organa Željezničara i biti predstavljen“, poručio je Hasanbegovć

Željezničar i Sarajevo su do sada odigrali 143. takmičarske utakmice, a u srijedu će igrati 124. prvenstveni derbi. Do sada je “Željo” upisao 36 prvenstvenih pobjeda, Sarajevo 35, a 49 utakmica završeno je neriješeno.

Gol razlika je na strani “bordo” tima, 139:136.

Vrijedi spomenuti da su u istoriju sarajevskog derbija u prvenstvu upisani Asim Ferhatović i Dželaludin Muhamerović, kao najbolji strijelci sa po šest golova.

Utakmica 10. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između sarajevskih rivala igraće se u srijedu na stadionu “Asim Ferhatović Hase” s početkom u 20.30 sati. Sarajevo je četvrto na tabeli s 14 bodova, dok je Željezničar na šestom mjestu s tri boda manje.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...

Katastrofa u Njemačkoj: Prevrnuo se autobus Flixbusa, najmanje petero poginulih

Najmanje pet ljudi je poginulo, a više je povrijeđeno...

Prvi sat parkinga na aerodromu Sarajevo od 1. aprila će iznositi 4 KM

Aerodrom Sarajevo je danas saopćio kako će od 1....