FK Željezničar uoči sarajevskog derbija: Dodatni motiv nije potreban

- Advertisement -

Pred fudbalerima Željezničara i Sarajeva je 113. vječiti gradski derbi u kojem oba tima žele tri boda, kako bi ostali u borbi za sami vrh tabele. U nešto boljem položaju je “Željo“ koji ima tri boda više od gradskog rivala i svega dva manje od lidera Širokog Brijega.

Admir Adžem, trener sarajevskih “plavih“, istakao je da pred derbi neće morati dodatno motivisati igrače, te da će ići na osvajanje tri boda, javlja Anadolu Agency (AA).

“Čeka nas još jedan u nizu gradski derbi, koji je jako bitan. Ono što nas raduje je da ga dočekujemo u jako dobrom raspoloženju, poslije pobjede protiv Borca u Banjaluci. Dobra vijest za nas je i da su svi igrači zdravi, te da nema suspendovanih, pa je konkurencija velika za prvih 11. Poznajemo jedni druge i tu nema nekih velikih nepoznanica. Bitno je da u ovaj meč uđemo hladne glave sa puno želje i borbenosti. Za mene kao trenera možda je ovo i najlakša utakmica, jer neće biti potrebe da igrače motivišem na neki specijalan način. Sama činjenica da igramo sa gradskim rivalom dovoljna im je motivacija da pokažu šta mogu i znaju i da pred našim navijačima ostvare pobjedu“, kazao je Adžem i dodao:

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

“U ovakvim utakmicama najvažnije je na izgubiti. Naravno, ići ćemo na tri boda, ali ni neriješen rezultat ne bi bio nešto loše za nas.“

Srđan Stanić, prvotimac Željezničara, sa nestrpljenjem očekuje novi ogled sa Sarajevom, koji je najveći derbi bh. fudbala.

“Od derbija očekujemo da će biti dobra utakmica. I mi i Sarajevo smo u dobroj formi i igraćemo za gol više. Sada koliko će nam teren i vremenski uslovi dozvoliti vidjećemo, ali se nadam da će sve biti kako treba. Nadam se da će stadion biti ispunjen i da će utakmica proteći maksimalno korektno. Sada imamo tri boda prednosti u odnosu na Sarajevo. Naše ambicije su borba za sami vrh tabele, tako da ne krijemo da su nam iz ovog susreta potrebna tri boda“, rekao je Stanić.

Utakmica 16. kola Premijer lige BiH, koja je ujedno i 113. prvenstveni vječiti derbi, igraće se u nedjelju na stadionu “Grbavica“ sa početkom u 13 sati. Željezničar je drugi na tabeli sa 32 boda, a Sarajevo četvrto sa tri manje.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Nakon dosadašnjih 112 prvenstvenih duela Željezničar ima pobjedu više. “Plavi“ su slavili 33 puta, a “bordo“ tim 32, dok je neriješeno završilo 47 utakmica. Gol razlika je na strani Sarajeva, a ona glasi 125:123.

Prvi sarajevski derbi odigran je 10. oktobra 1954. godine na Grbavici, a slavilo je Sarajevo sa ubjedljivih 6:1. Odmah u sljedećem igranom 17. aprila 1955. na Koševu, Željezničar je uzvratio pobijedivši 3:2.

Osim 112 prvenstvenih derbija sarajevski rivali odigrali su do sada i 14 utakmica u Kupu i Superkupu BiH, te tri u Kupu SFR Jugoslavije. To dovodi do brojke od 129 vječitih derbija, a skor je na strani Željezničara koji ima 40 pobjeda, dvije više od Sarajeva. Bez pobjednika okončana je 51 utakmica.

Vrijedi spomenuti da su u istoriju sarajevskog derbija u prvenstvu upisani Asim Ferhatović i Dželaludin Muhamerović, kao najbolji strijelci sa po šest golova.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...