Foto: Kvalifikacije za rukometni EURO 2020 – BiH sigurna protiv Finske u Mejdanu

- Advertisement -

Rukometna reprezentacija BiH ostvarila je vrijednu pobjedu protiv Finske u četvrtom kolu grupe 5 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje će se 2020. godine održati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Nakon slavlja u Vanti sa 30:26, bh. rukometaši su u Tuzli stigli do trijumfa rezultatom 31:19 (16:10), i tako stigli na korak od plasmana na EURO 2020, prenosi Anadolu Agency (AA).

Poslije uvodnih minuta u kojima su rivali bili poravnani, bh. tim se prvi odvojio u 12. minuti kada je na semaforu bilo 7:4. Od tada su izabranici Bilala Šumana preuzeli kontrolu na terenu i u nekoliko navrata otišli na plus četiri (9:5, 12:8). Do odlaska na odmor BiH je pojačala igru u odbrani i uspjela otići na velikih šest razlike (16:10).

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

U nastavku bh. rukometaši su bez većih problema održavali prednost. U nekoliko navrata su je i povećavali na deset golova razlike, a na kraju je rezultat glasio 31:19.

Bh. tim su do trijumfa vodili Dino Hamidović sa šest i Dejan Malinović sa pet golova.

BiH za siguran plasman na EURO 2020 do kraja kvalifikacija treba još jedan bod u duelima protiv Bjelorusije 12. ili 13. juna na domaćem parketu i u gostima kod Češke 16. juna. Postoji mogućnost da bh. timu neće biti potreban niti jedan bod pa da bude među četiri najbolje trećeplasirane selekcije koje će zaigrati na EP.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

U drugom susretu četvrtog kola grupe 5 Češka je slavila u Bjelorusiji rezultatom 26:24.

Poredak grupe 5: Češka 6 bodova, BiH 6, Bjelorusija 4, Finska 0.

Na Evropsko prvenstvo plasiraće se po dvije prvoplasirane selekcije iz svake od osam kvalifikacionih grupa i četiri najbolje trećeplasirane. Direktan plasman ostvarili su aktuelni šampion Španija te domaćini Norveška, Švedska i Austrija. Biće to prvo EP na kojem će učestvovati 24 reprezentacije, a igraće se od 9. do 26. januara 2020. godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...