Foto: Sjajni Bonhomme na vrhu uoči nedjeljne utrke u Rovinju

- Advertisement -

Na subotnjim kvalifikacijama za Red Bull Air Race utrku u Rovinju Paul Bonhomme opravdao je ulogu favorita i odvozio najbrže vrijeme, najavivši tako treću pobjedu u nizu. Najveće prijetnje u utrci može očekivati od Matta Halla, Yoshija Muroye i Hannesa Archa, a nedjeljni nokaut dvoboji definitivno će biti uzbudljivi, kao i finalni obračun u kojem će odlučivati nijanse

Veliki okršaji Red Bull Air Racea na istarskom nebu su počeli. Nakon četiri odrađena treninga u zaljevu Valdibora, najbrži piloti svijeta više nisu imali pravo na kalkuliranje u subotnjim kvalifikacijama u kojima smo vidjeli zaista pregršt srušenih zračnih vrata te pomalo neočekivana imena na dnu.

Paul Bonhomme došao je na hrvatsku utrku pun samopouzdanja, nakon pobjeda u Abu Dhabiju i Chibi i već je na treninzima pokazivao impresivnu brzinu i preciznost. U iznimno zahtjevnim vremenskim uvjetima subotnjih kvalifikacija ponovo je bio najbrži i s krugom u vremenu 54.266 sekundi za manje od jedne desetinke uspješno je porazio konkurenciju.

Yoshi Muroya i Matt Hall također su bili odlični. Japanac je bio pod velikim pritiskom nakon što je zabrljao u prvom izlasku na stazu, no u drugom krugu odradio je bolji posao i s krugom 54.305 zauzeo drugo mjesto. Unutar jedne desetinke nalazi se i Hall koji cijeli vikend odlično vozi u Rovinju. Australski bivši borbeni pilot pokušat će baš u Istri ostvariti prvu pobjedu u karijeri.

Problemi na treninzima

Prošlogodišnji pobjednik Hannes Arch imao je dosta problema na treninzima, čak i jedan prilično snažni pogodak pilona, a u kvalifikacijama također nije briljirao. Vremenska kazna koju je pokupio u završnom dijelu kruga bacila ga je unazad i završio je tek šesti, no dobra vijest za njegove navijače je što u nokaut fazi ide na Petera Besenyeija kojeg bi morao proći s obzirom na viđeno ovaj vikend u zaljevu Valdibora.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

„Počeo sam slabo, zapravo cijeli početak sezone nije bio savršen. No zbilja sam fokusiran ovdje i idem korak po korak. Osjećam da postajem sve sigurniji i stabilniji, mislim da sam našao pravu liniju i ako ponovo pronađem formu u nedjelju, mislim da mogu namučiti Bonhommea“, najavio je samouvjereno Arch, dok je njegov mađarski protivnik svjestan da njegov avion Corvus Racer nije u rangu s najbržima.

„Ovo je odličan avion, volim u njemu letjeti, ali to nije idealan avion za Red Bull Air Race, pogotovo u težim zavojima. Pokušavam dati sve od sebe. Mislim da sam ovdje u Rovinju pronašao dobre linije, ali ne mogu napraviti puno bolje“, priznao je legendarni Besenyei koji prelazi na Edge 540 V3 na sljedećoj utrci u Budimpešti.

Ugodno iznenađenje kvalifikacija bili su Mattias Dolderer i Martin Šonka koji su se ugurali među prvu petorku i imat će najlakše protivnike u nedjelju: Le Vota i Velardea. Pet vozača nalazi se u samo dvije desetinke, što jamči velika uzbuđenja u utrci.

Potpuno su pak razočarali Nigel Lamb i Nicolas Ivanoff. Aktualni prvak u oba je navrata napravio previše pogrešaka na stazi i morat će u okršaj s Hallom u prvoj nedjeljnoj nokaut rundi. Francuz je bio brz, ali pokupio je rekordan broj kaznenih minuta i završio zadnji, a kazna mu je dvoboj s Paulom Bonhommeom, koji se ipak malo i pribojava Ivanoffa.

PROČITAJTE JOŠ:  Elvedina Muzaferija je ponos, iduća sezona će biti još bolja

Spektakularna utrka

„Mislim da je to prilično nesretan ždrijeb. Sretni smo što smo pobijedili na kvalifikacijama, ali ne možemo prognozirati što će se dogoditi u utrci. Da je Red Bull Air Race hrana, tek sutra bi bilo servirano glavno jelo. Jedna pogreška i sve je gotovo“, izjavio je britanski šampion na tiskovnoj konferenciji.

S obzirom na male razlike viđene u subotu, u nedjelju nas nedvojbeno čeka spektakularna utrka. Vrata događanja otvaraju se već u 11 sati za navijače, a nakon zagrijavanja utrkom Challenger Cupa u 12:40, od 14 sati na rasporedu je ono što svi čekamo: prva nokaut runda Master klase, dok će od 16 sati početi finalni okršaji najboljih pilota Red Bull Air Racea.

Red Bull Air Race Rovinj, rezultati kvalifikacija:

1. Bonhomme (VR) 54.266

2. Muroya (JAP) 54.305

3. Hall (AUS) 54.329

4. Dolderer (NJEM) 54.360

5.Šonka (ČEŠ) 54.472

6. Arch (AUT) 55.205

7. Chambliss (SAD) 56.098

8. Goulian (SAD) 57.541

9. Besenyei (MAĐ) 57.714

10. Velarde (ŠPA) 57.788

11. Le Vot (FRA) 59.031

12. Lamb (VR) 59.583

13. McLoed (KAN) 59.592

14. Ivanoff (FRA) 59.772

Parovi prve nokaut runde nedjeljne utrke:

Bonhomme – Ivanoff

Muroya – McLoed

Hall – Lamb

Dolderer – Le Vot

Šonka – Velarde

Arch – Besenyei

Chambliss – Goulian

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...